hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Rybí olej - najlepší zdroj Omega-3

príspevkov
9
zobrazení
47
tému vytvoril(a) 20.1.2024 23:05 Fotón
posledná zmena 22.1.2024 12:52
1
20.01.2024, 23:05
Tuky typu omega-3 redukujú riziko srdcových chorôb. Sú prírodným „riedidlom“ krvi . Udržujú krvné tuky, známe ako triacylglyceroly na spodnej bezpečnej hranici, znižujú krvný tlak a pomáhajú tepnám udržať si svoju elastickosť a zároveň chránia pred zápalom. Všeobecne povedané, tuky typu omega-3 sú nevyhnutné k dobre fungujúcemu krvnému obehu.

Vysoké množstvo omega-6 tukov bez kontrolných účinkov tukov typu omega-3 podporuje vznik ochorení, ktorým sa malo predchádzať. Týka sa to srdcových chorôb, alergií, astmy, poruchy imunitného systému, obezity, cukrovky, depresie a dokonca i rakoviny. Dôležitá štúdia z roku 1997 z Japonska detailne popisuje nárast všetkých týchto ochorení po prvýkrát v histórii Japonska, keď začali ľudia vo väčšom množstve konzumovať tuky typu omega-6 a prispôsobovať svoju stravu západným vzorom. Mnoho vedcov je dnes presvedčených , že udržať si dobré zdravie záleží predovšetkým na znovuobnovení správneho pomeru medzi oboma skupinami omega tukov v našej strave.Tuk typu omega-6 by nemal byť prijímaný trikrát viac ako tuk typu omega-3 a pri liečebných účeloch by mal byť pomer jedna k jednej. Naši predkovia, ktorý sa zaoberali lovom a zberom, konzumovali približne rovnaké množstvo omega-6 a omega-3 a tento pomer sa javí aj pre naše telo ako ideálny.

Finančné prostriedky pre výskum vzťahu medzi omega-3 tukmi a srdcovou činnosťou sa stali dostupnými po celom svete. Celý lekársky svet čakal na výsledky s veľkým napätím, všetky správy sa ihneď začali objavovať v prestížnych magazínoch. Objavy týkajúce sa omega-3 tukov pomohli pribrzdiť nadvýrobu omega-6 tukov, ktoré sú zodpovedné za škody spôsobené v tepnách.
odkaz

-----------------------------------------------------------------------------------

Aj keď ľanový olej je najbohatším zdrojom omega-3 (až 55%), nevýhodou je že obsahuje len omega-3 s krátkym reťazcom – kyselinu alfa-linolénovú – ALA. Na to aby kyselina alfa-linolénová mohla priaznivo pôsobiť, zabudovať sa do bunkových membrán celého tela a následne aby sa z nej mohli vytvárať prospešné prostaglandíny, musí sa najskôr premeniť – predĺžiť na omega-3 s dlhým reťazcom EPA a DHA. Práve omega-3 s dlhým reťazcom potrebuje mozog a imunita pre správnu funkciu. Telo dokáže za ideálnych podmienok premeniť a teda aj prospešne využiť maximálne 15 % prijatej ALA. Potencionálne riziko konzumácie ľanového oleja vyplýva z dôvodu, že nepremenená ALA (85% prijatého množstva a viac) sa použije len ako zdroj energie. Použitie akýchkoľvek nenasýtených mastných kyselín ako zdrojov energie, vrátane ALA je potencionálne rizikové. Pri ich metabolizme vznikajú vedľajšie produkty – voľné radikály. Schopnosť metabolickej premeny ALA sa navyše vekom znižuje, odhaduje sa že po 50. roku života telo dokáže premieňať a prospešne využiť menej ako 10% omega-3 kyseliny alfa-linolénovej (ALA).

Odporúčanie: uprednostnite kombináciu ľanových semienok a prírodného čistého rybieho oleja
Prečo semienka?


Pred ľanovým olejom uprednostnite konzumáciu čerstvo zomletých ľanových semienok, pretože obsahujú nielen ALA ale v šupkách sú aj lignány = slizy ktoré priaznivo ovplyvňujú slizničnú imunitu a flavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne. Zároveň Vám aj poskytnú istú dávku omega-3 podobne ako ľanový olej ale sprevádzanú prirodzenými antioxidantami.
Ak užívate ľanový olej ako zdroj omega-3, nahraďte ho prospešnejším vysoko čisteným rybím olejom úplne zbaveným zápachu.Jednoducho pridajte polievkovú lyžicu rybieho oleja Omega-3 rybí olej HP natural do zeleninového šalátu alebo do dresingu, zmiešajte spolu s lyžicou panenského olivového oleja, bylinkami a budete prekvapení nielen príjemnou chuťou ale aj blahodárnymi účinkami na Vaše zdravie!
odkaz

-----------------------------------------------------------------------------------

Nórsky rybí olej z tresčej pečene získaný z divo žijúcich nórskych arktických tresiek. Je kombináciou prírodných omega-3 esenciálnych mastných kyselín z rýb a vitamínov D, A a E.

Vitamín A a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému.
Omega-3 mastné kyseliny DHA, EPA - dôležitá pre vývoj a funkciu mozgu a zraku.
Vitamín D, ktorý stimuluje vstrebávanie vápnika v tele, čo napomáha stavbe kostí.
Vitamín A pozitívne ovplyvňuje zrak.
Vitamín E pôsobí ako antioxidant.
Spôsob použitia

Odporúčaná denná dávka pre dospelú osobu je 5 ml denne (čajová lyžička).
odkaz

odkaz

Z tohto vyplýva nutnosť zvýšenia prísunu omega-3 mastných kyselín, ktoré naše zdravie pozitívne ovplyvňujú.

Tu sú hlavné argumenty:

1. zvýšenie HDL (dobrého) cholesterolu
2. zníženie hustoty krvi (bráni zhlukovaniu krvných doštičiek vedúcich k mozgovej mŕtvici); tu však treba upozorniť na fakt, že príliš vysoký príjem omega-3 môže spôsobiť prílišné zriedenie krvi, ktoré môže spôsobiť krvácanie do mozgu
3. zníženie krvného tlaku a odstránenie arytmie
4. prevencia rakoviny (rakoviny prsníka a hrubého čreva)
5. zmiernenie chorôb ako lupus, reumatoidná artritída, Raynaudovho choroba
6. zníženie prejavov depresie a duševných chorôb

odkaz

odkaz

odkaz
👍: solo12
none
6

1. Fotón 20.01.2024, 23:05

Tuky typu omega-3 redukujú riziko srdcových chorôb. Sú prírodným „riedidlom“ krvi . Udržujú krvné tuky, známe ako triacylglyceroly na spodnej bezpečnej hranici, znižujú krvný tlak a pomáhajú tepnám udržať si svoju elastickosť a zároveň chránia pred zápalom. Všeobecne povedané, tuky typu omega-3 sú nevyhnutné k dobre fungujúcemu krvnému obehu.

Vysoké množstvo omega-6 tukov bez kontrolných účinkov tukov typu omega-3 podporuje vznik ochorení, ktorým sa malo predchádzať. Týka sa to srdcových...

21.01.2024, 08:40
Užívam

odkaz
none
9

1. Fotón 20.01.2024, 23:05

Tuky typu omega-3 redukujú riziko srdcových chorôb. Sú prírodným „riedidlom“ krvi . Udržujú krvné tuky, známe ako triacylglyceroly na spodnej bezpečnej hranici, znižujú krvný tlak a pomáhajú tepnám udržať si svoju elastickosť a zároveň chránia pred zápalom. Všeobecne povedané, tuky typu omega-3 sú nevyhnutné k dobre fungujúcemu krvnému obehu.

Vysoké množstvo omega-6 tukov bez kontrolných účinkov tukov typu omega-3 podporuje vznik ochorení, ktorým sa malo predchádzať. Týka sa to srdcových...

22.01.2024, 12:52
Chcem ale prísne varovať, aby
Odporúčaná denná dávka pre dospelú osobu 5 ml denne (čajová lyžička)
bola prísne dodržaná, pretože tento olej obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý je síce pre organizmus veľmi potrebný, ale vo vysokých dávkach smrteľný. 5 ml rybieho oleja obsahuje množstvo vitamínu A viac než 100% odporúčanej dennej dávky.

Z toho istého dôvodu sa vyvarujte konzumácie veľkého množstva živočíšnej pečene. Je to doslova koncentrát vitamínu A.
👍: solo12
none
2
20.01.2024, 23:09
Nevedela som, že ALA treba s omega 3, dik. Inak, ja ľanové semiačka nemeliem, ja ich pokúšem, nádherne to chrumká 🙂
👍: Fotón
none
4

2. Nadja 20.01.2024, 23:09

Nevedela som, že ALA treba s omega 3, dik. Inak, ja ľanové semiačka nemeliem, ja ich pokúšem, nádherne to chrumká 🙂

21.01.2024, 00:02
Aj olivový olej obsahuje len ALA - naviac vo veľmi malom množstve, takže sám o sebe je nevhodný.

Základní mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji jsou:

Kyselina olejová - mononenasycený tuk omega-9, který tvoří 55-85 % olivového oleje. Má protizánětlivé účinky.

Kyselina linolová - hlavní omega-6 tuk, který tvoří přibližně 3,5-21 % olivového oleje.

Kyselina alfa-linolenová (ALA ) - hlavní rostlinný omega-3 tuk. Vyskytuje se ve velmi malém množství.

Kyseliny palmitová a stearová - nasycené tuky tvoří zbývající procento.

Olivový olej sice obsahuje malé množství omega-3 ALA i omega-6 LA, ale jeho hlavním tukem je mononenasycená kyselina olejová.

Omega profil odrůd olivového oleje

Extra panenský olivový olej (EVOO)

Nejvyšší kvalita a čistota
Obsah omega-6 LA: 3.5-12%
Obsah omega-3 ALA: 0.4-1%
Poměr omega-6 a omega-3: 8:1 až 15:1


odkaz

......Čiže veľmi nevhodný pomer Omega-6 ku Omega-3 - a naviac omega-3 len vo forme ALA.

Ako už bolo spomenuté, najviac Omega-3 ALA obsahuje ľanový olej, 55%. Omega-6 tvorí 13%, čiže pomer 4:1 = ideálny pomer. Preto je dobré skombinovať ľanový olej s rybím.

odkaz

odkaz

none
5

4. Fotón 21.01.2024, 00:02

Aj olivový olej obsahuje len ALA - naviac vo veľmi malom množstve, takže sám o sebe je nevhodný.

Základní mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji jsou:

Kyselina olejová - mononenasycený tuk omega-9, který tvoří 55-85 % olivového oleje. Má protizánětlivé účinky.

Kyselina linolová - hlavní omega-6 tuk, který tvoří přibližně 3,5-21 % olivového oleje.

Kyselina alfa-linolenová (ALA ) - hlavní rostlinný omega-3 tuk. Vyskytuje se ve velmi malém množství.

Kyseliny pa...

21.01.2024, 00:12
Proč je klíčová rovnováha omega-3/6

Jak omega-3, tak omega-6 plní důležité úkoly. Problém nastává, když je jejich rovnováha narušena.

Pro optimální zdraví by příjem omega-6 neměl výrazně převyšovat příjem omega-3. Dnes je v typické západní stravě poměr přibližně 16:1, což je silně vychýleno ve prospěch omega-6!

Nadměrná konzumace omega-6 vede k:

Zvýšený tělesný zánět
Zvýšené riziko srdečních onemocnění
Zhoršující se problémy s duševním zdravím
Větší riziko chronických onemocnění

Vyvážení poměru omega-3 a omega-6 na hodnotu 1:1 nebo 2:1 může snížit výskyt těchto moderních zdravotních problémů.


Hlavní omega-3 látky, které se podílejí na lidské fyziologii, jsou:

ALA (kyselina alfa-linolenová)
EPA (kyselina eikosapentaenová)
DHA (kyselina dokosahexaenová)

ALA se nachází v rostlinných zdrojích, jako jsou ořechy a semena. EPA a DHA pocházejí z mořských zdrojů, jako jsou tučné ryby.


odkaz
none
3
20.01.2024, 23:42
Tabuľka mnohých potravín, ktorá obsahuje podiel lipidov a cholesterolu. Budete prekvapení, koľko potravín považovaných za "zdravé" ho obsahuje - a zas naopak, koľko málo ho obsahujú potraviny, zdanlivo "nezdravé". Denná dávka cholesterolu by nemala presiahnuť 0,2-0,3 g. (Podiel na 100g potraviny):
odkaz
"Znamená to 200-300 mg cholesterolu v strave denne.
Naša skutočnosť tieto odporúčania významne prevyšuje a predstavuje u dospelého obyvateľstva väčšinou 400-600 mg denne. ......Cholesterol/saturated fat index" (CSI) uľahčuje výber potravín, ktoré majú nízky obsah cholesterolu, ako aj nasýtených tukov. Čím nižšia je hodnota CSI, tým je potravina "zdravšia".
none
7
21.01.2024, 08:56
Makrela obsahuje 4107 mg omega-3 mastných kyselín na porciu. A to tie najlepšie:
EPA (kyselina eikosapentaenová)
DHA (kyselina dokosahexaenová)

Okrem toho vitamín B12, selén, meď, fosfor, horčík a železo. To najlepšie na kvalitu červených krviniek.

odkaz

Obsahuje len 0.062g cholesterolu / 100g, čo je ideálne.

Je to jeden z najlepších zdrojov na odbúranie zlého LDL cholesterolu z ciev, ktorý ich zanáša plakom.
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 verzia : 1.05 ( 27.4.2024 1:45 ) veľkosť : 106 640 B vygenerované za : 0.129 s unikátne zobrazenia tém : 54 269 unikátne zobrazenia blogov : 1 213 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

hľadanie :

blog dňa :

Je veľmi zaujímavé, že naše presvedčenie nám bráni spoznať pravdu... Vlastne, po nej aj pátrať. Poznáme to všetci, ale málokto proti tomu aj bojuje, a aj keď bojuje, veľakrát bez úspechu. Zato máme všetci túžbu o svojej verzii pravdy poúčať druhých ...

citát dňa :

Ak chceš nájsť tú pravú ženu, naprv buď tým pravým mužom.