hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
Rybí olej - najlepší zdroj Omega-3
príspevkov 9 |
zobrazení 47 |
tému vytvoril(a) 20.1.2024 23:05 Fotón
posledná zmena 22.1.2024 12:52
|
1
|
Tuky typu omega-3 redukujú riziko srdcových chorôb. Sú prírodným „riedidlom“ krvi . Udržujú krvné tuky, známe ako triacylglyceroly na spodnej bezpečnej hranici, znižujú krvný tlak a pomáhajú tepnám udržať si svoju elastickosť a zároveň chránia pred zápalom. Všeobecne povedané, tuky typu omega-3 sú nevyhnutné k dobre fungujúcemu krvnému obehu. Vysoké množstvo omega-6 tukov bez kontrolných účinkov tukov typu omega-3 podporuje vznik ochorení, ktorým sa malo predchádzať. Týka sa to srdcových chorôb, alergií, astmy, poruchy imunitného systému, obezity, cukrovky, depresie a dokonca i rakoviny. Dôležitá štúdia z roku 1997 z Japonska detailne popisuje nárast všetkých týchto ochorení po prvýkrát v histórii Japonska, keď začali ľudia vo väčšom množstve konzumovať tuky typu omega-6 a prispôsobovať svoju stravu západným vzorom. Mnoho vedcov je dnes presvedčených , že udržať si dobré zdravie záleží predovšetkým na znovuobnovení správneho pomeru medzi oboma skupinami omega tukov v našej strave.Tuk typu omega-6 by nemal byť prijímaný trikrát viac ako tuk typu omega-3 a pri liečebných účeloch by mal byť pomer jedna k jednej. Naši predkovia, ktorý sa zaoberali lovom a zberom, konzumovali približne rovnaké množstvo omega-6 a omega-3 a tento pomer sa javí aj pre naše telo ako ideálny. Finančné prostriedky pre výskum vzťahu medzi omega-3 tukmi a srdcovou činnosťou sa stali dostupnými po celom svete. Celý lekársky svet čakal na výsledky s veľkým napätím, všetky správy sa ihneď začali objavovať v prestížnych magazínoch. Objavy týkajúce sa omega-3 tukov pomohli pribrzdiť nadvýrobu omega-6 tukov, ktoré sú zodpovedné za škody spôsobené v tepnách. odkaz----------------------------------------------------------------------------------- Aj keď ľanový olej je najbohatším zdrojom omega-3 (až 55%), nevýhodou je že obsahuje len omega-3 s krátkym reťazcom – kyselinu alfa-linolénovú – ALA. Na to aby kyselina alfa-linolénová mohla priaznivo pôsobiť, zabudovať sa do bunkových membrán celého tela a následne aby sa z nej mohli vytvárať prospešné prostaglandíny, musí sa najskôr premeniť – predĺžiť na omega-3 s dlhým reťazcom EPA a DHA. Práve omega-3 s dlhým reťazcom potrebuje mozog a imunita pre správnu funkciu. Telo dokáže za ideálnych podmienok premeniť a teda aj prospešne využiť maximálne 15 % prijatej ALA. Potencionálne riziko konzumácie ľanového oleja vyplýva z dôvodu, že nepremenená ALA (85% prijatého množstva a viac) sa použije len ako zdroj energie. Použitie akýchkoľvek nenasýtených mastných kyselín ako zdrojov energie, vrátane ALA je potencionálne rizikové. Pri ich metabolizme vznikajú vedľajšie produkty – voľné radikály. Schopnosť metabolickej premeny ALA sa navyše vekom znižuje, odhaduje sa že po 50. roku života telo dokáže premieňať a prospešne využiť menej ako 10% omega-3 kyseliny alfa-linolénovej (ALA). Odporúčanie: uprednostnite kombináciu ľanových semienok a prírodného čistého rybieho oleja Prečo semienka? Pred ľanovým olejom uprednostnite konzumáciu čerstvo zomletých ľanových semienok, pretože obsahujú nielen ALA ale v šupkách sú aj lignány = slizy ktoré priaznivo ovplyvňujú slizničnú imunitu a flavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne. Zároveň Vám aj poskytnú istú dávku omega-3 podobne ako ľanový olej ale sprevádzanú prirodzenými antioxidantami. Ak užívate ľanový olej ako zdroj omega-3, nahraďte ho prospešnejším vysoko čisteným rybím olejom úplne zbaveným zápachu.Jednoducho pridajte polievkovú lyžicu rybieho oleja Omega-3 rybí olej HP natural do zeleninového šalátu alebo do dresingu, zmiešajte spolu s lyžicou panenského olivového oleja, bylinkami a budete prekvapení nielen príjemnou chuťou ale aj blahodárnymi účinkami na Vaše zdravie! odkaz----------------------------------------------------------------------------------- Nórsky rybí olej z tresčej pečene získaný z divo žijúcich nórskych arktických tresiek. Je kombináciou prírodných omega-3 esenciálnych mastných kyselín z rýb a vitamínov D, A a E. Vitamín A a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. Omega-3 mastné kyseliny DHA, EPA - dôležitá pre vývoj a funkciu mozgu a zraku. Vitamín D, ktorý stimuluje vstrebávanie vápnika v tele, čo napomáha stavbe kostí. Vitamín A pozitívne ovplyvňuje zrak. Vitamín E pôsobí ako antioxidant. Spôsob použitia Odporúčaná denná dávka pre dospelú osobu je 5 ml denne (čajová lyžička). odkazodkazZ tohto vyplýva nutnosť zvýšenia prísunu omega-3 mastných kyselín, ktoré naše zdravie pozitívne ovplyvňujú.
Tu sú hlavné argumenty:
1. zvýšenie HDL (dobrého) cholesterolu 2. zníženie hustoty krvi (bráni zhlukovaniu krvných doštičiek vedúcich k mozgovej mŕtvici); tu však treba upozorniť na fakt, že príliš vysoký príjem omega-3 môže spôsobiť prílišné zriedenie krvi, ktoré môže spôsobiť krvácanie do mozgu 3. zníženie krvného tlaku a odstránenie arytmie 4. prevencia rakoviny (rakoviny prsníka a hrubého čreva) 5. zmiernenie chorôb ako lupus, reumatoidná artritída, Raynaudovho choroba 6. zníženie prejavov depresie a duševných chorôb odkazodkazodkaz
|
|
|
6
|
|
1. Fotón 20.01.2024, 23:05
Tuky typu omega-3 redukujú riziko srdcových chorôb. Sú prírodným „riedidlom“ krvi . Udržujú krvné tuky, známe ako triacylglyceroly na spodnej bezpečnej hranici, znižujú krvný tlak a pomáhajú tepnám udržať si svoju elastickosť a zároveň chránia pred zápalom. Všeobecne povedané, tuky typu omega-3 sú nevyhnutné k dobre fungujúcemu krvnému obehu.
Vysoké množstvo omega-6 tukov bez kontrolných účinkov tukov typu omega-3 podporuje vznik ochorení, ktorým sa malo predchádzať. Týka sa to srdcových...
▲
21.01.2024, 08:40
|
|
9
|
|
1. Fotón 20.01.2024, 23:05
Tuky typu omega-3 redukujú riziko srdcových chorôb. Sú prírodným „riedidlom“ krvi . Udržujú krvné tuky, známe ako triacylglyceroly na spodnej bezpečnej hranici, znižujú krvný tlak a pomáhajú tepnám udržať si svoju elastickosť a zároveň chránia pred zápalom. Všeobecne povedané, tuky typu omega-3 sú nevyhnutné k dobre fungujúcemu krvnému obehu.
Vysoké množstvo omega-6 tukov bez kontrolných účinkov tukov typu omega-3 podporuje vznik ochorení, ktorým sa malo predchádzať. Týka sa to srdcových...
▲
22.01.2024, 12:52
|
Chcem ale prísne varovať, aby Odporúčaná denná dávka pre dospelú osobu 5 ml denne (čajová lyžička) bola prísne dodržaná, pretože tento olej obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý je síce pre organizmus veľmi potrebný, ale vo vysokých dávkach smrteľný. 5 ml rybieho oleja obsahuje množstvo vitamínu A viac než 100% odporúčanej dennej dávky.
Z toho istého dôvodu sa vyvarujte konzumácie veľkého množstva živočíšnej pečene. Je to doslova koncentrát vitamínu A.
|
|
|
2
|
Nevedela som, že ALA treba s omega 3, dik. Inak, ja ľanové semiačka nemeliem, ja ich pokúšem, nádherne to chrumká 🙂
|
|
|
4
|
|
2. Nadja 20.01.2024, 23:09
Nevedela som, že ALA treba s omega 3, dik. Inak, ja ľanové semiačka nemeliem, ja ich pokúšem, nádherne to chrumká 🙂
▲
21.01.2024, 00:02
|
Aj olivový olej obsahuje len ALA - naviac vo veľmi malom množstve, takže sám o sebe je nevhodný. Základní mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji jsou:
Kyselina olejová - mononenasycený tuk omega-9, který tvoří 55-85 % olivového oleje. Má protizánětlivé účinky.
Kyselina linolová - hlavní omega-6 tuk, který tvoří přibližně 3,5-21 % olivového oleje.
Kyselina alfa-linolenová (ALA ) - hlavní rostlinný omega-3 tuk. Vyskytuje se ve velmi malém množství.
Kyseliny palmitová a stearová - nasycené tuky tvoří zbývající procento.
Olivový olej sice obsahuje malé množství omega-3 ALA i omega-6 LA, ale jeho hlavním tukem je mononenasycená kyselina olejová.
Omega profil odrůd olivového oleje
Extra panenský olivový olej (EVOO)
Nejvyšší kvalita a čistota Obsah omega-6 LA: 3.5-12% Obsah omega-3 ALA: 0.4-1% Poměr omega-6 a omega-3: 8:1 až 15:1odkaz......Čiže veľmi nevhodný pomer Omega-6 ku Omega-3 - a naviac omega-3 len vo forme ALA. Ako už bolo spomenuté, najviac Omega-3 ALA obsahuje ľanový olej, 55%. Omega-6 tvorí 13%, čiže pomer 4:1 = ideálny pomer. Preto je dobré skombinovať ľanový olej s rybím.odkazodkaz
|
|
|
5
|
|
4. Fotón 21.01.2024, 00:02
Aj olivový olej obsahuje len ALA - naviac vo veľmi malom množstve, takže sám o sebe je nevhodný.
Základní mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji jsou:
Kyselina olejová - mononenasycený tuk omega-9, který tvoří 55-85 % olivového oleje. Má protizánětlivé účinky.
Kyselina linolová - hlavní omega-6 tuk, který tvoří přibližně 3,5-21 % olivového oleje.
Kyselina alfa-linolenová (ALA ) - hlavní rostlinný omega-3 tuk. Vyskytuje se ve velmi malém množství.
Kyseliny pa...
▲
21.01.2024, 00:12
|
Proč je klíčová rovnováha omega-3/6
Jak omega-3, tak omega-6 plní důležité úkoly. Problém nastává, když je jejich rovnováha narušena.
Pro optimální zdraví by příjem omega-6 neměl výrazně převyšovat příjem omega-3. Dnes je v typické západní stravě poměr přibližně 16:1, což je silně vychýleno ve prospěch omega-6!
Nadměrná konzumace omega-6 vede k:
Zvýšený tělesný zánět Zvýšené riziko srdečních onemocnění Zhoršující se problémy s duševním zdravím Větší riziko chronických onemocnění
Vyvážení poměru omega-3 a omega-6 na hodnotu 1:1 nebo 2:1 může snížit výskyt těchto moderních zdravotních problémů.
Hlavní omega-3 látky, které se podílejí na lidské fyziologii, jsou:
ALA (kyselina alfa-linolenová) EPA (kyselina eikosapentaenová) DHA (kyselina dokosahexaenová)
ALA se nachází v rostlinných zdrojích, jako jsou ořechy a semena. EPA a DHA pocházejí z mořských zdrojů, jako jsou tučné ryby.odkaz
|
|
|
3
|
Tabuľka mnohých potravín, ktorá obsahuje podiel lipidov a cholesterolu. Budete prekvapení, koľko potravín považovaných za "zdravé" ho obsahuje - a zas naopak, koľko málo ho obsahujú potraviny, zdanlivo "nezdravé". Denná dávka cholesterolu by nemala presiahnuť 0,2-0,3 g. (Podiel na 100g potraviny): odkaz "Znamená to 200-300 mg cholesterolu v strave denne. Naša skutočnosť tieto odporúčania významne prevyšuje a predstavuje u dospelého obyvateľstva väčšinou 400-600 mg denne. ......Cholesterol/saturated fat index" (CSI) uľahčuje výber potravín, ktoré majú nízky obsah cholesterolu, ako aj nasýtených tukov. Čím nižšia je hodnota CSI, tým je potravina "zdravšia".
|
|
|
7
|
Makrela obsahuje 4107 mg omega-3 mastných kyselín na porciu. A to tie najlepšie: EPA (kyselina eikosapentaenová) DHA (kyselina dokosahexaenová) Okrem toho vitamín B12, selén, meď, fosfor, horčík a železo. To najlepšie na kvalitu červených krviniek. odkazObsahuje len 0.062g cholesterolu / 100g, čo je ideálne. Je to jeden z najlepších zdrojov na odbúranie zlého LDL cholesterolu z ciev, ktorý ich zanáša plakom.
|
|
|
|
prevádzkuje diskusneforum.sk
kontaktuj správcu diskusného fóra
vytvoril dzI/O 2023 - 2024
verzia : 1.05 ( 27.4.2024 1:45 )
veľkosť : 106 640 B
vygenerované za : 0.129 s
unikátne zobrazenia tém : 54 269
unikátne zobrazenia blogov : 1 213
táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...
|
možnosti
hlavná stránka
nastavenia
blogy
todo
hľadanie :
blog dňa :
Je veľmi zaujímavé, že naše presvedčenie nám bráni spoznať pravdu... Vlastne, po nej aj pátrať. Poznáme to všetci, ale málokto proti tomu aj bojuje, a aj keď bojuje, veľakrát bez úspechu. Zato máme všetci túžbu o svojej verzii pravdy poúčať druhých ...
citát dňa :
Ak chceš nájsť tú pravú ženu, naprv buď tým pravým mužom.
|