1
|
1..Je ťažkým pochybením, keď niekto , narodený ako človek, si nevšíma posvatných náuk. Je podobný tomu, kto sa vracia s prázdnymi rukami zo zeme bohatej na drahokamy.
2..Je Ťažkým pochybením, keď niekto, vstúpivší v svatú mníšsku obec, navráti sa k svetskemu životu. Je podobný mole letiacej do planuceho ohna.
3..Je ťažkym pochybením, keď niekto v spoločnosti mudrca zotrvá v nevedomosti. Je podobný človeku žijucemu na brehu veľkej rieky.
4Je ťazkym pochybením, ak neuživa človek k ničeniu naružlivosti moralne predpisy, ktoré pozná. Je podobný choremu, ktorý ma lieky, ale ich neužíva.
5.. Je ťazkym pochybením, ak niekto káže naboženstvo a pritom ho neuskutočňuje. Je podobný papapgájovi drmoliacemu modlitbu.
6.. Je ťažkym pochybením, keď dáva niekto almužnu z toho, čo nakradol, ulúpil, alebo získal podvodom. Podobá sa blesku, ktorý vo vode ničí sám seba.
7..Je ťažkym pochybením, ak niekto prináša Bohom (za obeť) maso usmrtených živočíchov. Je podobný tomu človeku, ktorý predkladá matke mäso jej vlastného dieťaťa.
8.. Je ťažkým pochybením, ak sA niekto cvičí v trpezlivosti zo sobeckých pohnútok a nie preto, aby znásobil svoju užitočnosť pre všetky bytosti. Ten sa podobá mačke, ktorá cvičí trpezlivosť, aby mohla chytiť myš.
9.. Je ťažkým pochybením, ak niekto koná záslužné veci pre svetskú chválu a pochvalu. Je to, akoby ktosi vymenil zazračný drahokam plniaci všetky priania, za kozí bobok.
10..Je ťažkým pochybením, ak niekto zostáva rozhárany, napriek častému počuvaniu náuky. Je podobný lekárovi, ktorý ma vlečúcu sa chorobu.
11.. Je ťažkým pochybením, keď niekto rozumie duchovnej náuke a nemá duchovnú skúsenosť, ktorá rastie z jej použitia. Je podobný boháčovi, ktorý stratil kľúče od svojich pokladov.
12..Je ťažkým pochybením, ak chce niekto vykladať druhým ľudom náuku, bez toho, aby ju sám celkom nepochopil.Je to slepý vodca slepych ľudí.
13.. Je ťažkým pochybením, keď neikto považuje skusenosti prvych stupňov rozjímania za skúsenosti poslednych stupňov. Taký sa podobá človeku, ktorý pokladá mosadz za zlato.
Toto je 13 ˇatžkých pochybení( prešľapov?)
|
 |
|
2
|
Zaujímavá je hlavne 7-mička. Napadá ma hned suvislost s krestanstvom, aké je to celé sprostosť.
|
 |
|
3
|
smeruje to k uctievaniu náboženstva či kultu...dislike
|
 |
|
4
|
No niektoré tie prirovnania sa mi zdaju prinajmensom od veci.
|
 |
|
5
|
|
|
4. ranexil 12.03.2010, 13:56
No niektoré tie prirovnania sa mi zdaju prinajmensom od veci.
▲
12.03.2010, 13:59
|
|
6
|
K bodu 2.: Je podobný mole letiacej do planúceho ohňa.
Moly letia do ohňa sviečky a nezdá sa, žeby to robili náhodne. Opustia svoju dráhu a ponúkajú sa na spálenie. Dá sa to nazvať „sebaupaľovacím správaním“ a pri tomto provokatívnom výraze sa natíska otázka, ako to vôbec mohol prírodný výber podporovať. Dawkins zastáva stanovisko, že prv než sa čo len pokúsime dať rozumnú odpoveď, musíme prepísať otázku. Nie je to samovražda. Zdanlivá samovražda sa ukazuje byť neočakávaným vedľajším účinkom alebo vedľajším produktom niečoho iného. Vedľajším produktom… čoho? Tu je jedna možnosť, ktorá to dobre vysvetľuje.
odkaz
|
 |
|
16
|
|
|
6. 12.03.2010, 14:03
K bodu 2.: Je podobný mole letiacej do planúceho ohňa.
Moly letia do ohňa sviečky a nezdá sa, žeby to robili náhodne. Opustia svoju dráhu a ponúkajú sa na spálenie. Dá sa to nazvať „sebaupaľovacím správaním“ a pri tomto provokatívnom výraze sa natíska otázka, ako to vôbec mohol prírodný výber podporovať. Dawkins zastáva stanovisko, že prv než sa čo len pokúsime dať rozumnú odpoveď, musíme prepísať otázku. Nie je to samovražda. Zdanlivá samovražda sa ukazuje byť neočakávaným vedľajším úč...
▲
12.04.2010, 23:59
|
Iste mi neodpovies, lebo drichmes, ale mola sa stretala s ohnom i v casoch praveku. Podla tej logiky by moly koncili v ohni akehokolvek poziaru , len preto, ze niekto nedesifruje spravne vocogo.
|
 |
|
7
|
nooo. dalo by sa diskutovat, ...
|
 |
|
8
|
Mňa napadá len 13 ťažkých pochybení súčasnej vlády: Oblbovanie a zlodejstvo! (Uznávam, som nasratá, takže asi nebudem objektívna.)
|
 |
|
9
|
najtazsim pochybenim je pochybovat o sebe.
|
 |
|
10
|
|
|
9. 12.03.2010, 18:41
najtazsim pochybenim je pochybovat o sebe.
▲
12.03.2010, 18:43
|
...tak nepochybuj, dievča!
|
 |
|
11
|
|
|
10. 12.03.2010, 18:43
...tak nepochybuj, dievča!
▲
12.03.2010, 18:49
|
ved ja nepochybujem. no v normalnom stave.
|
 |
|
12
|
slušne na-diktovaná poslušnosť -- stali sa otroci vlastnému strachu...lebo " bez hriechu nikto nie je " --tak bolo povedané.")) nanútený program myslenia ..))
|
 |
|
13
|
Ta 13-tka hovorí o tom, prečo niektoré tupe nabozenstva ovladli svet.
|
 |
|
14
|
Je tazkým pochybením obetovat bohu zabite zviera, je podobný tomu, kto matke ponuka jej vlastne dieta co zabil..
Ktovie, čoby nato povedal ten Boh, co vyzdvyhoval Abela nad Kaina.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
 |
|
15
|
Tiež haluz: Je podobný človeku žijucemu na brehu veľkej rieky.
Zvyčajne veľké civilizácie boli... ľudia, žijúci na brehoch veľkých riek... Eufrat, Tigris, Níl...
|
 |
|
17
|
No tu je mozne, ze ide naozaj o spatnu interpretaciu povodneho textu. Asi tam chyba cosi v zmysle, ze je podobny niekomu, ktozije na brehu velkej rieky a nikdy sa neokupal.
|
 |
|
|