hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Zamieňame Krista 2- tentokrát RKC

príspevkov
16
zobrazení
180
tému vytvoril(a) 20.8.2025 18:53 qwert
posledná zmena 22.8.2025 13:29
1
20.08.2025, 18:53
Ježiš počas svojho pozemského pôsobenia jasne povedal, že keď odíde....

„A ja požiadam Otca, a dá vám iného Tešiteľa, aby bol s vami naveky — Ducha pravdy.“ (Ján 14:16)

„Je pre vás lepšie, aby som odišiel. Lebo ak neodídem, Tešiteľ nepríde k vám.“ (Ján 16:7)
none
3

1. qwert 20.08.2025, 18:53

Ježiš počas svojho pozemského pôsobenia jasne povedal, že keď odíde.... „A ja požiadam Otca, a dá vám iného Tešiteľa, aby bol s vami naveky — Ducha pravdy.“ (Ján 14:16) „Je pre vás lepšie, aby som odišiel. Lebo ak neodídem, Tešiteľ nepríde k vám.“ (Ján 16:7)

20.08.2025, 19:09
Ako vznikla skutočná prítomnosť Ježišova v eucharistii?

Roku 831 napísal benediktínsky mních Paschasius Radbert pojednánie „O Tele a Krvi Krista“.

Táto doktrína mnoho ľudí prekvapila a taktiež našla svojich oponentov. Toto nové učeníe v Rímskej cirkvi aj tak skvasilo a vyrástlo. Nakoniec bola teória „transsubstanciáce“ oficiálne prehlásená za dogmu viery, nevyhnutnú pre spásu. na Lateránskom koncile za pápeža Innocenta III roku 1215. A Tridentský koncil v r.1545-1563 prehlásil, že kto neverí, že v chlebe a víne je skutočne prítomný Kristus, nech je prekliaty. (Bennett)
takže vidime, že to nebolo hned, ale najprv to bol"napad" jedneho cloveka...a o niekolko sto rokov sa to ujalo...

Hľa tajomstvo viery
(Zjv 17:4-6 [ROH-AV])
A žena bola odiata purpurom a šarlátom a bola pokrytá zlatom a ozdobená drahým kamením a perlami a vo svojej ruke mala zlatý pohár, plný ohavností a nečistoty svojho smilstva, a na svojom čele mala napísané meno: Tajomstvo, Veľký Babylon, Mater smilníc a ohavností zeme. A videl som ženu, že bola opilá krvi svätých a krvi svedkov Ježišových. A keď som ju videl, náramne som sa divil.

Kňaz po premenení vysloví slová: Hľa, tajomstvo viery. Pritom poukáže na hostiu s kalichom.
none
4

3. qwert 20.08.2025, 19:09

Ako vznikla skutočná prítomnosť Ježišova v eucharistii?

Roku 831 napísal benediktínsky mních Paschasius Radbert pojednánie „O Tele a Krvi Krista“.

Táto doktrína mnoho ľudí prekvapila a taktiež našla svojich oponentov. Toto nové učeníe v Rímskej cirkvi aj tak skvasilo a vyrástlo. Nakoniec bola teória „transsubstanciáce“ oficiálne prehlásená za dogmu viery, nevyhnutnú pre spásu. na Lateránskom koncile za pápeža Innocenta III roku 1215. A Tridentský koncil v r.1545-1563 prehlásil, že...

20.08.2025, 19:11
Od roku 1215, keď koncil schválil, že v oplátke a víne je skutočne prítomný Ježiš Kristus, od vtedy zahynulo pod rukou pápeža desaťtisíce kresťanov, ktorí nechceli uznať tento ľudský výmysel, toto „tajomstvo viery“ o skutočnej prítomnosti Ježiša Krista v oplátke a víne.
none
5

1. qwert 20.08.2025, 18:53

Ježiš počas svojho pozemského pôsobenia jasne povedal, že keď odíde.... „A ja požiadam Otca, a dá vám iného Tešiteľa, aby bol s vami naveky — Ducha pravdy.“ (Ján 14:16) „Je pre vás lepšie, aby som odišiel. Lebo ak neodídem, Tešiteľ nepríde k vám.“ (Ján 16:7)

20.08.2025, 19:39
@elemír a táto tema ti niečo hovorí?....RKC si tiež vytvorila svojho Ježiša....dokonca to dala pod prekliatie a bolo zabitých k voli tomu veľa ľudí.
none
2
20.08.2025, 18:55
Ježiš nepovedal učenikom, že sa bude prevteľovať do chleba, alebo oplatky.
none
6
21.08.2025, 08:58
Vykašlite sa na všetky doktríny a všetkých svätých, čo o tom písali.
Ježiš zobral do ruky víno a chleba, ktoré boli momentáne na stole a povedal: toto je moje telo a toto je moja krv.... Kto je moje telo a pije moju krv , má život večný.
Ježiš ani nepovedal, že ak bude vstávať od stola, že si odhrnie stoličku a kopu iných samozrejmých a možno aj smiešných vecí.
Takže ako chcete jesť jeho telo a piť jeho krv ??, ak teda b ste mali vôbec záujem ho nasledovať.
none
7

6. elemír 21.08.2025, 08:58

Ježiš zobral do ruky víno a chleba, ktoré boli momentáne na stole a povedal: toto je moje telo a toto je moja krv.... Kto je moje telo a pije moju krv , má život večný.
Ježiš ani nepovedal, že ak bude vstávať od stola, že si odhrnie stoličku a kopu iných samozrejmých a možno aj smiešných vecí.
Takže ako chcete jesť jeho telo a piť jeho krv ??, ak teda b ste mali vôbec záujem ho nasledovať.

21.08.2025, 09:55
Predstav si Ježiša ako ho vidíš, vidíš jeho postavu, jeho telo a v ruke drží chlieb, o ktorom tvrdi že je to jeho telo...
Je hadam každému jasne, že to myslí nejako obrazne...či?
none
8

6. elemír 21.08.2025, 08:58

21.08.2025, 10:19
Ježiš inde hovorí...
„Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nebude nikdy hladovať, a kto verí vo mňa, nebude nikdy žízniť.“ (Ján 6:35)
výrok je kľúčový pre pochopenie toho, čo Ježiš myslel, keď hovoril „Toto je moje telo“ pri Poslednej večeri. On nehovoril o fyzickom chlebe, ale o duchovnom pokrme, ktorý dáva večný život.

Nie len z chleba bude človek žiť, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“ (Matúš 4:4; citácia z Deuteronómia 8:3)

Ježiš tým jasne ukazuje, že fyzický pokrm nestačí — človek potrebuje duchovnú výživu, ktorou je Božie slovo.

none
9

8. qwert 21.08.2025, 10:19

Ježiš inde hovorí...
„Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nebude nikdy hladovať, a kto verí vo mňa, nebude nikdy žízniť.“ (Ján 6:35)
výrok je kľúčový pre pochopenie toho, čo Ježiš myslel, keď hovoril „Toto je moje telo“ pri Poslednej večeri. On nehovoril o fyzickom chlebe, ale o duchovnom pokrme, ktorý dáva večný život.

Nie len z chleba bude človek žiť, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“ (Matúš 4:4; citácia z Deuteronómia 8:3)

Ježiš tým jasne ukazuje...

21.08.2025, 10:32
Ak Ježiš hovorí, že človek nežije len z chleba, potom aj výrok „Toto je moje telo“ musí byť chápaný v duchovnom zmysle. Nejde o fyzickú premenu chleba, ale o hlboké duchovné pozvanie — aby sme prijali jeho slovo, učenie, obetu

none
10

9. qwert 21.08.2025, 10:32

Ak Ježiš hovorí, že človek nežije len z chleba, potom aj výrok „Toto je moje telo“ musí byť chápaný v duchovnom zmysle. Nejde o fyzickú premenu chleba, ale o hlboké duchovné pozvanie — aby sme prijali jeho slovo, učenie, obetu

21.08.2025, 11:10
Hlavné, aby sa ti uľavilo a vylial na nás žlč, ktorú v sebe nosíš.
none
11

10. kntsz 21.08.2025, 11:10

Hlavné, aby sa ti uľavilo a vylial na nás žlč, ktorú v sebe nosíš.

21.08.2025, 11:20
Nevylievam si žlč, poukazujem na veľmi závažnú chybu v katolíckom učení, ktorá vypôsobila, že RKC ma iného Ježiša, eucharistickeho a nie biblického.
Iný Ježiš
Iný duch
Iné evanjelium

none
12

11. qwert 21.08.2025, 11:20

Nevylievam si žlč, poukazujem na veľmi závažnú chybu v katolíckom učení, ktorá vypôsobila, že RKC ma iného Ježiša, eucharistickeho a nie biblického.
Iný Ježiš
Iný duch
Iné evanjelium

22.08.2025, 10:23
RKC nepotrebuje tvoje keci.
Radšej sa staraj o vašu sektu - lebo si stále viacej a viacej zmagorený.
Ty už neveriš Bohu a ani Ježišovi, ty neveríš láske, ktorá z nich vychádza, ty veríš len vašej zmagorenej sekte.
Nemienim zmenšovať tvoju vinu, ale všetko zlo, ktorým je tvoje srdce preplnené a o čom vypovedajú tvoje príspevky má pôvod vo vašej sekte.
Východisko z tvojho neutešeného stavu vidím len v ujdeniu zo sekty. Nemusíš ísť do RKC, keď si už na nás toľko nakydal, kľudne choď k evanjelíkom, k bratskej cirkvi, alebo do grécko katolíckej a inej, ale uznanej cirkvy.....
none
13

12. kntsz 22.08.2025, 10:23

Ty už neveriš Bohu a ani Ježišovi, ty neveríš láske, ktorá z nich vychádza, ty veríš len vašej zmagorenej sekte.
Nemienim zmenšovať tvoju vinu, ale všetko zlo, ktorým je tvoje srdce preplnené a o čom vypovedajú tvoje príspevky má pôvod vo vašej sekte.
Východisko z tvojho neutešeného stavu vidím len v ujdeniu zo sekty. Nemusíš ísť do RKC, keď si už na nás toľko nakydal, kľudne choď k e...

22.08.2025, 10:37
@kntsz, Ak ti dochádzajú argumenty, až moc ideš na to osobne... Ak niekto poukáže na historické fakty, biblické súvislosti a rozdiel medzi učením RKC a učením písma, neznamená to, že je zmagorený alebo že patrí do sekty. Predvadzaš tu akurát trepot ubožiaka ktorý sa snaží umlčať nepohodlnú pravdu.

Ak ti vadí, že niekto spochybňuje dogmu transsubstanciácie, tak si polož otázku: Prečo táto dogma vznikla až v 9. storočí a bola vyhlásená za nevyhnutnú pre spásu až v roku 1215? Ak by to bola pravda od začiatku, prečo o nej nehovorí ani Ježiš, ani apoštoli, ani prvé kresťanské zbory?

A ak ti vadí, že niekto hovorí o inom Ježišovi, tak si otvor 2. Korinťanom 11:4 tam Pavol varuje pred iným Ježišom, iným duchom a iným evanjeliom. Presne to sa stalo, keď sa z duchovného pokrmu stala fyzická dogma a z viery v Krista sa stala viera v oplátku.

To, že ti to vadí, je tvoj problém. Ja neútočím na teba ako osobu, ale na učenie, ktoré je v rozpore s písmom. A ak ti to pripadá ako kecy, tak si radšej priznaj, že ti chýba biblický základ nie že druhých urážaš.

Ak ti vadí, že nie som katolík, tak si uvedom, že Ježiš neprišiel založiť denomináciu, ale volať ľudí k pravde. A ak je pravda pre teba urážkou, potom si neútočím ja ale tvoje svedomie.
none
14

12. kntsz 22.08.2025, 10:23

Východisko z tvojho neutešeného stavu vidím len v ujdeniu zo sekty. Nemusíš ísť do RKC, keď si už na nás toľko nakydal, kľudne choď k e...

22.08.2025, 10:54
A mimochodom, @kntsz, ak si myslíš, že som jediný, kto si dovolí spochybniť učenie RKC, tak si mimo... Tisíce teológov, biblických učiteľov, historikov a kresťanov z rôznych denominácií už dávno poukázali na to, že učenie o tranubstanciáci, mariánske dogmy, očistec či neomylnosť pápeža nemajú oporu v písme. To nie je môj výmysel, to je výsledok storočí štúdia, zápasov o pravdu a odvahy postaviť sa systému, ktorý si vytvoril vlastného Ježiša, vlastné evanjelium a vlastné pravidlá.

To, že ty to berieš ako osobný útok, je len dôkaz, že si sa stotožnil s inštitúciou, nie s ježišom. A ak ti vadí, že niekto hovorí nahlas o tom, čo je zjavné, tak si polož otázku: Prečo ťa viac uráža ten, kto hovorí pravdu, než samotná pravda?
none
15

14. qwert 22.08.2025, 10:54

A mimochodom, @kntsz, ak si myslíš, že som jediný, kto si dovolí spochybniť učenie RKC, tak si mimo... Tisíce teológov, biblických učiteľov, historikov a kresťanov z rôznych denominácií už dávno poukázali na to, že učenie o tranubstanciáci, mariánske dogmy, očistec či neomylnosť pápeža nemajú oporu v písme. To nie je môj výmysel, to je výsledok storočí štúdia, zápasov o pravdu a odvahy postaviť sa systému, ktorý si vytvoril vlastného Ježiša, vlastné evanjelium a vlastné pravidlá.

To, že t...

22.08.2025, 13:04
Ja hovorím pravdu o tebe a tá je žalostná....
Nemienim riešiť vzťah vašej sekty s RKC.
none
16

15. kntsz 22.08.2025, 13:04

Ja hovorím pravdu o tebe a tá je žalostná....
Nemienim riešiť vzťah vašej sekty s RKC.

22.08.2025, 13:29
Nehovoríš kntsz absolútne nič, lebo nemáš čo.V politike, tam si vyrečnejší, lebo tam rozumieš. V tychto veciach namiesto toho aby si seriozne vyvracal námietky tisícov a tisícov ľudi, tak len takto smiešne zareaguješ...
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2026 verzia : 1.05 ( 27.4.2024 1:45 ) veľkosť : 124 190 B vygenerované za : 0.045 s unikátne zobrazenia tém : 1 761 221 unikátne zobrazenia blogov : 17 217 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti :

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

nikto (nie) je online

hľadanie :

blog dňa :

a divinie mäso. Po kuracích vajciach je to najlepšia vec na jedenie na svete...

citát dňa :

Radšej ísť do roboty, ako nespať vôbec.