hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  náboženstvo  /  téma

Svätý Ján Almužník, biskup, spomienka 23.1.

príspevkov
21
zobrazení
13
tému vytvoril(a) 23.1.2016 10:23
posledná zmena 25.1.2016 15:30
1
23.01.2016, 10:23
Sviatok: 11. november; v Rímskom martyrológiu z roku 1956 bola spomienka uvedená na 23. januára
* okolo 550 (?) Amathus, Cyprus
† okolo 619 Cyprus
Význam mena Ján: Boh je milostivý (hebr.)

Ján Almužník sa narodil približne okolo roku 550 a pochádzal z Cypru. Bol biskupom v Alexandrii v 7. storočí a preslávil sa tým, že dokázal do vtedajšej spoločnosti zaviesť princípy, aké vládli medzi ľuďmi len v časoch svätého účinkovania apoštolov Ježiša Krista. V Novom zákone v Skutkoch apoštolov sa v 4. kapitole o. i. píše: “Množstvo veriacich malo jedno srdce a jednu dušu. A nik z nich nehovoril, že niečo z toho, čo mal, je jeho, ale všetko mali spoločné.” Svätý Ján Almužník tento stav docielil vlastným príkladom. Po zaujatí postu alexandrijského patriarchu totiž vydal svojim kňazom tento príkaz: “Bratia moji! Nepatrí sa, aby sme sa viac starali o niečo iné ako o Spasiteľa Ježiša Krista. Iďte preto po meste a spíšte mi mená všetkých mojich pánov, nevynímajúc ani jedného.” No a keď mu bratia nerozumeli, akých pánov má ich nový biskup na mysli, Ján Almužník situáciu vysvetlil slovami: “Tých, čo vy voláte žobrákmi a chudobnými, ja volám pánmi. Naozaj ich za takých považujem, lebo oni nám môžu pomôcť do neba.”
Keď týchto “pánov” zrátali, bolo ich v Alexandrii okolo sedem tisíc. Im sa Ján Almužník ponúkol za otca a všetky svoje príjmy začal medzi nich rozdeľovať. Len takto osobným príkladom pohol srdciami boháčov, ktorí pochopili, že rozdávať je viac ako dostávať. Pri nástupe Jána Almužníka do úradu bolo v Alexandrii sedem kostolov. Pri odchode tohto svätca z úradu bolo v Alexandrii sedemdesiat Božích chrámov. A pri nich nemocnice, starobince, chudobince. Zomrel okolo roku 620. Pochovali ho v Carihrade, potom jeho zachované telo daroval turecký sultán kráľovi Matejovi Korvínovi pri príležitosti jeho korunovácie.
Od druhej polovice 15. storočia bolo jeho telo uložené v kráľovskej kaplnke v Budíne, odkiaľ sa po bitke pri Moháči roku 1526 dostalo na Bratislavský hrad a roku 1530 do Dómu sv. Martina, kde mu v 17. storočí ostrihomský arcibiskup Imrich Esterházy vybudoval náhrobnú kaplnku, vyzdobenú slávnym rakúskym sochárom Georgom Raffaelom Donnerom.
Z jeho zachovaného tela dala Bratislava v októbri roku 2005 rebrovú kosť ruským pravoslávnym mníchom. Inú relikviu dostal už skôr svätcov rodný Cyprus.
Z jeho života:
Ján Almužník slúžil sv. Liturgiu. V sv. Liturgii ako sa obrátil k ľuďom, videl medzi nimi toho človeka, o ktorom počul, že sa na neho hnevá. Svätý patriarcha zišiel od oltára, pristúpil k nemu, objal ho a nepustil ho, dokiaľ mu ten neprisľúbil, že sa nebude hnevať. Potom sa vrátil k oltáru a pokračoval v slúžení sv. Liturgie s týmito slovami Otčenáša: “a odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame našim vinníkom.”, sa prítomní pustili do plaču. Po sv. Liturgii každý jeden z nich šiel k svojmu nepriateľovi a zmieril sa s ním.
odkaz
none
2
23.01.2016, 10:30
lea, toto už fakt nie je normálne!!!
none
9

2. 23.01.2016, 10:30

lea, toto už fakt nie je normálne!!!

23.01.2016, 10:50
Ak si neprajes tieto temy, nereaguj na ne.
none
3
23.01.2016, 10:30
Čo sa stalo s tými chudobincami, nemocnicami a kostolmi po jeho smrti? Ako dlho komunita pretrvala?
none
4

3. Nadja 23.01.2016, 10:30

Čo sa stalo s tými chudobincami, nemocnicami a kostolmi po jeho smrti? Ako dlho komunita pretrvala?

23.01.2016, 10:33
Neviem. Ale podstata je o tom, že si aj my máme všímať žobrákov napr. pred hypermarketmi a dať ich pár centov alebo nejaké jedlo z tašky.
none
5

4. 23.01.2016, 10:33

Neviem. Ale podstata je o tom, že si aj my máme všímať žobrákov napr. pred hypermarketmi a dať ich pár centov alebo nejaké jedlo z tašky.

23.01.2016, 10:36
Ano, a preto sa pýtam, ako a ako dlho si ich všímali veriaci po Jankovej smrti 🙂
none
6

5. Nadja 23.01.2016, 10:36

Ano, a preto sa pýtam, ako a ako dlho si ich všímali veriaci po Jankovej smrti 🙂

23.01.2016, 10:39
Včera mi prišli želať vraj smetiari všetko najlepšie do nového roku, samozrejme s natiahnutou rukou, tak som ich hnala, no nevšímam si asi dostatočne... :(
none
7

23.01.2016, 10:42
A väčšina šup ho na čučo...Treba rozlišovať stále citom, nie že treba, lebo on je, tak preto treba!
none
8

7. 23.01.2016, 10:42

A väčšina šup ho na čučo...Treba rozlišovať stále citom, nie že treba, lebo on je, tak preto treba!

23.01.2016, 10:45
Lenže na to je námietka, že nemôžeš určovať, za čo to má minúť, lebo tebe pri výplate tiež nik nekáže to dať iba za jedlo a ošatenie 🙂
none
10

8. Nadja 23.01.2016, 10:45

Lenže na to je námietka, že nemôžeš určovať, za čo to má minúť, lebo tebe pri výplate tiež nik nekáže to dať iba za jedlo a ošatenie 🙂

23.01.2016, 10:51
je ale rozdiel práca a za ňu pláca a žobrota...väčšinou pýtajú drobné na jedlo a nie na pijatiku...
none
11

10. 23.01.2016, 10:51

je ale rozdiel práca a za ňu pláca a žobrota...väčšinou pýtajú drobné na jedlo a nie na pijatiku...

23.01.2016, 10:55
Pre nich je pijatika jedlom...
none
12

8. Nadja 23.01.2016, 10:45

23.01.2016, 10:58
Talk potom je to opäť len na mne, lebo ak cítim, že nie, tak nie, poviem taký malý príbeh zo života. Vy stúpil som z vlaku a pred stanicou som si vybral rohlík so šunkou a začal som jesť. V tom sa pristavil bezdomovec a pýtal si zopár drobných, lebo je hladný. Pomyslel som si, že ak si hladný, tu máš rohlík so šunkou a najedz sa. To ste mali vidieť, tie oči, lebo on chcel peniaze, nie najesť sa...Ešte dnes si pamätám, že ako tam stáli Taxíky jeden z vodičov vystúpil a povedal mi: Tak to ste mu dali, toto istotne nečakal...a smial sa.

Poviem iný príbeh: Tiež jeden žobrajúci o jednej nohe pre Potravinami pýtal nejaké drobné. Pozoroval som, že čo s tými peniazmi urobí? A čo myslíte, že čo sa stalo? Za rohom už stala nedočkavá tlupa, ktorá už len čakala, aby si mohli ísť kúpiť čučo, nie jedlo, hoci drvivá väčšina z nich by mohla pokojné pracovať, ale lacné čučo, aby ukojili svoj chtíč po alkohole...

Pomáham a rád, ale keď cítim, že treba pomôcť, nie bezhlavo a zbrklo!!!
none
13

12. 23.01.2016, 10:58

Talk potom je to opäť len na mne, lebo ak cítim, že nie, tak nie, poviem taký malý príbeh zo života. Vy stúpil som z vlaku a pred stanicou som si vybral rohlík so šunkou a začal som jesť. V tom sa pristavil bezdomovec a pýtal si zopár drobných, lebo je hladný. Pomyslel som si, že ak si hladný, tu máš rohlík so šunkou a najedz sa. To ste mali vidieť, tie oči, lebo on chcel peniaze, nie najesť sa...Ešte dnes si pamätám, že ako tam stáli Taxíky jeden z vodičov vystúpil a povedal mi: Tak to ste mu d...

23.01.2016, 11:00
Samozrejme tých príbehov je viac, nehovoriac keď som videl, že niekto mu čerstvý rohlík dal a ten neskončil v žalúdku, ale na zemi!!!
none
15

12. 23.01.2016, 10:58

Talk potom je to opäť len na mne, lebo ak cítim, že nie, tak nie, poviem taký malý príbeh zo života. Vy stúpil som z vlaku a pred stanicou som si vybral rohlík so šunkou a začal som jesť. V tom sa pristavil bezdomovec a pýtal si zopár drobných, lebo je hladný. Pomyslel som si, že ak si hladný, tu máš rohlík so šunkou a najedz sa. To ste mali vidieť, tie oči, lebo on chcel peniaze, nie najesť sa...Ešte dnes si pamätám, že ako tam stáli Taxíky jeden z vodičov vystúpil a povedal mi: Tak to ste mu d...

23.01.2016, 12:19
Svagrina, tiez po nej chceli nejake peniaze, tak povedala,ze tu je obchod, kupi im nejake jedlo, ze niee tam je to drahe oni pojdu do Lidla ci kam to... tak, ze dobre, pojde s nimi do lidla a kupi im jest tam, a oni ze neee..

Ja osobne som raz zazil, ked som vystupil z autobus ked som isiel do roboty, jeden typek sa ma pytal, ci by som mu v obchode (do ktoreho som aj tak isiel) nekupil nieco jest, tak som mu kupil nejake syry rozky a neviem co este...
Ale peniaze uz nedavam

Na Bajkalskej som jednemu dal nejake este koruny, na dalsi den pytal znova..
Najviac oblubujem, ked mi niekto povie, ze potrebuje na autobus, keby ste vedeli, kolko ludi uz potrebovalo doplatit na autobus..
Alebo nejaky typek, v koseli, sem tam krv, hovoril po cesky, vraj vysiel z nemocnice a nema sa ako dostat domov, tak som mu dal 10 eur.. o par dni v takej zvlastnej modrej uniforme, presnena tej istej zastavke len oproti co bolo par metrov odo mna pytal peniaze znova...

Co som dal peniaze tak jednemu romskemu predavacovi notabene ktory zacal plakat, a jednej romke, - som kupil akoze znackove hodinky, aj ked som vedel, ze je to smejd, okrem toho som mal nejaku hypoglykemiu (nizky obsah cukru v krvi), ani by som to nebol kupil, keby nebola spomenula decko..

Ale uz nehrozi, uz ma fakt nebavi byt za blbca...
none
18

23.01.2016, 15:28
le , tvoja cirkev a náboženstvo ich narobilo, teraz sa chváli ako im pomáha....tvoj s****ený spolok zlodejov pomáhal rozbiť socializmus, za socializmu nikto nemusel žobrať....
none
21

25.01.2016, 15:30
Preto vacsina optimistickych zobrakov stoji pred vchodom do kostola..... a zbytocne..

Raz som dokonca odfotil na dverach Levickeho kostola cedulu "Zakaz zobrania"

Raz som to postoval i sem
none
14
23.01.2016, 11:50
Načo to sem pridávaš ked to nikto nečíta.

Za 1. nieje to z tvojej hlavy
Za 2. je to dlhé
none
16

14. panoramix 23.01.2016, 11:50

Načo to sem pridávaš ked to nikto nečíta.

Za 1. nieje to z tvojej hlavy
Za 2. je to dlhé

23.01.2016, 12:20
Ved bavit to nikoho nemusi, hlavne ze to bavi ju
none
17

16. 23.01.2016, 12:20

Ved bavit to nikoho nemusi, hlavne ze to bavi ju

23.01.2016, 12:30
Takže pre leu je to zábava? No toto...
none
19

17. 23.01.2016, 12:30

25.01.2016, 15:26
Ci nie?
none
20

17. 23.01.2016, 12:30

25.01.2016, 15:28
Inak, ked vsetci prestanu reagovat na jej temy, tak ju to prestane bavit, sice nie hned, ale po nejakom case ano...
Mne to osobne nevadi, da si svoj nazor, vlastne pardon, da nazor co nasla niekde na webe a ja si dam svoj nazor a sme si quit 🙂
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2026 verzia : 1.05 ( 27.4.2024 1:45 ) veľkosť : 132 559 B vygenerované za : 0.174 s unikátne zobrazenia tém : 1 895 441 unikátne zobrazenia blogov : 19 011 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti :

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

nikto (nie) je online

hľadanie :

blog dňa :

Planning the Perfect Evening Starts With the Right Choice Planning a perfect evening in Seoul's most prestigious nightlife district starts with choosing the right type of venue and the right provider to help you access it. The decision you make at th...

citát dňa :

Neplač ty dievča pre neho, nájdi si chlapca iného.