hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Staroruské perníky

príspevkov
2
zobrazení
0
tému vytvoril(a) 17.2.2009 13:23
posledná zmena 17.2.2009 13:23
1
17.02.2009, 13:23
Perníky sú najstaršou ruskou sladkou maškrtou z múky. Ľudia o nich zložili mnozžstvo prísloví a porekadiel, rozprávok i piesní. Perníkmi sa ľudia obdarúvali na znak úcty a lásky, na sviatky, narodeniny a meniny. Niekedy sa pekávali veľmi veĺké, čím sa preukazovala miera náklonnosti darcu. Občas také perníky vážili aj niekoĺko pudov (1 pud je 16,38 kg) a viezli ich dvoje saní idúce vedĺa seba. Perníky sa podarúvali deťom, mladomanželom na svadbu, na krstiny, predávali sa na jarmokoch, slovom – boli súčasťou života Rusov. Prvé perníky sa modelovali z cesta ručne a predstavovali hviezdičky, figúrky vtákov a zvierat. Postupne, ako sa pernikárske remeslo zdokonaľovalo, začali sa ako formy na pečenie perníkov používať vyrezávané dosky. Mali vysokú hodnotu a doteraz sú vynikajúcim príkladom ruského dekoratívneho úžitkového umenia. Perníky vytvarované pomocou foriem sa nazývali vyrážané. V 17. – 19. storočí bolo pernikárstvo dôležitým odvetvím ľudových remesiel, zvlášť v Archangeľsku, Viazme, Gorodci,Moskve, Tule a Tvere. Vyrábali sa dva druhy perníkov – z kysnutého a nekysnutého cesta. Základom obidvoch bola melasa a med. Kysnuté boli lacnejšie a hrubšie ako nekysnuté a vyzerali ako tmavohnedé bochníčky. Nekysnuté boli tenké a žlté. Na objednávku sa piekli čisto medové perníky, tie však boli veľmi drahé. Niekedy sa perníky zdobili farebnou polevou a rôznymi nápismi. V 20. storočí sa niekdajšia popularita pernikárskeho umenia vytratila, hoci niet pochýb, že perníky sú aj dnes obľúbenou maškrtou.

Suroviny ( rozpočet na 8 porcií ):
500 g medu, 500 g pšeničnej múky, 150 g škrobu, 150 g cukru, 125 g lieskovcov, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička mletých klinčekov, 1?2 lyžičky mletého muškátového orieška, 1?2 lyžičky kypriaceho prášku

Postup:
Med (časť necháme na potretie), cukor, časť nasekaných lieskovcov, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok zmiešame a za občasného miešania zohrievame dočervenkasta. Múku zmiešame so škrobom a s kypriacim práškom, pridáme medovú zmes a zamiesime husté cesto. Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou 2 cm, povykrajujeme okrúhle perníky a do stredu každého vtlačíme lieskovec. Perníky potrieme zvyšným medom, poukladáme na plech mierne poprášený múkou a pečieme v predhriatej rúre 10 až 15 minút pri teplote 220 °C.
perfekt.sk
none
2
19.02.2009, 10:45
mimidebar02@yahoo.com
I Am Miss mimi,..I found you hear and ****ed interested in you, not only that i really need to speak with you, i will be interested in us being close friends or partners , reply to my email adress.....(mimidebar02@yahoo.com) so that i can send you some pictures of me and tell you more about me. I will like to start up with you in the beginning of this yaer , i know this might be our year of satisfaction . Email to (mimidebar02@yahoo.com ) OKAY. Bye.
yours mimi.


mimidebar02@yahoo.com
I Am Miss Mimi, .. našiel som to počul a vybral zaujíma vás, nielen, že som naozaj potreba, aby s vami hovoriť, budem mať záujem o nás je blízkym, alebo obchodným partnerom, odpoveď na moju e-mailovú adresu ..... (mimidebar02@yahoo.com) tak, že môžem poslať nejaké fotky mňa a poviem viac o mne. Budem rád začať s Vami na začiatku tohto yaer, viem, že to môže byť naša roku spokojnosti. E-mail (mimidebar02@yahoo.com) v poriadku. Dovidenia.
Vy Mimi.
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 verzia : 1.05 ( 15.4.2024 5:00 ) veľkosť : 82 377 B vygenerované za : 0.102 s unikátne zobrazenia tém : 46 600 unikátne zobrazenia blogov : 752 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

hľadanie :

blog dňa :

odkaz Možno si sa niekedy zamýšľal, ako bude vyzerať ten Nový Jeruzalem, nebeské kráľovstvo, ktoré má zostúpiť, podľa proroctva 😉 Nuž, asi ťa sklamem trochu, ale nejedná sa o klasické mesto...

citát dňa :

Je potrebné usilovať sa o to, aby každý videl a vedel viac, ako videl a vedel jeho otec a ded.