hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Smrtiace rastlinné tuky

príspevkov
11
zobrazení
0
tému vytvoril(a) 14.7.2012 07:07 mamaleone
posledná zmena 14.7.2012 12:12
1
14.07.2012, 07:07
O čo ide a ako to začalo?
Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) sú určité druhy nenasýtených tukov (môžu byť mono-nenasýtené alebo poly-nenasýtené).
Transfigurované tuky sa v prírode vyskytujú v neveľkom množstve v mäse a mliečnych produktoch. Tieto prirodzené látky ale nepredstavujú žiadny problém.
Transfigurované tuky z regálov v obchodoch s nimi však nemajú veľa spoločného. Sú vytvorené priemyselne čiastočnou hydrogenáciou rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Tento chemický proces bol vyvinutý na začiatku 19. storočia a výrobok spracovaný touto metódou prišiel prvýkrát do predaja v roku 1911 pod názvom Crisco.
Na rozdiel od prirodzených nie sú transfigurované tuky potrebné a tiež nie sú práve prospešné zdraviu. Konzumácia transfigurovaných tukov päťkrát zvyšuje riziko koronárnej srdcovej choroby. Zdravotníci preto celosvetovo odporúčajú obmedzenie spotreby transfigurovaných tukov na stopové množstvá. Transfigurované tuky získané čiastočnou hydrogenáciou olejov sú všeobecne považované za oveľa horšie ako prirodzené.
A teraz je to zaujímavé ...
Margarín bol pôvodne vyrobený ako krmivo, po ktorom mali rýchlo priberať moriaky. Tie ale namiesto toho zabíjal. Avšak ľudia, ktorí predtým vložili do výskumu všetky svoje peniaze, chceli aby sa im vrátili, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, čo urobiť, aby ich dostali späť.
Pôvodne to bola biela hmota bez chuti a zápachu, takže do nej pridali žlté farbivo a umelú príchuť, a začali to ľuďom predávať namiesto masla. Tak čo, chutí?
Aké sú rozdiely medzi transfigurovanými tukmi (margarínmi) a maslom?
Oboje má rovnaké množstvo kalórií. Maslo má o niečo viac nasýtených tukov. Podporuje vstrebávanie mnohých ďalších živín z iných jedál. Maslo má veľa nutričných výhod, zatiaľ čo margarín len pár a to ešte pridaných chemikmi! Maslo chutí oveľa lepšie ako margarín a môže povzniesť chuť ostatných jedál. Maslo tu je po stáročia, ale margarín menej ako 100 rokov.
A teraz o transfigurovaných tukoch ....
Margaríny obsahujú veľmi veľa transfigurovaných mastných kyselín. Podľa poslednej štúdie Harvard Medical, môže konzumácia margarínov v porovnaní s tými, ktoré konzumujú rovnaké množstvo masla, zvýšiť počet ochorení srdca u žien o 53%.
Zvyšujú celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a znižujú HDL cholesterol, (prospešný cholesterol).
Až päťnásobne zvyšujú ohrozenie rakovinou.
Znižujú kvalitu materského mlieka.
Znižujú odpoveď organizmu na antigén (imunita).
Znižujú odozvu tela na inzulín.
Ale čo je najhoršie ....
Margarínu chýba iba jediná molekula - aby z neho bola 100% umelá hmota!
To posledné by samo o sebe malo postačiť na to, aby sa súdny človek ihneď a do konca života vystríhal konzumácie akejkoľvek formy "umelých jedlých tukov" a čohokoľvek iného, čo prešlo hydrogenáciou.
Transfigurované tuky sú neprirodzené a preto ich telo nikdy nemôže stráviť a spotrebovať vo forme energie. Ale ani správne vylúčiť. Hromadia sa v ňom, lepia sa na bunky, ktoré dusia. Upcháva to artérie, ztučňuje pečeň a bez ohľadu na telesnú námahu alebo cvičenie s tým nič neurobíte. Takže mŕtvica, infarkt, zlyhanie pečene alebo obličiek alebo rakovina číhajú hneď za rohom.
Neverte?
Skúste toto:
Kúpte vaničku umelého jedlého tuku, otvorte ho a nechajte niekde vonku v tieni alebo v garáži. Po niekoľkých dňoch pozorovania si všimnete niekoľkých vecí:
Nepriblížia sa k tomu žiadni hlodavci, žiadny hmyz, ba ani šváby.
Ani po rokoch sa nepokazí a nezačne inak páchnuť.
Nemá žiadnu výživnú hodnotu, takže to nič nebude žrať a nič na tom ani v tom neporastie.
Dokonca aj plesne a mikroorganizmy sa tomu vyhnú (a to už je čo povedať!!).
Prečo to nič živého nechce? Pretože to je z 99.99% plast, ktorý život zabíja!!
Čo tak rozpustiť si na panvici kelímok od jogurtu a namazať si to na hrianku? Nie? Tak prečo jete margaríny?
Pamätajte: Čokoľvek zabíja život, zabíja aj vás.... len pomalšie.
Poznámka lekára nakoniec:
Konečne to nejaký chemik napísal. Rád by som k tomu dodal, že ak vyšetrujem pacientky s podkožnými lipomami a celulitídou na ultrazvuku, zhodne odpovedajú, že jedia iba umelé tuky, že žijú "zdravo". Ich telesné schránky pripomínajú živé múmie.
Keby kedysi zvýšili príjem týchto umelých tukov v jedálničku niektorých komunistických prominentov, boli by dokonale nakonzervovaní, takže by sa k posmrtnému uchovaniu ich pozostatkov nemuseli stavať nákladnou technikou vybavené mauzólea. (MUDr. Studnička)
Vplyv margarínu na ľudský organizmus“
Väčšina odborníkov na výživu dnes prehlasuje, že obyčajné maslo je lepšie - ak ho jeme s mierou. Niet pochýb o tom, že maslo je prírodný produkt, zatiaľ čo margaríny musia byť vyrábané zložitým technologickým procesom a nie sú teda prírodným tukom. Margarín by zostal bez výdatnej pomoci farbív a iných prísad nevábnu šedivou hmotou. Do masla, na rozdiel od margarínu nemusia byť vitamíny pridávané umelo. Maslo obsahuje prírodné vitamíny z ktorých sú najdôležitejšie A a D. Vitamín A je potrebný pre dobrý zrak a zdravú pokožku a navyše je dôležitý antioxidant. Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, dôležitého prvku pre zdravé kosti a zuby
none
2
14.07.2012, 11:21
No keď som ja v inej téme tvrdil, že jesť treba všetko ale s mierou tak ma tam hovadili ako sa dalo....... Tak to bolo napr. s C vitamínom, napred bolo strašne zdravé dať si obrovské dávky, potom sa ukázalo že to nie je tak, potom zase s masťou- bravčovou napred z toho urobili takmer jed no ale potom sa zrazu ukázalo že to nie tak a podobne to bude so všetkými extrémami......
👍: Nadja
none
11

2. 14.07.2012, 11:21

No keď som ja v inej téme tvrdil, že jesť treba všetko ale s mierou tak ma tam hovadili ako sa dalo....... Tak to bolo napr. s C vitamínom, napred bolo strašne zdravé dať si obrovské dávky, potom sa ukázalo že to nie je tak, potom zase s masťou- bravčovou napred z toho urobili takmer jed no ale potom sa zrazu ukázalo že to nie tak a podobne to bude so všetkými extrémami......

14.07.2012, 12:12
Asi máš pravdu ale tá je niekde uprostred , vitamín C sa podáva venózne pri rakovine a má veľkú účinnosť, bravčová masť je to prírodná nie chemicky upravená preto je 100krát lepšia ako margaríny ale čo sa týka margarínov tak tam by som s tým nesúhlasil, veď je to umelá hmota!! (bez jedneho atomu) to ako keby si si na raňajky natrel na chleba kelímok od jogurtu. Ja som zásadne proti margarínom v akejkolvek forme či veto alebo hera je to uplne jedno, študia z harvardu tiež poukazuje na enormne zvýšenu rakovinu zažívacieho traktu, stomií, hrubeho čreva atď. nasledkom Transfigurovaných mastných kyselín takže aj keby si to jedol s mierou ako tvrdíš tak máš šancu dostať nejakú spomínanú chorobu! Inak je pravda že prírodná, rozmanitá potrava je vo väčšine ,,liekom" pre ludský organizmus.
none
3
14.07.2012, 11:31
ved mlieko ako kvalitnú surovinu očierňujú, tak čo potom chceš ? 🙂)

ale ved preto tak výrazne riziko rakoviny stúpa, ked jeme toľko umelín...
none
4

3. 14.07.2012, 11:31

ved mlieko ako kvalitnú surovinu očierňujú, tak čo potom chceš ? 🙂)

ale ved preto tak výrazne riziko rakoviny stúpa, ked jeme toľko umelín...

14.07.2012, 11:34
Ale napríklad ja pijem mlieko z automatu. Čiže si kupujem neupravené, a doma, po prevarení, vidím rozdiel medzi mliekom z automatu, ktoré má chuť, a napríklad takým z obchodu, čo má na krabici napísané, že 0,5 %.
none
5

4. 14.07.2012, 11:34

Ale napríklad ja pijem mlieko z automatu. Čiže si kupujem neupravené, a doma, po prevarení, vidím rozdiel medzi mliekom z automatu, ktoré má chuť, a napríklad takým z obchodu, čo má na krabici napísané, že 0,5 %.

14.07.2012, 11:35
A kyslé mlieko z toho spravené je balzam na žalúdok.
none
8

5. 14.07.2012, 11:35

A kyslé mlieko z toho spravené je balzam na žalúdok.

14.07.2012, 11:42
tiež chodievam kupovať kravské, ktoré preváram ..omnoho hustejšie a iná chuť..

a kyslé z neho sa s acidkom nedá porovnať 🙂
none
7

4. 14.07.2012, 11:34

Ale napríklad ja pijem mlieko z automatu. Čiže si kupujem neupravené, a doma, po prevarení, vidím rozdiel medzi mliekom z automatu, ktoré má chuť, a napríklad takým z obchodu, čo má na krabici napísané, že 0,5 %.

14.07.2012, 11:36
Jasné, to je úplne iná chuť a nielen to, aj my využívame tie automaty.......
none
6
14.07.2012, 11:35
No veď je to tendenčné a ovplyvnené komerciou už stačí iba zapojiť zdravý sedliacky rozum.......Moji starý rodičia sa dožili vysokého veku a jedli zásadne iba bravčovú masť z domácej produkcie, samozrejme aj mäso a údeniny z tej potvory, v medziobdobí sliepky , ale hlavne fyzicky makali , čiže o zdraví je to najmä o zdravom životnom štýle nielen o strave........
👍: Nadja
none
9
14.07.2012, 11:44
dnešní ľudia sú leniví, ..telkoví a chipsoví.. 🙂 a potom len priberajú, a sťažujú sa na rôzne choroby..
none
10
14.07.2012, 11:48
Čiže opakujem, jedením pestrej stravy min. štatisticky znižujeme riziko predávkovania sa či poddávkovania sa nejakou zložkou. Ale to ešte zďaleka nie je všetko o zdraví........všetko s mierou, iba milovať môžeme viac......
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 verzia : 1.05 ( 17.4.2024 8:30 ) veľkosť : 108 181 B vygenerované za : 0.102 s unikátne zobrazenia tém : 47 379 unikátne zobrazenia blogov : 779 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

hľadanie :

blog dňa :

odkaz 1. Vytvor si rozpočet 2. Pokús sa míňať len do výšky svojho príjmu 3. Zabaľ si svoj obed (nekupuj v reštaurácii) 4. Nejedz toľko 5. Šetri na elektrine 6. Prestaň fajčiť 7. Choď pešo, bic...

citát dňa :

Obráť tvár k slnku a všetky tiene padnú za teba.