hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Roštenka zo sójových plátkov

príspevkov
111
zobrazení
0
tému vytvoril(a) 7.6.2009 17:00
posledná zmena 28.7.2009 23:10
1
07.06.2009, 17:00
Názov: Roštenka zo sójových plátkov
Kategória: Sójové bezmäsité jedlá
Dátum pridania: 9.1.2007
Potrebujeme:

4 plátky sójového mäsa
1 kocka masoxu
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 ČL štipka mletej papriky
1 ČL drvenej rasce
kyslá uhorka
3 PL oleja
Postup:

V šálke vriacej vody rozpustite kocku masoxu a sójové plátky vriacim bujónom zalejte. Nechajte 2-3 hod. nasiaknuť. Na rozpálený tuk dajte na kocky nakrájanú cibuľu, nakrájaný cesnak a opražte do červena. Pridajte mletú papriku a drvenú rascu. Opražte a vložte odkvapkané plátky sójového masa. Podlejte bujónom, v ktorom ste ich máčali, prikryte a duste do mäkka. Nesoľte. Kyslú uhorku nakrájajte na kocky a vhoďte do šťavy. Podávajte s ryžou.odkaz
none
2

1. 07.06.2009, 17:00

Názov: Roštenka zo sójových plátkov
Kategória: Sójové bezmäsité jedlá
Dátum pridania: 9.1.2007
Potrebujeme:

4 plátky sójového mäsa
1 kocka masoxu
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 ČL štipka mletej papriky
1 ČL drvenej rasce
kyslá uhorka
3 PL oleja
Postup:

V šálke vriacej vody rozpustite kocku masoxu a sójové plátky vriacim bujónom zalejte. Nechajte 2-3 hod. nasiaknuť. Na rozpálený tuk dajte na kocky nakrájanú cibuľu, nakrájan...

07.06.2009, 17:04
je to chutné ? už si to skúšala ?
none
3

2. 07.06.2009, 17:04

je to chutné ? už si to skúšala ?

07.06.2009, 17:11
áno je to chutné
none
4

3. 07.06.2009, 17:11

áno je to chutné

07.06.2009, 17:27
keby boli z mäska
none
5

4. 07.06.2009, 17:27

keby boli z mäska

07.06.2009, 17:28
sójové plátky či kocky sú nahrážka mäsa.
none
6

5. 07.06.2009, 17:28

sójové plátky či kocky sú nahrážka mäsa.

07.06.2009, 17:32
ale keď ja mám radšej to mäsko
none
26

6. 07.06.2009, 17:32

ale keď ja mám radšej to mäsko

08.06.2009, 16:04
dobré mäso nie je zlé, ale ked človek dokáže kvalitne pripravit sóju tak to skoro nerozoznáš..
none
33

1. 07.06.2009, 17:00

Názov: Roštenka zo sójových plátkov
Kategória: Sójové bezmäsité jedlá
Dátum pridania: 9.1.2007
Potrebujeme:

4 plátky sójového mäsa
1 kocka masoxu
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 ČL štipka mletej papriky
1 ČL drvenej rasce
kyslá uhorka
3 PL oleja
Postup:

V šálke vriacej vody rozpustite kocku masoxu a sójové plátky vriacim bujónom zalejte. Nechajte 2-3 hod. nasiaknuť. Na rozpálený tuk dajte na kocky nakrájanú cibuľu, nakrájan...

08.06.2009, 23:14
Neviem či by som si dala.
none
7
07.06.2009, 17:36
ahoj Berenika a ty čo radšej ? Sóju, alebo mäsko ? Soja je zdravšia, ale na niečo umrieť musíme
none
8

7. 07.06.2009, 17:36

ahoj Berenika a ty čo radšej ? Sóju, alebo mäsko ? Soja je zdravšia, ale na niečo umrieť musíme

07.06.2009, 17:38
Ahoj Mojka, ja mám rada aj mäsko, ale aj sója mi chutí
none
10

8. 07.06.2009, 17:38

Ahoj Mojka, ja mám rada aj mäsko, ale aj sója mi chutí

07.06.2009, 17:40
nuž sójové tyčinky, to nepoviem
_______
dávno som ťa nevidela, kde si sa túlala ?
none
13

10. 07.06.2009, 17:40

nuž sójové tyčinky, to nepoviem
_______
dávno som ťa nevidela, kde si sa túlala ?

07.06.2009, 17:42
Sladké, sladké?
Kade tade sa túlam, aj keď počasie na to nie je veľmi priaznivé. Ale mala som aj dosť práce a na diskusie nebol čas.
none
16

13. 07.06.2009, 17:42

Sladké, sladké?
Kade tade sa túlam, aj keď počasie na to nie je veľmi priaznivé. Ale mala som aj dosť práce a na diskusie nebol čas.

07.06.2009, 17:48
sledujem tvoju ...prácu.... musím vykričať, že páči sa mi Hoď ju sem, aby sa aj iní pokochali. Však je aj na čo sa pozerať a čítať
none
9
07.06.2009, 17:39
a tento recept určite vyskúšam. Dokonca som si našla na tej stránke aj recept na sviečkovú zo sójového mäsa
none
11

9. 07.06.2009, 17:39

a tento recept určite vyskúšam. Dokonca som si našla na tej stránke aj recept na sviečkovú zo sójového mäsa

07.06.2009, 17:41
dobrú chuť
none
12

11. 07.06.2009, 17:41

dobrú chuť

07.06.2009, 17:42
Mojka a čo šošovica? tá ti chutí?
none
14

12. 07.06.2009, 17:42

Mojka a čo šošovica? tá ti chutí?

07.06.2009, 17:44
šošovica s fašírkami
_____
Alibaba a vieš, čo sú fašírky ?
none
15
07.06.2009, 17:46
viem čo sú fašírky a zjedol by som aj samotný šošovicový prívarok
none
17

15. 07.06.2009, 17:46

viem čo sú fašírky a zjedol by som aj samotný šošovicový prívarok

07.06.2009, 17:50
nehovor, ty vieš čo sú faširky ? Odkial si Alibaba, keď to nie je štátne tajomstvo
none
18
07.06.2009, 18:51
he, he, he Trnavská pahorkatina
none
19

18. 07.06.2009, 18:51

he, he, he Trnavská pahorkatina

07.06.2009, 19:56
hehe a ja z Košíc - najkrašie mesto Slovenska
none
20

19. 07.06.2009, 19:56

hehe a ja z Košíc - najkrašie mesto Slovenska

07.06.2009, 19:59
viem odkiaľ približne si a akej národnosti. takých pekných miest v európe je ajajaj.
none
21
07.06.2009, 22:15
Roštenka zo sójových plátkov??? to co si za barbara?!
rostenka je cast hovadziny, to hore sa vola sojove platky s bujonom a kyslou uhorkou.
none
22

21. dorota 07.06.2009, 22:15

Roštenka zo sójových plátkov??? to co si za barbara?!
rostenka je cast hovadziny, to hore sa vola sojove platky s bujonom a kyslou uhorkou.

07.06.2009, 22:32
Dorka, to je fuk, ako ten maglaz voláš, ale musí to byť na umretie výborné
none
23

22. 07.06.2009, 22:32

Dorka, to je fuk, ako ten maglaz voláš, ale musí to byť na umretie výborné

07.06.2009, 22:36
hele, ja za to nemozem, mam taky blok v hlave ked zacujem podobne info alebo ked mi niekto trvdi ,ze do "stroganova" idu kapari zacne mi tikat kutikom aha
none
24

23. dorota 07.06.2009, 22:36

hele, ja za to nemozem, mam taky blok v hlave ked zacujem podobne info alebo ked mi niekto trvdi ,ze do "stroganova" idu kapari zacne mi tikat kutikom aha

07.06.2009, 22:39
nebuď taká útlocitná, ja keď mám hlad, tak zjem aj šošovicu - všimní si v akom číslo to píšem
none
25

24. 07.06.2009, 22:39

nebuď taká útlocitná, ja keď mám hlad, tak zjem aj šošovicu - všimní si v akom číslo to píšem

07.06.2009, 22:46
ja ked som hladna pripravim si sendvic s uhorkou majonezou a koprom ja nedokazem zjest hocico, teda aj ano ale nasledky nenechaju na seba dlho cakat
none
27

21. dorota 07.06.2009, 22:15

Roštenka zo sójových plátkov??? to co si za barbara?!
rostenka je cast hovadziny, to hore sa vola sojove platky s bujonom a kyslou uhorkou.

08.06.2009, 21:24
dorota nuž zrejme sa to má brať s humorom. napríklad párok je druh údeniny ale pokojne môže byť aj vegetariánsky párok. a o guláši ani nehovorím.
none
28

27. 08.06.2009, 21:24

dorota nuž zrejme sa to má brať s humorom. napríklad párok je druh údeniny ale pokojne môže byť aj vegetariánsky párok. a o guláši ani nehovorím.

08.06.2009, 21:27
radšej Alibaba nehovor
none
29

27. 08.06.2009, 21:24

dorota nuž zrejme sa to má brať s humorom. napríklad párok je druh údeniny ale pokojne môže byť aj vegetariánsky párok. a o guláši ani nehovorím.

08.06.2009, 21:34
a prečo len klikaš a nič nehovoríš ?
none
30

29. 08.06.2009, 21:34

a prečo len klikaš a nič nehovoríš ?

08.06.2009, 21:36
preto lebo
none
32

30. 08.06.2009, 21:36

preto lebo

08.06.2009, 21:38
neskakaj mi do reči, to sa Dáme nerobí
none
31

27. 08.06.2009, 21:24

dorota nuž zrejme sa to má brať s humorom. napríklad párok je druh údeniny ale pokojne môže byť aj vegetariánsky párok. a o guláši ani nehovorím.

08.06.2009, 21:36
no a teraz si Alibaba vyber, máš tu dve možnosti Ja idem čítať nové témy, čo keď sa niečomu priučím. Keď Boh dá, aj motyka vystrelí
none
34
26.07.2009, 12:26
Aj huby sú korením
Z mnohých jedlých húb možno pripraviť mimoriadne chutné jedlá, pretože obsahujú rozmanité a cenné aromatické látky. V dôsledku svojich chuťových a aromatických látok, po pridaní k iným pokrmom, sú huby osobitným korením, ktoré spestruje náš jedálny lístok.
Požívanie húb alebo ich použitie ako ochucovadlo je také staré ako ľudstvo. Historické údaje potvrdzujú, že už aj starí Gréci a Rimania poznali ich výživnú hodnotu alebo významnú ochucovaciu úlohu. Vo východnej Ázii napríklad už dvetisíc rokov pestujú určité druhy húb. V súčasnosti sa rozšírila na celom svete spotreba húb, a ich význam v našej výžive rastie zo dňa na deň. Ich najdôležitejšou výživnou látkou sú bielkoviny, ktoré z hľadiska zloženia sa podobajú živočíšnym, preto môžu prichádzať do úvahy aj ako náhrada mäsa. Huby okrem bielkovín obsahujú tuky, sacharidy, minerálne soli (fosfor, vápnik atď.), vitamíny (A, B, D, PP), chuťové a aromatické látky a kyselinu glutámovú, ktorá vzbudzuje chuť do jedenia.
Okrem ich vysokej výživnej hodnoty nie je zanedbateľný ani ich liečivý Účinok. Podľa vedeckých hypotéz niektoré druhy húb obsahujú aj antibiotiká proti TBC, týfusu, resp. proti rakovine.

Huby možno dostať surové, usušené a v podobe rôznych prípravkov, ako sušené hubové extrakty, hubové koncentráty, práškové, octové, solené, nakladané i mrazené huby a hubové konzervy.
Okrem toho huby sú aj surovinou rozmanitých ochucovadiel pokrmov a polievkových kociek, prípadne práškových polievok.

Zákonné predpisy zabezpečujú, že do týchto prípravkov sa smú použiť iba zdravé, čisté a nečervivé huby. Huby kupujeme iba na vyhradených miestach (trh, tržnica, odborný obchod), lebo tu dozerajú na predaj úradní odborníci. Nekupujeme také huby, ktoré sú zašpinené, premočené, zamrznuté, načaté chrobákmi, červivé, rozdrvené, plesnivé, zvädnuté, staré alebo stuchnuté. Aj huby, ktoré sami nezbierame, konzumujeme a sušíme iba vtedy, keď sme ich bezpečne identifikovali, alebo ich dáme prezrieť odborníkovi.


Úprava húb

Nazbierané alebo surové nakúpené huby môžeme domácky konzervovať sušením. Huby očistíme od piesku, listov a iných nečistôt, červivé a plesnivé časti zase odstránime, potom ručne pokrájame asi na 0,5 cm hrúbku. Plátky húb položíme vedľa seba na sito alebo iný vhodný podklad. Na urýchlenie sušenia môžeme huby sušiť vopred na slnku poukladané na site. Vo veľkých podnikoch tieto úkony vykonávajú moderné sušiarne. "Hubovú kru****", surovinu na výrobu polievok a iných konzervárenských výrobkov, melú na hrubo, zatiaľ čo "práškové huby" na jemno.


Upravené a potom do octu naložené, na dlhší čas konzervované huby, nazývame octovými hubami, výrobok konzervovaný v slanom roztoku po obarení alebo bez obarenia solenými hubami.
Nakladanými hubami nazývame huby konzervované mliečnym kvasením vo vhodných nádobách.
Huby, ktoré sa po zbere zmrazia asi na –18 °C, poznáme pod názvom mrazené huby.


Hubový extrakt je kvapalný, vodný extrakt húb konzervovaných kuchynskou soľou, hubový koncentrát je jeho zahustenou formou. Už 1 - 2 kvapky chutného hubového extraktu vynikajúco okorenia chuť niektorých polievok a omáčok.


Sušený hubový extrakt je taký úsušok, ktorého obsah vody nie je vyšší ako 9 %.
Hubové konzervy sú tie výrobky, ktoré sa konzervujú teplom po vhodnej príprave a vzduchotesne uzavrú do nádob určených na tento cieľ, aby sa dali použiť aj po uplynutí dlhšieho času.

Huby sú jedným druhom zeleniny, ktoré možno pripravovať najrozmanitejším spôsobom. Možno ich mnohostranne použiť jednak na polievky, šaláty, do náplní, ako prílohu, jednak ako hotové jedlo: možno ich pripraviť dusené, vyprážané, fašírované, na perkelt, s vajciami, k obloženým chlebíčkom a pod. odkaz
none
35
26.07.2009, 12:49
kdesi som sa dočítala že sója je škodlivá pri pravidelnom užívaní. Je skoro všade v polotovaroch, v salámoch, detských tyčinkách, no 50% potravím tvorí sojová zložka. Bohvie čo to nie je..keď si čítam zloženie výrobku, tak mi príde zle z toho čo jeme.
none
36

35. 26.07.2009, 12:49

kdesi som sa dočítala že sója je škodlivá pri pravidelnom užívaní. Je skoro všade v polotovaroch, v salámoch, detských tyčinkách, no 50% potravím tvorí sojová zložka. Bohvie čo to nie je..keď si čítam zloženie výrobku, tak mi príde zle z toho čo jeme.

26.07.2009, 13:01
je to pravda, že sa do tých plátkov pri výrobe pridáva kuracina?
none
37

36. 26.07.2009, 13:01

je to pravda, že sa do tých plátkov pri výrobe pridáva kuracina?

26.07.2009, 13:07
že o tom Alibaba vôbec pochybuješ
_____
hm, dobrý manžel, len aby to ocenila aj manželka ( tichý monológ )
none
38

37. 26.07.2009, 13:07

že o tom Alibaba vôbec pochybuješ
_____
hm, dobrý manžel, len aby to ocenila aj manželka ( tichý monológ )

26.07.2009, 13:08
takže pridáva?
none
39

38. 26.07.2009, 13:08

takže pridáva?

26.07.2009, 13:14
ano, ale už v upravene, či už grilované a na drobno pokrajané, alebo pőrkőlt bez šťavy. Šťavu podľa potreby
none
40

37. 26.07.2009, 13:07

že o tom Alibaba vôbec pochybuješ
_____
hm, dobrý manžel, len aby to ocenila aj manželka ( tichý monológ )

26.07.2009, 13:16
daj pokoj s manželstvom. aká drahá môže byť svadba. a to organizovanie okolo toho.
none
42

40. 26.07.2009, 13:16

daj pokoj s manželstvom. aká drahá môže byť svadba. a to organizovanie okolo toho.

26.07.2009, 13:24
Alibaba veď sa nežeň každý rok O 50 rokov návratnosť inestície 100 % - ne zaručená
none
96

42. 26.07.2009, 13:24

Alibaba veď sa nežeň každý rok O 50 rokov návratnosť inestície 100 % - ne zaručená

28.07.2009, 10:20
to myslíš vážne? tak prečo sa teda hovorí že manželstvo je najdrahšia závodná kuchyňa?
none
99

96. 28.07.2009, 10:20

to myslíš vážne? tak prečo sa teda hovorí že manželstvo je najdrahšia závodná kuchyňa?

28.07.2009, 10:33
husp už to mám, tak preto poniektorí tak často menia kuchárky
none
100

99. 28.07.2009, 10:33

husp už to mám, tak preto poniektorí tak často menia kuchárky

28.07.2009, 10:42
výmena kuchárky moc nepomôže. preba si ju zobrať na vedľajší pracovný pomer.....
none
101

100. 28.07.2009, 10:42

výmena kuchárky moc nepomôže. preba si ju zobrať na vedľajší pracovný pomer.....

28.07.2009, 10:49
iBaže tá ti príde, až po skončení pracovnej doby. Dovtedy aj skapať môžeš od hladu
none
103

101. 28.07.2009, 10:49

iBaže tá ti príde, až po skončení pracovnej doby. Dovtedy aj skapať môžeš od hladu

28.07.2009, 10:51
ahoj, Mojkááá, ešte sa hneváš, alebo na teba nemám rozprávať?
none
104

103. Nadja 28.07.2009, 10:51

ahoj, Mojkááá, ešte sa hneváš, alebo na teba nemám rozprávať?

28.07.2009, 10:58
Nadi a prečo si myslíš, že sa hnevam na teba ? Ja sa hnevať neviem
______
len sa mi zdá, že už nie je téma, o ktorej sme nediskutovali....hm... skoro 1,5 na df-ku umorí aj slona
none
105

104. 28.07.2009, 10:58

Nadi a prečo si myslíš, že sa hnevam na teba ? Ja sa hnevať neviem
______
len sa mi zdá, že už nie je téma, o ktorej sme nediskutovali....hm... skoro 1,5 na df-ku umorí aj slona

28.07.2009, 11:08
Sú miliony tém, o ktorých sme ešte nediskutovali... teraz napríklad rozmýšľam, akým spôsobom človek vníma farby - povrch odráža určitú časť spektra, ktorú oko zaznamená - a teraz mi povedz, ako vidí auru, ak tá sa od ničoho neodráža, a vlastne aj to, že teda v istých náladách teda zrejme tiež pohlcujeme nejakú časť svetla, a v chorobe dokonca všetko svetlo, ehm, nesmej sa hlasno
none
107

105. Nadja 28.07.2009, 11:08

Sú miliony tém, o ktorých sme ešte nediskutovali... teraz napríklad rozmýšľam, akým spôsobom človek vníma farby - povrch odráža určitú časť spektra, ktorú oko zaznamená - a teraz mi povedz, ako vidí auru, ak tá sa od ničoho neodráža, a vlastne aj to, že teda v istých náladách teda zrejme tiež pohlcujeme nejakú časť svetla, a v chorobe dokonca všetko svetlo, ehm, nesmej sa hlasno

28.07.2009, 11:23
Vysvetluje sa to tým, že elektromagneticke vlnenie ,ktoré vydavaju predmety tiez svetlo lame a odraža -a to vidiet vo forme aury . Teda vidiet vyssie spektrum ,akoby o oktavy .
none
108

105. Nadja 28.07.2009, 11:08

Sú miliony tém, o ktorých sme ešte nediskutovali... teraz napríklad rozmýšľam, akým spôsobom človek vníma farby - povrch odráža určitú časť spektra, ktorú oko zaznamená - a teraz mi povedz, ako vidí auru, ak tá sa od ničoho neodráža, a vlastne aj to, že teda v istých náladách teda zrejme tiež pohlcujeme nejakú časť svetla, a v chorobe dokonca všetko svetlo, ehm, nesmej sa hlasno

28.07.2009, 11:26
miliony, ako miliony, vidíš aj tá o farbách, nad ktorou teraz Nadi rozmýšlaš, nič mi nehovorí. Som totiž čiastočne farboslepá. Zistili to až pri prehliadke pred pred vodičákom. Na šťastie zelenú, oranžovu a červenú vnímam dobre, až predobre. Picha ma z nich v očiach. Raz som aj A-čka musela poprosiť, aby so vymenil avatar...
none
111

105. Nadja 28.07.2009, 11:08

Sú miliony tém, o ktorých sme ešte nediskutovali... teraz napríklad rozmýšľam, akým spôsobom človek vníma farby - povrch odráža určitú časť spektra, ktorú oko zaznamená - a teraz mi povedz, ako vidí auru, ak tá sa od ničoho neodráža, a vlastne aj to, že teda v istých náladách teda zrejme tiež pohlcujeme nejakú časť svetla, a v chorobe dokonca všetko svetlo, ehm, nesmej sa hlasno

28.07.2009, 23:10
veru. napríklad taká trampolína. čo odráža lepšie? svetlo, alebo človeka?
none
106

101. 28.07.2009, 10:49

iBaže tá ti príde, až po skončení pracovnej doby. Dovtedy aj skapať môžeš od hladu

28.07.2009, 11:16
a keď nechceš skapať od hladu, tak si musíš uvariť sám
none
109

101. 28.07.2009, 10:49

iBaže tá ti príde, až po skončení pracovnej doby. Dovtedy aj skapať môžeš od hladu

28.07.2009, 23:04
jáááj mojka, to si treba vedet zariadiť. ved môže navariť a den dva dopredu a potom príde už len riady poumývať a iné potrebnosti porobiť..
none
102

100. 28.07.2009, 10:42

výmena kuchárky moc nepomôže. preba si ju zobrať na vedľajší pracovný pomer.....

28.07.2009, 10:50
Je zaujímavé, že žienky vo vedlajšom pomere varia oveľa menej, sú nepomerne drahšie, ale chlapom to nevadí
none
110

102. Nadja 28.07.2009, 10:50

Je zaujímavé, že žienky vo vedlajšom pomere varia oveľa menej, sú nepomerne drahšie, ale chlapom to nevadí

28.07.2009, 23:08
ide už len o to či je ten vedlajší pomer platený v hotovosti, alebo v naturáliách.
none
41

35. 26.07.2009, 12:49

kdesi som sa dočítala že sója je škodlivá pri pravidelnom užívaní. Je skoro všade v polotovaroch, v salámoch, detských tyčinkách, no 50% potravím tvorí sojová zložka. Bohvie čo to nie je..keď si čítam zloženie výrobku, tak mi príde zle z toho čo jeme.

26.07.2009, 13:20
Myslím, že škodlivosť sóje je úplne zanedbateľná vzhľadom jej prospešnosti.

Inak, 50% asi ťažko.
Viac sa používa pšeničná múka - bo nasaje oveľa viac vody. Pšenica je lacnejšia a voda je tiež u nás veľmi lacná. (Odrbať je SK šport.)
none
43

41. ruwolf 26.07.2009, 13:20

Myslím, že škodlivosť sóje je úplne zanedbateľná vzhľadom jej prospešnosti.

Inak, 50% asi ťažko.
Viac sa používa pšeničná múka - bo nasaje oveľa viac vody. Pšenica je lacnejšia a voda je tiež u nás veľmi lacná. (Odrbať je SK šport.)

26.07.2009, 13:29
ruwolfku, tentokrát nem dobre myslíš
Bola som na malej prednáške, kde okrem iného povedali, že dlhodobá konzumácia sóje nie je zdraviu prospešné. Týkalo sa to najmä vegetárov. Nevieš si predstaviť, ako som v duchu rástla
none
44

43. 26.07.2009, 13:29

ruwolfku, tentokrát nem dobre myslíš
Bola som na malej prednáške, kde okrem iného povedali, že dlhodobá konzumácia sóje nie je zdraviu prospešné. Týkalo sa to najmä vegetárov. Nevieš si predstaviť, ako som v duchu rástla

26.07.2009, 13:33
Prednášku mal predseda združenia mäsokombinátov, veľkochovov a bitúnkov?
V čom je škodlivá?
none
47

44. ruwolf 26.07.2009, 13:33

Prednášku mal predseda združenia mäsokombinátov, veľkochovov a bitúnkov?
V čom je škodlivá?

26.07.2009, 13:55
ruwolf, práve som Nadi hovorila, kto mal prednášku. Nebol predseda mäsokombinátu
none
45

43. 26.07.2009, 13:29

ruwolfku, tentokrát nem dobre myslíš
Bola som na malej prednáške, kde okrem iného povedali, že dlhodobá konzumácia sóje nie je zdraviu prospešné. Týkalo sa to najmä vegetárov. Nevieš si predstaviť, ako som v duchu rástla

26.07.2009, 13:44
Mojka, som tiež veľmi zvedavá, v čom vidíš škodlivosť sóje... asi pred rokom bol zverejnený článok, že sója zvyšuje množstvo estrogenu, a preto že by ju muži nemali jesť. Logicky je to volovina už preto, že telo vždy vyrovnáva hladiny testosteronu a estrogenu podľa pohlavia. Naopak, soja obsahuje izoflavony - podľa mňa sú to látky budúcnosti, o ktorých ešte len zistíme, aké sú veľmi prospešné...
none
46

45. Nadja 26.07.2009, 13:44

Mojka, som tiež veľmi zvedavá, v čom vidíš škodlivosť sóje... asi pred rokom bol zverejnený článok, že sója zvyšuje množstvo estrogenu, a preto že by ju muži nemali jesť. Logicky je to volovina už preto, že telo vždy vyrovnáva hladiny testosteronu a estrogenu podľa pohlavia. Naopak, soja obsahuje izoflavony - podľa mňa sú to látky budúcnosti, o ktorých ešte len zistíme, aké sú veľmi prospešné...

26.07.2009, 13:53
Nadi mne úplne stačí pre chuť sojova tyčinka,...ale na tej prednáške zdôrazňovali ( prednášajúci bol lekár ) práve vegeteriánom, aby po 5 rokoch zapauzovali aspoň na 2 roky a až potom opäť prešli na vegetariansku stravu. Dôvod ma až tak nezaujímal.... mňa sa to netýka...
none
48

46. 26.07.2009, 13:53

Nadi mne úplne stačí pre chuť sojova tyčinka,...ale na tej prednáške zdôrazňovali ( prednášajúci bol lekár ) práve vegeteriánom, aby po 5 rokoch zapauzovali aspoň na 2 roky a až potom opäť prešli na vegetariansku stravu. Dôvod ma až tak nezaujímal.... mňa sa to netýka...

26.07.2009, 14:02
Pochzbujem, že to bol lekár abo že bol pri zmysloch.
Tú škodlivosť nám aj prezradíš?
Abo len zostaneš pri nepodloženom bu-bu-bu?
none
49

46. 26.07.2009, 13:53

Nadi mne úplne stačí pre chuť sojova tyčinka,...ale na tej prednáške zdôrazňovali ( prednášajúci bol lekár ) práve vegeteriánom, aby po 5 rokoch zapauzovali aspoň na 2 roky a až potom opäť prešli na vegetariansku stravu. Dôvod ma až tak nezaujímal.... mňa sa to netýka...

26.07.2009, 14:04
Pochybujem, že to bol lekár abo že bol pri zmysloch.
Tú škodlivosť nám aj prezradíš?
Abo len zostaneš pri nepodloženom bu-bu-bu?

(Aj vegáni, ak sa stravujú rozumne, môžu mať max. problém jedine s B12tkou.)
none
50

46. 26.07.2009, 13:53

Nadi mne úplne stačí pre chuť sojova tyčinka,...ale na tej prednáške zdôrazňovali ( prednášajúci bol lekár ) práve vegeteriánom, aby po 5 rokoch zapauzovali aspoň na 2 roky a až potom opäť prešli na vegetariansku stravu. Dôvod ma až tak nezaujímal.... mňa sa to netýka...

26.07.2009, 14:06
Pochybujem, že to bol lekár abo že bol pri zmysloch.
Tú škodlivosť nám aj prezradíš?
Abo len zostaneš pri nepodloženom bu-bu-bu?

( Aj vegáni, ak sa stravujú rozumne, môžu mať problém jedine s B12tkou - ale ani tá nevzniká v mäse, ale v istých baktériách )
none
97

50. ruwolf 26.07.2009, 14:06

Pochybujem, že to bol lekár abo že bol pri zmysloch.
Tú škodlivosť nám aj prezradíš?
Abo len zostaneš pri nepodloženom bu-bu-bu?

( Aj vegáni, ak sa stravujú rozumne, môžu mať problém jedine s B12tkou - ale ani tá nevzniká v mäse, ale v istých baktériách )

28.07.2009, 10:23
B12? stačí si dať pivo. alebo kvasnice.
none
51

46. 26.07.2009, 13:53

Nadi mne úplne stačí pre chuť sojova tyčinka,...ale na tej prednáške zdôrazňovali ( prednášajúci bol lekár ) práve vegeteriánom, aby po 5 rokoch zapauzovali aspoň na 2 roky a až potom opäť prešli na vegetariansku stravu. Dôvod ma až tak nezaujímal.... mňa sa to netýka...

26.07.2009, 14:18
Dôvodom bol asi nedostatok niektorých aminokyselín, vitamínu D, koenzýmu Q10 a vitamínu B12 u vegánov. Vegetariáni konzumujúci vajcia, mlieko a tvaroh by problémy mať nemali.
Ale to nijako nevysvetľuje škodlivosť sóje, mám dojem... ?
none
52

51. Nadja 26.07.2009, 14:18

Dôvodom bol asi nedostatok niektorých aminokyselín, vitamínu D, koenzýmu Q10 a vitamínu B12 u vegánov. Vegetariáni konzumujúci vajcia, mlieko a tvaroh by problémy mať nemali.
Ale to nijako nevysvetľuje škodlivosť sóje, mám dojem... ?

26.07.2009, 18:52
Nedostatok žiednej aminokyseliny pri konzumácii sóje vôbec ale vôbec nehrozí.

V naších zemepisných šírkach bežný pobyt na slnku s krátkymi rukávmi v lete zabezpečí bezpečné zásoby vitamínu D na celý rok.

odkaz
"Karl Folkers(čo je tiež objaviteľ jeho štruktúry a obsahu v mnohých organizmoch) trval na stanovisku, že hlavným zdrojeom konenzýmu Q10 u človeka je biosyntéza. Tento zložitý, 17 krokový dej, vyžadujúci minimálne 7 vitamínov (B2, B3, B6, B9, B12, C, a B5) a viacero stopových prvkov, je, vďak jeho podstate, veľmi zraniteľný."

B12 som už spomínal.
none
53

51. Nadja 26.07.2009, 14:18

Dôvodom bol asi nedostatok niektorých aminokyselín, vitamínu D, koenzýmu Q10 a vitamínu B12 u vegánov. Vegetariáni konzumujúci vajcia, mlieko a tvaroh by problémy mať nemali.
Ale to nijako nevysvetľuje škodlivosť sóje, mám dojem... ?

26.07.2009, 18:56
Nedostatok žiednej aminokyseliny pri konzumácii sóje vôbec nehrozí.

V našich zemepisných šírkach bežný pobyt na slnku s krátkymi rukávmi v lete zabezpečí bezpečné zásoby vitamínu D na celý rok.

odkaz
"Karl Folkers(ktorý je tiež objaviteľ jeho štruktúry a obsahu v mnohých organizmoch) trval na stanovisku, že hlavným zdrojom konenzýmu Q10 u človeka je biosyntéza. Tento zložitý, 17 krokový dej, vyžadujúci minimálne 7 vitamínov (B2, B3, B6, B9, B12, C, a B5) a viacero stopových prvkov, je, vďak jeho podstate, veľmi zraniteľný."

B12 som už spomínal.
none
54

53. ruwolf 26.07.2009, 18:56

Nedostatok žiednej aminokyseliny pri konzumácii sóje vôbec nehrozí.

V našich zemepisných šírkach bežný pobyt na slnku s krátkymi rukávmi v lete zabezpečí bezpečné zásoby vitamínu D na celý rok.

http://Faculty.Washington.edu/ely/coenzq10.html
"Karl Folkers(ktorý je tiež objaviteľ jeho štruktúry a obsahu v mnohých organizmoch) trval na stanovisku, že hlavným zdrojom konenzýmu Q10 u človeka je biosyntéza. Tento zložitý, 17 krokový dej, vyžadujúci minimálne 7 vitamínov (B2, B3,...

26.07.2009, 19:13
Sója obsahuje iba tretinu methioninu a cysteinu oproti živočíšnym bielkovinám, a methionin je AMK, ktorá určuje využiteľnosť všetkých ostatných (Vzhladom na jeho často nižšie ako dostatočné množstvo). Ak je ho iba napr. polovica, tak je telo schopné využiť iba polovicu ostatných aminokyselín, byť zastúpených v dostatočnom množstve...
Preto nič proti sóji, viem, že ako jediná rastlinná bielkovina je plnohodnotná, ale mala by byť doplňovaná o bielkoviny živočíšne...
none
70

54. Nadja 26.07.2009, 19:13

Sója obsahuje iba tretinu methioninu a cysteinu oproti živočíšnym bielkovinám, a methionin je AMK, ktorá určuje využiteľnosť všetkých ostatných (Vzhladom na jeho často nižšie ako dostatočné množstvo). Ak je ho iba napr. polovica, tak je telo schopné využiť iba polovicu ostatných aminokyselín, byť zastúpených v dostatočnom množstve...
Preto nič proti sóji, viem, že ako jediná rastlinná bielkovina je plnohodnotná, ale mala by byť doplňovaná o bielkoviny živočíšne...

26.07.2009, 20:51
Ad Metionin + cystein:

Denná potreba (s rezervou) pre 75kg človeka dľa SZO(WHO): 1,2g

Obsah na 100g dľa Potravinových tabuliek III pre vegetariánske stravovanie Výskumného ústavu potravinárkseho, Bratislava, 1994:

orechy para: 1,38g
sézam: 0,99g
sójová múka plnotučná: 0,98g
pšeničné klíčky: 0,95g
sójová múka odtučnená: 0,90g
ľan: 0,80g
slnečnica: 0,70g
orechy kešu: 0,69g
mandle: 0,66g
orechy burské(pražené): 0,66g
pistácie(pražené): 0,65g
ovsené vločky: 0,63g
tekvica(semiačka): 0,63g
mak: 0,60g
orechy vlašské: 0,58g

eidamská tehla 45% [tuku asi]: 0,98g
sardinky v oleji: 0,91g
ryby morské(priemer): 0,78g
slepačie vajce: 0,70g
ryby sladkovodné(priemer): 0,55g
tvaroh mäkký odtučnený: 0,55g
none
74

54. Nadja 26.07.2009, 19:13

Sója obsahuje iba tretinu methioninu a cysteinu oproti živočíšnym bielkovinám, a methionin je AMK, ktorá určuje využiteľnosť všetkých ostatných (Vzhladom na jeho často nižšie ako dostatočné množstvo). Ak je ho iba napr. polovica, tak je telo schopné využiť iba polovicu ostatných aminokyselín, byť zastúpených v dostatočnom množstve...
Preto nič proti sóji, viem, že ako jediná rastlinná bielkovina je plnohodnotná, ale mala by byť doplňovaná o bielkoviny živočíšne...

27.07.2009, 00:07
Ad metionín + cystín:

Denná potreba (s rezervou) pre 80kg človeka dľa odkaz : 1,2g

Obsah na 100g jedlého podielu dľa Potravinových tabuliek III pre vegetariánske stravovanie Výskumného ústavu potravinárkseho, Bratislava, 1994:

orechy para: 1,38g
sézam: 0,99g
sójová múka plnotučná: 0,98g
pšeničné klíčky: 0,95g
sójová múka odtučnená: 0,90g
ľan: 0,80g
slnečnica: 0,70g
orechy kešu: 0,69g
mandle: 0,66g
orechy burské(pražené): 0,66g
pistácie(pražené): 0,65g
ovsené vločky: 0,63g
tekvica(semiačka): 0,63g
mak: 0,60g
orechy vlašské: 0,58g

eidamská tehla 45% [tuku asi]: 0,98g
sardinky v oleji: 0,91g
ryby morské(priemer): 0,78g
vajce slepačie: 0,70g
ryby sladkovodné(priemer): 0,55g
tvaroh mäkký odtučnený: 0,55g
none
75

74. ruwolf 27.07.2009, 00:07

Ad metionín + cystín:

Denná potreba (s rezervou) pre 80kg človeka dľa http://whqlibdoc.WHO.int/trs/WHO_TRS_935_eng.pdf : 1,2g

Obsah na 100g jedlého podielu dľa Potravinových tabuliek III pre vegetariánske stravovanie Výskumného ústavu potravinárkseho, Bratislava, 1994:

orechy para: 1,38g
sézam: 0,99g
sójová múka plnotučná: 0,98g
pšeničné klíčky: 0,95g
sójová múka odtučnená: 0,90g
ľan: 0,80g
slnečnica: 0,70g
orechy kešu: 0,69g
mandle: 0,6...

27.07.2009, 16:41
Ruwolf, pozri porovnanie u 85% SB a 100% AMK v 90%SI
Priemerné zloženie aminokyselín v 100 g sušeného bielka
(ako uvádza odborná literatúra)
izoleucin 4,3 - 4,7 g
metionin 3,0 – 3,5 g
tryptofán 1,3 – 1,8 g
arginin 4,7 – 5,1 g
k.glutamová 10,5 – 10,9 g
cystin 2,2 – 2,7 g
leucin 6,8 – 7,3 g
fenylalanin 4,7 – 5,2 g
valin 5 ,6 – 6,2 g
glycin 2,8 – 3,2 g
prolin 3,1 – 3,5 g
histidin 1,9 – 2,3 g
lyzin 5,2 – 5,6 g
treonin 3,6 – 4,1 g
alanin 5,0 – 5,4 g
k.asparágová 8,2 – 8,5 g
serin 5,5 – 5,9 g
tyrozin 3,2 – 3,7 g

Priemerné zloženie aminokyselín v 100 g bielkovín
izoleucin 4210 mg
metionin 1180 mg
tryptofán 1540 mg
arginin 7280 mg
k.glutamová 20530 mg
cystin 1290 mg
leucin 7610 mg
fenylalanin 5080 mg
valin 4640 mg
glycin 3910 mg
prolin 5450 mg
histidin 2230 mg
lyzin 5870 mg
treonin 3444 mg
alanin 3970 mg
k.asparágová 11230 mg
serin 4980 mg
tyrozin 3500 mg
none
76

75. Nadja 27.07.2009, 16:41

Ruwolf, pozri porovnanie u 85% SB a 100% AMK v 90%SI
Priemerné zloženie aminokyselín v 100 g sušeného bielka
(ako uvádza odborná literatúra)
izoleucin 4,3 - 4,7 g
metionin 3,0 – 3,5 g
tryptofán 1,3 – 1,8 g
arginin 4,7 – 5,1 g
k.glutamová 10,5 – 10,9 g
cystin 2,2 – 2,7 g
leucin 6,8 – 7,3 g
fenylalanin 4,7 – 5,2 g
valin 5 ,6 – 6,2 g
glycin 2,8 – 3,2 g
prolin 3,1 – 3,5 g
histidin 1,9 – 2,3 g
lyzin ...

27.07.2009, 16:50
Pardon, SB je sušený bielok, SI je sójový izolát...
none
77

76. Nadja 27.07.2009, 16:50

Pardon, SB je sušený bielok, SI je sójový izolát...

27.07.2009, 17:04
Jejó, nejaké klíčky z bežne dostupných semiačok tak nemáš zanalyzované?
none
78

77. ruwolf 27.07.2009, 17:04

Jejó, nejaké klíčky z bežne dostupných semiačok tak nemáš zanalyzované?

27.07.2009, 17:17
Je mi ľúto, nemám, nenašla som. Ale logické je, že izolát obsahuje oveľa vyššie množstvo amk ako sójové bôby, alebo klíčky... inak, v klíčkoch je skôr viacej vitamínov, ako minerálov a amk oproti bôbom...
none
79

78. Nadja 27.07.2009, 17:17

Je mi ľúto, nemám, nenašla som. Ale logické je, že izolát obsahuje oveľa vyššie množstvo amk ako sójové bôby, alebo klíčky... inak, v klíčkoch je skôr viacej vitamínov, ako minerálov a amk oproti bôbom...

27.07.2009, 17:29
Nó, nie som expert, ale nebuduje si klíčok aj aminokyselinky zo škrobov a iných zásob "tak trošku náhodou"?
none
80

79. ruwolf 27.07.2009, 17:29

Nó, nie som expert, ale nebuduje si klíčok aj aminokyselinky zo škrobov a iných zásob "tak trošku náhodou"?

27.07.2009, 17:58
Semiačko si pri klíčení štepí škroby na cukry, ktoré zabezpečujú energiu potrebnú pre rast. Zároveň sa bielkoviny v semiačku štepia na aminokyseliny, z ktorých si buduje hlavne enzýmy, bielkoviny sa tvoria až pri fotosyntéze, ale to už nie je fáza klíčenia 🙂
none
81

80. Nadja 27.07.2009, 17:58

Semiačko si pri klíčení štepí škroby na cukry, ktoré zabezpečujú energiu potrebnú pre rast. Zároveň sa bielkoviny v semiačku štepia na aminokyseliny, z ktorých si buduje hlavne enzýmy, bielkoviny sa tvoria až pri fotosyntéze, ale to už nie je fáza klíčenia 🙂

27.07.2009, 18:09
Nie, pri fotosyntéze vzniká z vodičky a kysličníka uhličitého cukor , žiadne aminokyselinky
none
82

81. ruwolf 27.07.2009, 18:09

Nie, pri fotosyntéze vzniká z vodičky a kysličníka uhličitého cukor , žiadne aminokyselinky

27.07.2009, 18:13
aminokyselinky tam pošle Boh, alebo včeličky, ak tam nevznikajú, ale sú tam?
none
83

82. Nadja 27.07.2009, 18:13

aminokyselinky tam pošle Boh, alebo včeličky, ak tam nevznikajú, ale sú tam?

27.07.2009, 18:16
Pri fotosyntéze nevznikajú. Vznikajú pri iných dejoch.
none
84

83. ruwolf 27.07.2009, 18:16

Pri fotosyntéze nevznikajú. Vznikajú pri iných dejoch.

27.07.2009, 18:29
... pri iných dejoch, závislých od produktov fotosyntézy... pri nej vznikajú sacharidy, resp, glukóza, ktorá sa ukladá do zásoby ako sacharóza, škrob alebo si z nej rastlinka tvorí bielkovinku...
...bez fotosyntézky nie je ani bielkovinka...
none
85

84. Nadja 27.07.2009, 18:29

... pri iných dejoch, závislých od produktov fotosyntézy... pri nej vznikajú sacharidy, resp, glukóza, ktorá sa ukladá do zásoby ako sacharóza, škrob alebo si z nej rastlinka tvorí bielkovinku...
...bez fotosyntézky nie je ani bielkovinka...

27.07.2009, 18:43
Veď hej.
Lenže semiačko zásoby cukrov už v sebe má
none
86

85. ruwolf 27.07.2009, 18:43

Veď hej.
Lenže semiačko zásoby cukrov už v sebe má

27.07.2009, 20:30
Ruwolf, tak to sme zasa na začiatku - o tom som už písala v prísp. 74...
none
87

86. Nadja 27.07.2009, 20:30

Ruwolf, tak to sme zasa na začiatku - o tom som už písala v prísp. 74...

27.07.2009, 21:06
Práveže sme zistili, že Tvoje tvrdenie v 74. je neopodstatnené
none
88

87. ruwolf 27.07.2009, 21:06

Práveže sme zistili, že Tvoje tvrdenie v 74. je neopodstatnené

27.07.2009, 21:07
Kruciš no ja som to teda nezistila
none
90

88. Nadja 27.07.2009, 21:07

Kruciš no ja som to teda nezistila

27.07.2009, 21:26
No tak mi vysvetli, prečo by v kíčiacom semiačku nemohli vznikať ďalšie aminokyselinky, (keď má k tomu zásoby ako dospelá rastlinka)?
none
91

90. ruwolf 27.07.2009, 21:26

No tak mi vysvetli, prečo by v kíčiacom semiačku nemohli vznikať ďalšie aminokyselinky, (keď má k tomu zásoby ako dospelá rastlinka)?

27.07.2009, 21:31
prepáč mi moju netrpezlivosť, vďaka nej máš odpoved 83
má zásoby presne na to, aby nastartovala fotosyntézu...
none
89

87. ruwolf 27.07.2009, 21:06

Práveže sme zistili, že Tvoje tvrdenie v 74. je neopodstatnené

27.07.2009, 21:26
No čo čo?
Nie je neopodstatnené, lebo tie sacharidy v semiačku nie sú využívané na tvorbu amk, ale na aktiváciu semiačka...
Nevieš, koľko energie je ptrebné na to, aby si sa ráno zobudil a vstal z postele?
none
92

89. Nadja 27.07.2009, 21:26

No čo čo?
Nie je neopodstatnené, lebo tie sacharidy v semiačku nie sú využívané na tvorbu amk, ale na aktiváciu semiačka...
Nevieš, koľko energie je ptrebné na to, aby si sa ráno zobudil a vstal z postele?

27.07.2009, 21:40
Už si robíš srandu zo mňa.

Pozrime sa overiteľné na fakty (obsah v 100g):

pšeničné obilky|vločky|múka celozrnná:
sacharidy: 69-72g
tuky: 1,9-2,1g
bielkoviny: 10-13g

pšeničné klíčky:
sacharidy: 36g
tuky: 14g
bielkoviny: 31g
none
93

92. ruwolf 27.07.2009, 21:40

Už si robíš srandu zo mňa.

Pozrime sa overiteľné na fakty (obsah v 100g):

pšeničné obilky|vločky|múka celozrnná:
sacharidy: 69-72g
tuky: 1,9-2,1g
bielkoviny: 10-13g

pšeničné klíčky:
sacharidy: 36g
tuky: 14g
bielkoviny: 31g

27.07.2009, 21:51
Ruwolf, nerobím - tak si pozri toto:

odkaz

je tam v tabulke uvedené hodnota 8 g na 108 g pš. klíčkov...
none
94

93. Nadja 27.07.2009, 21:51

Ruwolf, nerobím - tak si pozri toto:

http://www.varim.sk/2008/03/klky.html

je tam v tabulke uvedené hodnota 8 g na 108 g pš. klíčkov...

27.07.2009, 22:12
Zdroj? Prefotené z nejakej knižky a ni nevieš, či sú to ozaj klíčky, bo to dopísal mimo prefoteného obrázku z brucha, možno vadne, možno sú to "nezelé" klíčky.

Ja mám zdroj Výskumný ústav potravinársky, Bratislava.

Ďalší zdroj: odkaz
Research undertaken at the University of Minnesota, USA, showed that sprouting(of wheat) increases the nutrient density of food. At 3 days of sprouting, much of the original carbohydrate is converted to natural sugars, making it less mucus forming. During the 3 days of sprouting, the vitamin E content can increase 300%, vitamin C increase 600%, and the B vitamins have been found to increase from 20% to 1200%, with B17, the ‘anti-cancer vitamin’ 100% more than in unsprouted seed.
The protein content increases by 300% in the third day of sprouting, compared to the unsprouted wheat seed.
none
95

94. ruwolf 27.07.2009, 22:12

Zdroj? Prefotené z nejakej knižky a ni nevieš, či sú to ozaj klíčky, bo to dopísal mimo prefoteného obrázku z brucha, možno vadne, možno sú to "nezelé" klíčky.

Ja mám zdroj Výskumný ústav potravinársky, Bratislava.

Ďalší zdroj: http://HerbsAreSpecial.com.au/free-sprout-information/wheat.html
Research undertaken at the University of Minnesota, USA, showed that sprouting(of wheat) increases the nutrient density of food. At 3 days of sprouting, much of the original carbohydrat...

28.07.2009, 08:47
Počúvaj, veď sa pozri na tie hodnoty - už len tuky, v semiačku 2 g tukov, v semiačku naklíčenom - 14 g tukov... 7 násobok, nepripadá ti to čudné? Ale dobre, budem pátrať, ako to vlastne je, a čo sa v tom semiačku deje, ak niečo zaujímavé zistím, dám ti vedieť, dobre?
👍: ruwolf
none
55

53. ruwolf 26.07.2009, 18:56

Nedostatok žiednej aminokyseliny pri konzumácii sóje vôbec nehrozí.

V našich zemepisných šírkach bežný pobyt na slnku s krátkymi rukávmi v lete zabezpečí bezpečné zásoby vitamínu D na celý rok.

http://Faculty.Washington.edu/ely/coenzq10.html
"Karl Folkers(ktorý je tiež objaviteľ jeho štruktúry a obsahu v mnohých organizmoch) trval na stanovisku, že hlavným zdrojom konenzýmu Q10 u človeka je biosyntéza. Tento zložitý, 17 krokový dej, vyžadujúci minimálne 7 vitamínov (B2, B3,...

26.07.2009, 19:15
ruwolf, ako vidím hore vyššie vyslovuješ pochybnosť čo to bol lekár a ak áno tak nebol pri zmysloch. Mám kopu zlých vlastnosti, ale na moje šťastie, klamtvo nikdy a za žiadných okolnosti. Poprosím, aby si si to zapamätal...
______
čo sa sóje týka nie je žiadný problém. Ty jedz rastlinné bielkoviny, mne postačia živočišne.... basta fidli u bucka zhasli
none
57

55. 26.07.2009, 19:15

ruwolf, ako vidím hore vyššie vyslovuješ pochybnosť čo to bol lekár a ak áno tak nebol pri zmysloch. Mám kopu zlých vlastnosti, ale na moje šťastie, klamtvo nikdy a za žiadných okolnosti. Poprosím, aby si si to zapamätal...
______
čo sa sóje týka nie je žiadný problém. Ty jedz rastlinné bielkoviny, mne postačia živočišne.... basta fidli u bucka zhasli

26.07.2009, 19:29
Mojka, a úplne ideálne bude, ak si dáme aj sóju aj mäsko
none
58

57. Nadja 26.07.2009, 19:29

Mojka, a úplne ideálne bude, ak si dáme aj sóju aj mäsko

26.07.2009, 19:34
Nadi budeš sa diviť, ale kávička mi bez sójoveho mieka nem chutí
none
63

58. 26.07.2009, 19:34

Nadi budeš sa diviť, ale kávička mi bez sójoveho mieka nem chutí

26.07.2009, 19:39
len si dávaj sójové mliečko, keď nechceš sójové rezne
none
98

58. 26.07.2009, 19:34

Nadi budeš sa diviť, ale kávička mi bez sójoveho mieka nem chutí

28.07.2009, 10:32
a boli časy že si ani špekáčky bez sójového mäsa nekúpila.. ale myslím že toto sa už zlepšilo.
none
59

55. 26.07.2009, 19:15

ruwolf, ako vidím hore vyššie vyslovuješ pochybnosť čo to bol lekár a ak áno tak nebol pri zmysloch. Mám kopu zlých vlastnosti, ale na moje šťastie, klamtvo nikdy a za žiadných okolnosti. Poprosím, aby si si to zapamätal...
______
čo sa sóje týka nie je žiadný problém. Ty jedz rastlinné bielkoviny, mne postačia živočišne.... basta fidli u bucka zhasli

26.07.2009, 19:35
Lekári ešte nedávno propagovali cigarety (zrejme tí, čo aj sami fajčili).
Tým je povedané, myslím, k danej problematike všetko
none
60

59. ruwolf 26.07.2009, 19:35

Lekári ešte nedávno propagovali cigarety (zrejme tí, čo aj sami fajčili).
Tým je povedané, myslím, k danej problematike všetko

26.07.2009, 19:37
Ruwolf, ja píšem o biochémii... a nepaprč sa a papkaj rybky, majú veľa omega 3
none
62

60. Nadja 26.07.2009, 19:37

Ruwolf, ja píšem o biochémii... a nepaprč sa a papkaj rybky, majú veľa omega 3

26.07.2009, 19:39
To patrilo Mojočke - VVU.
none
56

53. ruwolf 26.07.2009, 18:56

Nedostatok žiednej aminokyseliny pri konzumácii sóje vôbec nehrozí.

V našich zemepisných šírkach bežný pobyt na slnku s krátkymi rukávmi v lete zabezpečí bezpečné zásoby vitamínu D na celý rok.

http://Faculty.Washington.edu/ely/coenzq10.html
"Karl Folkers(ktorý je tiež objaviteľ jeho štruktúry a obsahu v mnohých organizmoch) trval na stanovisku, že hlavným zdrojom konenzýmu Q10 u človeka je biosyntéza. Tento zložitý, 17 krokový dej, vyžadujúci minimálne 7 vitamínov (B2, B3,...

26.07.2009, 19:18
Ozaj, ešte - nyjhojnejším zdrojom D vit. sú ryby, a koenzým Q 10 dokáže človek vytvárať iba pribl. do 30tich rokov, potom ho musí konzumovať samostatne 🙂
none
61

56. Nadja 26.07.2009, 19:18

Ozaj, ešte - nyjhojnejším zdrojom D vit. sú ryby, a koenzým Q 10 dokáže človek vytvárať iba pribl. do 30tich rokov, potom ho musí konzumovať samostatne 🙂

26.07.2009, 19:37
Ryby sú v súčasnosti aj najdokonalejším zdrojom ťažkých kovov a iného zdraviu veľmi nebezpečného sajrajtu.

S tým Q10 a vekom:
(a) neviem, z čoho vychádzaš
(b) neukázala si, že Q10 nie je aj v rastlinách v dostatočnom množtve
none
64

61. ruwolf 26.07.2009, 19:37

Ryby sú v súčasnosti aj najdokonalejším zdrojom ťažkých kovov a iného zdraviu veľmi nebezpečného sajrajtu.

S tým Q10 a vekom:
(a) neviem, z čoho vychádzaš
(b) neukázala si, že Q10 nie je aj v rastlinách v dostatočnom množtve

26.07.2009, 19:39
Rudo, este treba dodat, ze ide o morske ryby, lebo more je navajcsou stokou a odpadom. Myslim, ze tie z jazier a potokov ci cistejsie a zdravsie ryby.
none
65

61. ruwolf 26.07.2009, 19:37

Ryby sú v súčasnosti aj najdokonalejším zdrojom ťažkých kovov a iného zdraviu veľmi nebezpečného sajrajtu.

S tým Q10 a vekom:
(a) neviem, z čoho vychádzaš
(b) neukázala si, že Q10 nie je aj v rastlinách v dostatočnom množtve

26.07.2009, 19:43
ano, viem... ťažké kovy a escherischia coli je najčastejšou príčinou, prečo sú zásielky rýb vyradené z predaja pri kontrolách.

S tým Q 10, na to musím kuknúť bližšie, takto som sa to učila, možno sú nejaké novšie poznatky 🙂
none
66

65. Nadja 26.07.2009, 19:43

ano, viem... ťažké kovy a escherischia coli je najčastejšou príčinou, prečo sú zásielky rýb vyradené z predaja pri kontrolách.

S tým Q 10, na to musím kuknúť bližšie, takto som sa to učila, možno sú nejaké novšie poznatky 🙂

26.07.2009, 19:49
Rovnako aj milovnici hub, by si mali uvedomit, ze huby su ako spongie a nasavaju vsetko svinstvo do seba, tazke kovy, splodiny z vyfukov aut, z tovarni, z pody... Je to vlastne kumulovane svinstvo.
none
67

66. 26.07.2009, 19:49

Rovnako aj milovnici hub, by si mali uvedomit, ze huby su ako spongie a nasavaju vsetko svinstvo do seba, tazke kovy, splodiny z vyfukov aut, z tovarni, z pody... Je to vlastne kumulovane svinstvo.

26.07.2009, 19:53
myslím si, že väčšina hubárov ich zbiera na odľahlých miestach ďalej od civilizácie. takže obsahujú iba zdravé zložky.
none
68

67. 26.07.2009, 19:53

myslím si, že väčšina hubárov ich zbiera na odľahlých miestach ďalej od civilizácie. takže obsahujú iba zdravé zložky.

26.07.2009, 19:56
Ali tak dobru chut k zdravym hubam. A nezabudaj, ze kazda huba je jedla. Ale niektora len raz.
none
69
26.07.2009, 20:08
Ruwolf, našla som toto :

Endogénny Co Q10 vzniká v tele pri dostatočnom prívode aminokyselín, vitamínov v potrave a pri dostatočnej aktivite enzýmov. Syntézu Co Q10 ovplyvňuje predovšetkým vitamín E, vitamíny zo skupiny B, B6, B12 a kyselina listová, zo stopových prvkov je to selén. Zníženie hladiny Co Q10, spojené so zvyšujúcim sa vekom, môže zapríčiniť znížená tvorba Co Q10, prípadne zvýšený metabolizmus Co Q10. Hodnoty Co Q10 v tkanivách kolíšu v závislosti od veku. Najvyššie hodnoty boli zaznamenané vo veku 19 – 22 rokov, pričom hladina Co Q10 vekom klesá. Najnižšie hodnoty boli zaznamenané vo vekovej kategórii 77 – 81 rokov (7). Perorálna suplementácia deficitu Co Q10 potravou je problematická, pretože predstavuje zvýšený prívod živočíšnych bielkovín, napr. 5 – 10 kg mäsa denne (8). Ďalším zdrojom sú mastné druhy rýb, vnútornosti, sója a orechy. Za účelom perorálnej suplementácie bol extrahovaný a purifikovaný Co Q10, ktorý môže upraviť jeho deficit, čo bolo overené meraním hodnôt Co Q10 v krvi a v myokarde.

Z toho vyplýva, že dostatok Q 10 má človek v mladosti, lebo si ho vie vytvárať aj sám a nie je odkázaný na zdroje z potravín, a že najdôležitejším zdrojom je hl, mäso a pečeň (v ktorej sa tvorí), až nasledne aj soja a orechy.
none
71

69. Nadja 26.07.2009, 20:08

Ruwolf, našla som toto :

Endogénny Co Q10 vzniká v tele pri dostatočnom prívode aminokyselín, vitamínov v potrave a pri dostatočnej aktivite enzýmov. Syntézu Co Q10 ovplyvňuje predovšetkým vitamín E, vitamíny zo skupiny B, B6, B12 a kyselina listová, zo stopových prvkov je to selén. Zníženie hladiny Co Q10, spojené so zvyšujúcim sa vekom, môže zapríčiniť znížená tvorba Co Q10, prípadne zvýšený metabolizmus Co Q10. Hodnoty Co Q10 v tkanivách kolíšu v závislosti od veku. Najvyššie hodno...

26.07.2009, 21:00
Sója abo oriešky + "tukové" semiačka + klíčky = plnohodotná náhrada živočíšnych zdrojov
(Jedine ten B12, ale to by mal každý vegan vedieť)
none
73

69. Nadja 26.07.2009, 20:08

Ruwolf, našla som toto :

Endogénny Co Q10 vzniká v tele pri dostatočnom prívode aminokyselín, vitamínov v potrave a pri dostatočnej aktivite enzýmov. Syntézu Co Q10 ovplyvňuje predovšetkým vitamín E, vitamíny zo skupiny B, B6, B12 a kyselina listová, zo stopových prvkov je to selén. Zníženie hladiny Co Q10, spojené so zvyšujúcim sa vekom, môže zapríčiniť znížená tvorba Co Q10, prípadne zvýšený metabolizmus Co Q10. Hodnoty Co Q10 v tkanivách kolíšu v závislosti od veku. Najvyššie hodno...

26.07.2009, 21:04
[Sója] abo [oriešky + bežne dostupné semiačka + klíčky] = [plnohodotná náhrada živočíšnych zdrojov]
(Jedine ten B12, ale to by mal každý vegan vedieť.)
none
72
26.07.2009, 21:02
[Sója] abo [oriešky + bežné semiačka + klíčky] = [plnohodotná náhrada živočíšnych zdrojov]
(Jedine ten B12, ale to by mal každý vegan vedieť.)
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 verzia : 1.05 ( 17.4.2024 8:30 ) veľkosť : 372 617 B vygenerované za : 0.216 s unikátne zobrazenia tém : 49 805 unikátne zobrazenia blogov : 880 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

hľadanie :

blog dňa :

Je veľmi zaujímavé, že naše presvedčenie nám bráni spoznať pravdu... Vlastne, po nej aj pátrať. Poznáme to všetci, ale málokto proti tomu aj bojuje, a aj keď bojuje, veľakrát bez úspechu. Zato máme všetci túžbu o svojej verzii pravdy poúčať druhých ...

citát dňa :

Iniciatívny hlupák je horší ako triedny nepriateľ!