Hoď ma hore
prihlásenie:
Registrácia  |  Zabudnuté heslo
tu sa nachádzate: hlavná stránka  rôzne  téma
kategórie:  

Roštenka zo sójových plátkov

104
reakcií
1591
prečítaní
Tému 7. júna 2009, 17:00 založil Alibaba a 40 krátkych songov.

podobné témy:

názov témy
posledná
reakcií
22. 01. 2019
57
29. 08. 2010
23
21. 09. 2010
11
08. 04. 2016
12
29. 09. 2017
15
 
 


1.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   7. 6. 2009, 17:00 avatar
Názov: Roštenka zo sójových plátkov
Kategória: Sójové bezmäsité jedlá
Dátum pridania: 9.1.2007
Potrebujeme:

4 plátky sójového mäsa
1 kocka masoxu
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 ČL štipka mletej papriky
1 ČL drvenej rasce
kyslá uhorka
3 PL oleja
Postup:

V šálke vriacej vody rozpustite kocku masoxu a sójové plátky vriacim bujónom zalejte. Nechajte 2-3 hod. nasiaknuť. Na rozpálený tuk dajte na kocky nakrájanú cibuľu, nakrájaný cesnak a opražte do červena. Pridajte mletú papriku a drvenú rascu. Opražte a vložte odkvapkané plátky sójového masa. Podlejte bujónom, v ktorom ste ich máčali, prikryte a duste do mäkka. Nesoľte. Kyslú uhorku nakrájajte na kocky a vhoďte do šťavy. Podávajte s ryžou.www.couvarit.sk Tento odkaz smeruje mimo DF.sk


2.
označiť príspevok

Arabeska žena
   7. 6. 2009, 17:04 avatar
je to chutné ? už si to skúšala ?  


3.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   7. 6. 2009, 17:11 avatar
áno je to chutné


4.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:27 avatar
keby boli z mäska  


5.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   7. 6. 2009, 17:28 avatar
sójové plátky či kocky sú nahrážka mäsa.


6.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:32 avatar
ale keď ja mám radšej to mäsko   


26.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   8. 6. 2009, 16:04 avatar
dobré mäso nie je zlé, ale ked človek dokáže kvalitne pripravit sóju tak to skoro nerozoznáš..


33.
označiť príspevok

harrybka žena
   8. 6. 2009, 23:14 avatar
Neviem či by som si dala.


7.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:36 avatar
ahoj Berenika   a ty čo radšej ? Sóju, alebo mäsko ?   Soja je zdravšia, ale na niečo umrieť musíme  


8.
označiť príspevok

Berenika
   7. 6. 2009, 17:38 avatar
Ahoj Mojka, ja mám rada aj mäsko, ale aj sója mi chutí  


10.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:40 avatar
nuž sójové tyčinky, to nepoviem  
_______
dávno som ťa nevidela, kde si sa túlala ?  


13.
označiť príspevok

Berenika
   7. 6. 2009, 17:42 avatar
Sladké, sladké?
Kade tade sa túlam, aj keď počasie na to nie je veľmi priaznivé. Ale mala som aj dosť práce a na diskusie nebol čas.


16.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:48 avatar
sledujem tvoju ...prácu.... musím vykričať, že páči sa mi   Hoď ju sem, aby sa aj iní pokochali. Však je aj na čo sa pozerať a čítať  


9.
označiť príspevok

Berenika
   7. 6. 2009, 17:39 avatar
a tento recept určite vyskúšam. Dokonca som si našla na tej stránke aj recept na sviečkovú zo sójového mäsa  


11.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:41 avatar
dobrú chuť  


12.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   7. 6. 2009, 17:42 avatar
Mojka a čo šošovica? tá ti chutí?


14.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:44 avatar
šošovica s fašírkami  
_____
Alibaba a vieš, čo sú fašírky ?  


15.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   7. 6. 2009, 17:46 avatar
viem čo sú fašírky a zjedol by som aj samotný šošovicový prívarok 


17.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 17:50 avatar
nehovor, ty vieš čo sú faširky ? Odkial si Alibaba, keď to nie je štátne tajomstvo  


18.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   7. 6. 2009, 18:51 avatar
he, he, he Trnavská pahorkatina


19.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 19:56 avatar
hehe a ja z Košíc - najkrašie mesto Slovenska  


20.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   7. 6. 2009, 19:59 avatar
viem odkiaľ približne si a akej národnosti. takých pekných miest v európe je ajajaj.
Súhlasí Arabeska


21.
označiť príspevok

dorota
   7. 6. 2009, 22:15 avatar
Roštenka zo sójových plátkov??? to co si za barbara?!  
rostenka je cast hovadziny, to hore sa vola sojove platky s bujonom a kyslou uhorkou.


22.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 22:32 avatar
Dorka, to je fuk, ako ten maglaz voláš, ale musí to byť na umretie   výborné  


23.
označiť príspevok

dorota
   7. 6. 2009, 22:36 avatar
hele, ja za to nemozem, mam taky blok v hlave ked zacujem podobne info alebo ked mi niekto trvdi ,ze do "stroganova" idu kapari zacne mi tikat kutikom aha  


24.
označiť príspevok

Mojka žena
   7. 6. 2009, 22:39 avatar
nebuď taká útlocitná, ja keď mám hlad, tak zjem aj šošovicu - všimní si v akom číslo to píšem  


25.
označiť príspevok

dorota
   7. 6. 2009, 22:46 avatar
ja ked som hladna pripravim si sendvic s uhorkou majonezou a koprom   ja nedokazem zjest hocico, teda aj ano ale nasledky nenechaju na seba dlho cakat  


27.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   8. 6. 2009, 21:24 avatar
dorota nuž zrejme sa to má brať s humorom. napríklad párok je druh údeniny ale pokojne môže byť aj vegetariánsky párok. a o guláši ani nehovorím.


28.
označiť príspevok

Mojka žena
   8. 6. 2009, 21:27 avatar
radšej Alibaba nehovor  


29.
označiť príspevok

Mojka žena
   8. 6. 2009, 21:34 avatar
a prečo len klikaš a nič nehovoríš ? 


30.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   8. 6. 2009, 21:36 avatar
preto lebo 


32.
označiť príspevok

Mojka žena
   8. 6. 2009, 21:38 avatar
neskakaj mi do reči, to sa Dáme nerobí   


31.
označiť príspevok

Mojka žena
   8. 6. 2009, 21:36 avatar
no a teraz si Alibaba vyber, máš tu dve možnosti   Ja idem čítať nové témy, čo keď sa niečomu priučím. Keď Boh dá, aj motyka vystrelí  


34.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   26. 7. 2009, 12:26 avatar
Aj huby sú korením
Z mnohých jedlých húb možno pripraviť mimoriadne chutné jedlá, pretože obsahujú rozmanité a cenné aromatické látky. V dôsledku svojich chuťových a aromatických látok, po pridaní k iným pokrmom, sú huby osobitným korením, ktoré spestruje náš jedálny lístok.
Požívanie húb alebo ich použitie ako ochucovadlo je také staré ako ľudstvo. Historické údaje potvrdzujú, že už aj starí Gréci a Rimania poznali ich výživnú hodnotu alebo významnú ochucovaciu úlohu. Vo východnej Ázii napríklad už dvetisíc rokov pestujú určité druhy húb. V súčasnosti sa rozšírila na celom svete spotreba húb, a ich význam v našej výžive rastie zo dňa na deň. Ich najdôležitejšou výživnou látkou sú bielkoviny, ktoré z hľadiska zloženia sa podobajú živočíšnym, preto môžu prichádzať do úvahy aj ako náhrada mäsa. Huby okrem bielkovín obsahujú tuky, sacharidy, minerálne soli (fosfor, vápnik atď.), vitamíny (A, B, D, PP), chuťové a aromatické látky a kyselinu glutámovú, ktorá vzbudzuje chuť do jedenia.
Okrem ich vysokej výživnej hodnoty nie je zanedbateľný ani ich liečivý Účinok. Podľa vedeckých hypotéz niektoré druhy húb obsahujú aj antibiotiká proti TBC, týfusu, resp. proti rakovine.

Huby možno dostať surové, usušené a v podobe rôznych prípravkov, ako sušené hubové extrakty, hubové koncentráty, práškové, octové, solené, nakladané i mrazené huby a hubové konzervy.
Okrem toho huby sú aj surovinou rozmanitých ochucovadiel pokrmov a polievkových kociek, prípadne práškových polievok.

Zákonné predpisy zabezpečujú, že do týchto prípravkov sa smú použiť iba zdravé, čisté a nečervivé huby. Huby kupujeme iba na vyhradených miestach (trh, tržnica, odborný obchod), lebo tu dozerajú na predaj úradní odborníci. Nekupujeme také huby, ktoré sú zašpinené, premočené, zamrznuté, načaté chrobákmi, červivé, rozdrvené, plesnivé, zvädnuté, staré alebo stuchnuté. Aj huby, ktoré sami nezbierame, konzumujeme a sušíme iba vtedy, keď sme ich bezpečne identifikovali, alebo ich dáme prezrieť odborníkovi.

Úprava húb

Nazbierané alebo surové nakúpené huby môžeme domácky konzervovať sušením. Huby očistíme od piesku, listov a iných nečistôt, červivé a plesnivé časti zase odstránime, potom ručne pokrájame asi na 0,5 cm hrúbku. Plátky húb položíme vedľa seba na sito alebo iný vhodný podklad. Na urýchlenie sušenia môžeme huby sušiť vopred na slnku poukladané na site. Vo veľkých podnikoch tieto úkony vykonávajú moderné sušiarne. "Hubovú krupicu", surovinu na výrobu polievok a iných konzervárenských výrobkov, melú na hrubo, zatiaľ čo "práškové huby" na jemno.

Upravené a potom do octu naložené, na dlhší čas konzervované huby, nazývame octovými hubami, výrobok konzervovaný v slanom roztoku po obarení alebo bez obarenia solenými hubami.
Nakladanými hubami nazývame huby konzervované mliečnym kvasením vo vhodných nádobách.
Huby, ktoré sa po zbere zmrazia asi na –18 °C, poznáme pod názvom mrazené huby.

Hubový extrakt je kvapalný, vodný extrakt húb konzervovaných kuchynskou soľou, hubový koncentrát je jeho zahustenou formou. Už 1 - 2 kvapky chutného hubového extraktu vynikajúco okorenia chuť niektorých polievok a omáčok.

Sušený hubový extrakt je taký úsušok, ktorého obsah vody nie je vyšší ako 9 %.
Hubové konzervy sú tie výrobky, ktoré sa konzervujú teplom po vhodnej príprave a vzduchotesne uzavrú do nádob určených na tento cieľ, aby sa dali použiť aj po uplynutí dlhšieho času.

Huby sú jedným druhom zeleniny, ktoré možno pripravovať najrozmanitejším spôsobom. Možno ich mnohostranne použiť jednak na polievky, šaláty, do náplní, ako prílohu, jednak ako hotové jedlo: možno ich pripraviť dusené, vyprážané, fašírované, na perkelt, s vajciami, k obloženým chlebíčkom a pod. www.couvarit.sk Tento odkaz smeruje mimo DF.sk


35.
označiť príspevok

Ónya žena
   26. 7. 2009, 12:49 avatar
kdesi som sa dočítala že sója je škodlivá pri pravidelnom užívaní. Je skoro všade v polotovaroch, v salámoch, detských tyčinkách, no 50% potravím tvorí sojová zložka. Bohvie čo to nie je..keď si čítam zloženie výrobku, tak mi príde zle z toho čo jeme. 
Súhlasí Mojka


36.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   26. 7. 2009, 13:01 avatar
je to pravda, že sa do tých plátkov pri výrobe pridáva kuracina?


37.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 13:07 avatar
že o tom Alibaba vôbec pochybuješ  
_____
hm, dobrý manžel, len aby to ocenila aj manželka ( tichý monológ  )


38.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   26. 7. 2009, 13:08 avatar
takže pridáva?


39.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 13:14 avatar
ano, ale už v upravene, či už grilované a na drobno pokrajané, alebo pőrkőlt bez šťavy. Šťavu podľa potreby  


40.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   26. 7. 2009, 13:16 avatar
daj pokoj s manželstvom. aká drahá môže byť svadba. a to organizovanie okolo toho.  


42.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 13:24 avatar
Alibaba veď sa nežeň každý rok   O 50 rokov návratnosť inestície 100 % - ne zaručená  


90.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   28. 7. 2009, 10:20 avatar
to myslíš vážne? tak prečo sa teda hovorí že manželstvo je najdrahšia závodná kuchyňa?   


93.
označiť príspevok

Mojka žena
   28. 7. 2009, 10:33 avatar
husp už to mám, tak preto poniektorí tak často menia kuchárky  


94.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   28. 7. 2009, 10:42 avatar
výmena kuchárky moc nepomôže. preba si ju zobrať na vedľajší pracovný pomer.....  


95.
označiť príspevok

Mojka žena
   28. 7. 2009, 10:49 avatar
iBaže tá ti príde, až po skončení pracovnej doby. Dovtedy aj skapať môžeš od hladu  


97.
označiť príspevok

Nadja žena
   28. 7. 2009, 10:51 avatar
ahoj, Mojkááá, ešte sa hneváš, alebo na teba nemám rozprávať?  


98.
označiť príspevok

Mojka žena
   28. 7. 2009, 10:58 avatar
Nadi a prečo si myslíš, že sa hnevam na teba ? Ja sa hnevať neviem  
______
len sa mi zdá, že už nie je téma, o ktorej sme nediskutovali....hm... skoro 1,5 na df-ku umorí aj slona  


99.
označiť príspevok

Nadja žena
   28. 7. 2009, 11:08 avatar
Sú miliony tém, o ktorých sme ešte nediskutovali... teraz napríklad rozmýšľam, akým spôsobom človek vníma farby - povrch odráža určitú časť spektra, ktorú oko zaznamená - a teraz mi povedz, ako vidí auru, ak tá sa od ničoho neodráža, a vlastne aj to, že teda v istých náladách teda zrejme tiež pohlcujeme nejakú časť svetla, a v chorobe dokonca všetko svetlo, ehm, nesmej sa hlasno  


101.
označiť príspevok

A-čko muž
   28. 7. 2009, 11:23 avatar
Vysvetluje sa to tým, že elektromagneticke vlnenie ,ktoré vydavaju predmety tiez svetlo lame a odraža -a to vidiet vo forme aury . Teda vidiet vyssie spektrum ,akoby o oktavy .


102.
označiť príspevok

Mojka žena
   28. 7. 2009, 11:26 avatar
miliony, ako miliony, vidíš aj tá o farbách, nad ktorou teraz Nadi rozmýšlaš, nič mi nehovorí. Som totiž čiastočne farboslepá. Zistili to až pri prehliadke pred pred vodičákom. Na šťastie zelenú, oranžovu a červenú vnímam dobre, až predobre. Picha ma z nich v očiach. Raz som aj A-čka musela poprosiť, aby so vymenil avatar...


105.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   28. 7. 2009, 23:10 avatar
veru. napríklad taká trampolína. čo odráža lepšie? svetlo, alebo človeka?  


100.
označiť príspevok

Mojka žena
   28. 7. 2009, 11:16 avatar
a keď nechceš skapať od hladu, tak si musíš uvariť sám  


103.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   28. 7. 2009, 23:04 avatar
jáááj mojka, to si treba vedet zariadiť. ved môže navariť a den dva dopredu a potom príde už len riady poumývať a iné potrebnosti porobiť..  


96.
označiť príspevok

Nadja žena
   28. 7. 2009, 10:50 avatar
Je zaujímavé, že žienky vo vedlajšom pomere varia oveľa menej, sú nepomerne drahšie, ale chlapom to nevadí  


104.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   28. 7. 2009, 23:08 avatar
ide už len o to či je ten vedlajší pomer platený v hotovosti, alebo v naturáliách.  


41.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 13:20 avatar
Myslím, že škodlivosť sóje je úplne zanedbateľná vzhľadom jej prospešnosti.

Inak, 50% asi ťažko.
Viac sa používa pšeničná múka - bo nasaje oveľa viac vody. Pšenica je lacnejšia a voda je tiež u nás veľmi lacná. (Odrbať je SK šport.)


43.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 13:29 avatar
ruwolfku, tentokrát nem dobre myslíš  
Bola som na malej prednáške, kde okrem iného povedali, že dlhodobá konzumácia sóje nie je zdraviu prospešné. Týkalo sa to najmä vegetárov. Nevieš si predstaviť, ako som v duchu rástla  
Súhlasí Ónya


44.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 13:33 avatar
Prednášku mal predseda združenia mäsokombinátov, veľkochovov a bitúnkov?  
V čom je škodlivá?


47.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 13:55 avatar
ruwolf, práve som Nadi hovorila, kto mal prednášku. Nebol predseda mäsokombinátu  


45.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 13:44 avatar
Mojka, som tiež veľmi zvedavá, v čom vidíš škodlivosť sóje... asi pred rokom bol zverejnený článok, že sója zvyšuje množstvo estrogenu, a preto že by ju muži nemali jesť. Logicky je to volovina už preto, že telo vždy vyrovnáva hladiny testosteronu a estrogenu podľa pohlavia. Naopak, soja obsahuje izoflavony - podľa mňa sú to látky budúcnosti, o ktorých ešte len zistíme, aké sú veľmi prospešné...


46.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 13:53 avatar
Nadi mne úplne stačí pre chuť sojova tyčinka,...ale na tej prednáške zdôrazňovali ( prednášajúci bol lekár ) práve vegeteriánom, aby po 5 rokoch zapauzovali aspoň na 2 roky a až potom opäť prešli na vegetariansku stravu. Dôvod ma až tak nezaujímal.... mňa sa to netýka...  


48.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 14:06 avatar
Pochybujem, že to bol lekár abo že bol pri zmysloch.
Tú škodlivosť nám aj prezradíš?
Abo len zostaneš pri nepodloženom bu-bu-bu?

( Aj vegáni, ak sa stravujú rozumne, môžu mať problém jedine s B12tkou - ale ani tá nevzniká v mäse, ale v istých baktériách  )


91.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   28. 7. 2009, 10:23 avatar
B12? stačí si dať pivo. alebo kvasnice. 


49.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 14:18 avatar
Dôvodom bol asi nedostatok niektorých aminokyselín, vitamínu D, koenzýmu Q10 a vitamínu B12 u vegánov. Vegetariáni konzumujúci vajcia, mlieko a tvaroh by problémy mať nemali.
Ale to nijako nevysvetľuje škodlivosť sóje, mám dojem... ?


50.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 18:56 avatar
Nedostatok žiednej aminokyseliny pri konzumácii sóje vôbec nehrozí.

V našich zemepisných šírkach bežný pobyt na slnku s krátkymi rukávmi v lete zabezpečí bezpečné zásoby vitamínu D na celý rok.

Faculty.Washington.edu Tento odkaz smeruje mimo DF.sk
"Karl Folkers(ktorý je tiež objaviteľ jeho štruktúry a obsahu v mnohých organizmoch) trval na stanovisku, že hlavným zdrojom konenzýmu Q10 u človeka je biosyntéza. Tento zložitý, 17 krokový dej, vyžadujúci minimálne 7 vitamínov (B2, B3, B6, B9, B12, C, a B5) a viacero stopových prvkov, je, vďak jeho podstate, veľmi zraniteľný."

B12 som už spomínal.


51.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 19:13 avatar
Sója obsahuje iba tretinu methioninu a cysteinu oproti živočíšnym bielkovinám, a methionin je AMK, ktorá určuje využiteľnosť všetkých ostatných (Vzhladom na jeho často nižšie ako dostatočné množstvo). Ak je ho iba napr. polovica, tak je telo schopné využiť iba polovicu ostatných aminokyselín, byť zastúpených v dostatočnom množstve...
Preto nič proti sóji, viem, že ako jediná rastlinná bielkovina je plnohodnotná, ale mala by byť doplňovaná o bielkoviny živočíšne...


68.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 00:07 avatar
Ad metionín + cystín:

Denná potreba (s rezervou) pre 80kg človeka dľa whqlibdoc.WHO.int Tento odkaz smeruje mimo DF.sk : 1,2g

Obsah na 100g jedlého podielu dľa Potravinových tabuliek III pre vegetariánske stravovanie Výskumného ústavu potravinárkseho, Bratislava, 1994:

orechy para: 1,38g
sézam: 0,99g
sójová múka plnotučná: 0,98g
pšeničné klíčky: 0,95g
sójová múka odtučnená: 0,90g
ľan: 0,80g
slnečnica: 0,70g
orechy kešu: 0,69g
mandle: 0,66g
orechy burské(pražené): 0,66g
pistácie(pražené): 0,65g
ovsené vločky: 0,63g
tekvica(semiačka): 0,63g
mak: 0,60g
orechy vlašské: 0,58g

eidamská tehla 45% [tuku asi]: 0,98g
sardinky v oleji: 0,91g
ryby morské(priemer): 0,78g
vajce slepačie: 0,70g
ryby sladkovodné(priemer): 0,55g
tvaroh mäkký odtučnený: 0,55g


69.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 16:41 avatar
Ruwolf, pozri porovnanie u 85% SB a 100% AMK v 90%SI
Priemerné zloženie aminokyselín v 100 g sušeného bielka
(ako uvádza odborná literatúra)
izoleucin 4,3 - 4,7 g
metionin 3,0 – 3,5 g
tryptofán 1,3 – 1,8 g
arginin 4,7 – 5,1 g
k.glutamová 10,5 – 10,9 g
cystin 2,2 – 2,7 g
leucin 6,8 – 7,3 g
fenylalanin 4,7 – 5,2 g
valin 5 ,6 – 6,2 g
glycin 2,8 – 3,2 g
prolin 3,1 – 3,5 g
histidin 1,9 – 2,3 g
lyzin 5,2 – 5,6 g
treonin 3,6 – 4,1 g
alanin 5,0 – 5,4 g
k.asparágová 8,2 – 8,5 g
serin 5,5 – 5,9 g
tyrozin 3,2 – 3,7 g

Priemerné zloženie aminokyselín v 100 g bielkovín
izoleucin 4210 mg
metionin 1180 mg
tryptofán 1540 mg
arginin 7280 mg
k.glutamová 20530 mg
cystin 1290 mg
leucin 7610 mg
fenylalanin 5080 mg
valin 4640 mg
glycin 3910 mg
prolin 5450 mg
histidin 2230 mg
lyzin 5870 mg
treonin 3444 mg
alanin 3970 mg
k.asparágová 11230 mg
serin 4980 mg
tyrozin 3500 mg


70.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 16:50 avatar
Pardon, SB je sušený bielok, SI je sójový izolát...  


71.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 17:04 avatar
Jejó, nejaké klíčky z bežne dostupných semiačok tak nemáš zanalyzované?  


72.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 17:17 avatar
Je mi ľúto, nemám, nenašla som. Ale logické je, že izolát obsahuje oveľa vyššie množstvo amk ako sójové bôby, alebo klíčky... inak, v klíčkoch je skôr viacej vitamínov, ako minerálov a amk oproti bôbom...


73.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 17:29 avatar
Nó, nie som expert, ale nebuduje si klíčok aj aminokyselinky zo škrobov a iných zásob "tak trošku náhodou"?  


74.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 17:58 avatar
Semiačko si pri klíčení štepí škroby na cukry, ktoré zabezpečujú energiu potrebnú pre rast. Zároveň sa bielkoviny v semiačku štepia na aminokyseliny, z ktorých si buduje hlavne enzýmy, bielkoviny sa tvoria až pri fotosyntéze, ale to už nie je fáza klíčenia


75.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 18:09 avatar
Nie, pri fotosyntéze vzniká z vodičky a kysličníka uhličitého cukor  , žiadne aminokyselinky


76.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 18:13 avatar
aminokyselinky tam pošle Boh, alebo včeličky, ak tam nevznikajú, ale sú tam?  


77.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 18:16 avatar
Pri fotosyntéze nevznikajú. Vznikajú pri iných dejoch.


78.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 18:29 avatar
... pri iných dejoch, závislých od produktov fotosyntézy... pri nej vznikajú sacharidy, resp, glukóza, ktorá sa ukladá do zásoby ako sacharóza, škrob alebo si z nej rastlinka tvorí bielkovinku...  
...bez fotosyntézky nie je ani bielkovinka...  


79.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 18:43 avatar
Veď hej.
Lenže semiačko zásoby cukrov už v sebe má  


80.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 20:30 avatar
Ruwolf, tak to sme zasa na začiatku - o tom som už písala v prísp. 74...  


81.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 21:06 avatar
Práveže sme zistili, že Tvoje tvrdenie v 74. je neopodstatnené  


82.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 21:07 avatar
Kruciš no ja som to teda nezistila  


84.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 21:26 avatar
No tak mi vysvetli, prečo by v kíčiacom semiačku nemohli vznikať ďalšie aminokyselinky, (keď má k tomu zásoby ako dospelá rastlinka)?


85.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 21:31 avatar
prepáč mi moju netrpezlivosť, vďaka nej máš odpoved 83
má zásoby presne na to, aby nastartovala fotosyntézu...


83.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 21:26 avatar
No čo čo?
Nie je neopodstatnené, lebo tie sacharidy v semiačku nie sú využívané na tvorbu amk, ale na aktiváciu semiačka...
Nevieš, koľko energie je ptrebné na to, aby si sa ráno zobudil a vstal z postele?  


86.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 21:40 avatar
Už si robíš srandu zo mňa.

Pozrime sa overiteľné na fakty  (obsah v 100g):

pšeničné obilky|vločky|múka celozrnná:
sacharidy: 69-72g
tuky: 1,9-2,1g
bielkoviny: 10-13g

pšeničné klíčky:
sacharidy: 36g
tuky: 14g
bielkoviny: 31g


87.
označiť príspevok

Nadja žena
   27. 7. 2009, 21:51 avatar
Ruwolf, nerobím - tak si pozri toto:

www.varim.sk Tento odkaz smeruje mimo DF.sk

je tam v tabulke uvedené hodnota 8 g na 108 g pš. klíčkov...


88.
označiť príspevok

ruwolf muž
   27. 7. 2009, 22:12 avatar
Zdroj? Prefotené z nejakej knižky a ni nevieš, či sú to ozaj klíčky, bo to dopísal mimo prefoteného obrázku z brucha, možno vadne, možno sú to "nezelé" klíčky.

Ja mám zdroj Výskumný ústav potravinársky, Bratislava.

Ďalší zdroj: HerbsAreSpecial.com.au Tento odkaz smeruje mimo DF.sk
Research undertaken at the University of Minnesota, USA, showed that sprouting(of wheat) increases the nutrient density of food. At 3 days of sprouting, much of the original carbohydrate is converted to natural sugars, making it less mucus forming. During the 3 days of sprouting, the vitamin E content can increase 300%, vitamin C increase 600%, and the B vitamins have been found to increase from 20% to 1200%, with B17, the ‘anti-cancer vitamin’ 100% more than in unsprouted seed.
The protein content increases by 300% in the third day of sprouting, compared to the unsprouted wheat seed.


89.
označiť príspevok

Nadja žena
   28. 7. 2009, 08:47 avatar
Počúvaj, veď sa pozri na tie hodnoty - už len tuky, v semiačku 2 g tukov, v semiačku naklíčenom - 14 g tukov... 7 násobok, nepripadá ti to čudné? Ale dobre, budem pátrať, ako to vlastne je, a čo sa v tom semiačku deje, ak niečo zaujímavé zistím, dám ti vedieť, dobre?  
Súhlasí ruwolf


52.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 19:15 avatar
ruwolf, ako vidím hore vyššie vyslovuješ pochybnosť čo to bol lekár a ak áno tak nebol pri zmysloch. Mám kopu zlých vlastnosti, ale na moje šťastie, klamtvo nikdy a za žiadných okolnosti. Poprosím, aby si si to zapamätal...
______
čo sa sóje týka nie je žiadný problém. Ty jedz rastlinné bielkoviny, mne postačia živočišne.... basta fidli u bucka zhasli  


54.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 19:29 avatar
Mojka, a úplne ideálne bude, ak si dáme aj sóju aj mäsko  


55.
označiť príspevok

Mojka žena
   26. 7. 2009, 19:34 avatar
Nadi budeš sa diviť, ale kávička mi bez sójoveho mieka nem chutí  


60.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 19:39 avatar
len si dávaj sójové mliečko, keď nechceš sójové rezne  


92.
označiť príspevok

hi hu ha muž
   28. 7. 2009, 10:32 avatar
a boli časy že si ani špekáčky bez sójového mäsa nekúpila..   ale myslím že toto sa už zlepšilo.  


56.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 19:35 avatar
Lekári ešte nedávno propagovali cigarety (zrejme tí, čo aj sami fajčili).
Tým je povedané, myslím, k danej problematike všetko  


57.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 19:37 avatar
Ruwolf, ja píšem o biochémii... a nepaprč sa a papkaj rybky, majú veľa omega 3  


59.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 19:39 avatar
To patrilo Mojočke - VVU.
Súhlasí hi hu ha


53.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 19:18 avatar
Ozaj, ešte - nyjhojnejším zdrojom D vit. sú ryby, a koenzým Q 10 dokáže človek vytvárať iba pribl. do 30tich rokov, potom ho musí konzumovať samostatne


58.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 19:37 avatar
Ryby sú v súčasnosti aj najdokonalejším zdrojom ťažkých kovov a iného zdraviu veľmi nebezpečného sajrajtu.

S tým Q10 a vekom:
(a) neviem, z čoho vychádzaš
(b) neukázala si, že Q10 nie je aj v rastlinách v dostatočnom množtve  


61.
označiť príspevok

postoy-lea
   26. 7. 2009, 19:39 avatar
Rudo, este treba dodat, ze ide o morske ryby, lebo more je navajcsou stokou a odpadom. Myslim, ze tie z jazier a potokov ci cistejsie a zdravsie ryby.


62.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 19:43 avatar
ano, viem... ťažké kovy a escherischia coli je najčastejšou príčinou, prečo sú zásielky rýb vyradené z predaja pri kontrolách.

S tým Q 10, na to musím kuknúť bližšie, takto som sa to učila, možno sú nejaké novšie poznatky


63.
označiť príspevok

postoy-lea
   26. 7. 2009, 19:49 avatar
Rovnako aj milovnici hub, by si mali uvedomit, ze huby su ako spongie a nasavaju vsetko svinstvo do seba, tazke kovy, splodiny z vyfukov aut, z tovarni, z pody... Je to vlastne kumulovane svinstvo.


64.
označiť príspevok

Alibaba a 40 krátkych songov muž
   26. 7. 2009, 19:53 avatar
myslím si, že väčšina hubárov ich zbiera na odľahlých miestach ďalej od civilizácie. takže obsahujú iba zdravé zložky.


65.
označiť príspevok

postoy-lea
   26. 7. 2009, 19:56 avatar
Ali tak dobru chut k zdravym hubam . A nezabudaj, ze kazda huba je jedla. Ale niektora len raz. 


66.
označiť príspevok

Nadja žena
   26. 7. 2009, 20:08 avatar
Ruwolf, našla som toto :

Endogénny Co Q10 vzniká v tele pri dostatočnom prívode aminokyselín, vitamínov v potrave a pri dostatočnej aktivite enzýmov. Syntézu Co Q10 ovplyvňuje predovšetkým vitamín E, vitamíny zo skupiny B, B6, B12 a kyselina listová, zo stopových prvkov je to selén. Zníženie hladiny Co Q10, spojené so zvyšujúcim sa vekom, môže zapríčiniť znížená tvorba Co Q10, prípadne zvýšený metabolizmus Co Q10. Hodnoty Co Q10 v tkanivách kolíšu v závislosti od veku. Najvyššie hodnoty boli zaznamenané vo veku 19 – 22 rokov, pričom hladina Co Q10 vekom klesá. Najnižšie hodnoty boli zaznamenané vo vekovej kategórii 77 – 81 rokov (7). Perorálna suplementácia deficitu Co Q10 potravou je problematická, pretože predstavuje zvýšený prívod živočíšnych bielkovín, napr. 5 – 10 kg mäsa denne (8). Ďalším zdrojom sú mastné druhy rýb, vnútornosti, sója a orechy. Za účelom perorálnej suplementácie bol extrahovaný a purifikovaný Co Q10, ktorý môže upraviť jeho deficit, čo bolo overené meraním hodnôt Co Q10 v krvi a v myokarde.

Z toho vyplýva, že dostatok Q 10 má človek v mladosti, lebo si ho vie vytvárať aj sám a nie je odkázaný na zdroje z potravín, a že najdôležitejším zdrojom je hl, mäso a pečeň (v ktorej sa tvorí), až nasledne aj soja a orechy.


67.
označiť príspevok

ruwolf muž
   26. 7. 2009, 21:04 avatar
[Sója] abo [oriešky + bežne dostupné semiačka + klíčky] = [plnohodotná náhrada živočíšnych zdrojov]  
(Jedine ten B12, ale to by mal každý vegan vedieť.)
váš príspevok

Pridávať príspevky môžu iba zaregistrovaní účastníci fóra.

Som zaregistrovaný

nick: heslo:
zostať trvalo prihlásený    
Nie som zaregistrovaný

Vaša prezývka:  

Po zaregistrovaní budete automaticky presmerovaní do tejto témy.

najnovšie príspevky na celom fóre

dnes, 01:51,  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/67322546_10206144438406739_7018907422810963968_o.jp...
dnes, 01:37,  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/66504922_1193543807523591_3576541850040795136_n.jpg...
dnes, 01:16,  Pre tych ktorym ani doteraz nedoplo tak polopate zacali sa hodiny a dni posledneho sudu drzte si...
dnes, 01:04,  Len si predstavte tu zvratenost celej tej organizovanej skupiny z vydlabanym mozgom ze osvieteny...
dnes, 00:52,  Papez mu odovzdal najvacsie ocenenie ake moze byt medajlu anjela ochrancu mierotvorcu a Trump je...
dnes, 00:37,  Mal by si vediet ze putin sa stretol za zatvorenymi dverami s papezom a Trumpom dostali nabidku...
dnes, 00:32,  Kto ospravedlnuje zlocinca a toleruje dalsie pachanie protislovenskych cinnosti evidentne...
dnes, 00:32,  (276) Mil@níčko, veď už bojujeme a pomerne dlho - je našou prirodzenou ľudskou...
dnes, 00:25,  Kaso, ideme bojovať ? *03*03
dnes, 00:23,  (274) Mil@níčko, synku, musím Ťa usmerniť - ja a moji kolegovia svetskí humanisti nemali a...
dnes, 00:02,  A humanisti čomu veria, Pičaputovej a Kiskovi ? *23*23*23*23
dnes, 00:00,  Na stráž humanisto, a za Boha a za národ kua fix!!!!!!!!!!!!!!!
včera, 23:07,  Lemmy sa zasa prejavuje ako sfetený, má halucinácie o fašistoch
včera, 23:03,  Tak mi teda povedz aké majú teisti výhody oproti ateistom.
včera, 22:59,  Budeš dlho čakať, nakoľko tvoj kamarát nepoužíva fašistické nadávky ako sion, sionista,...
včera, 22:58,  To si povedal ty. Slovensko je definované ako sekulárny štát. Ak je väčšina občanov za...
včera, 22:56,  Semeno tvojej matky. *03*03
včera, 22:56,  čo si dnes pohľamtal?
včera, 22:55,  Si pozri príspevky tvojho kámoša Eduarda, čakám, ako sa vyjadríš k nemu ?!!!!!!!!Ale...
včera, 22:55,  Ale veď spoločnosť vôbec nechce, aby nejaký amorál s prezývkou hokejis, mal vplyv v...
neprehliadnite
df.sk na Facebooku
vyhľadávanie
 
Najväčším rozdielom medzi kráľovstvom a parlamentnou demokraciou je
pomer medzi bohatými a chudobnými. Kým v kráľovstve bol iba jeden kráľ, teraz je tých bohatých omnoho viac.
Prevádzkuje df.sk | TOPlist
(238 628 bytes in 0,846 seconds)