V celej histórii ľudstva sme nemali bezpečnejšie a kvalitnejšie potraviny ako dnes. A týka sa to aj mäsa, vraví v rozhovore pre SME uznávaný český odborník na kvalitu mäsa LADISLAV STEINHAUSER.
Čo ste mali dnes na raňajky?
„Nátierku z tuniaka.“
Kedy ste naposledy jedli mäso?
„Jem ho denne. Je to moja profesia. Musím ochutnávať mäsové výrobky každý deň. Bez ohľadu na to, či na to chuť mám, alebo nemám.“
Po toľkých rokoch sa vám to neprejedlo?
„Absolútne nie. Keď vyrábate to, čo vám chutí a ste presvedčený, že je to dobré, tak vám to chutí stále. Keď človek robí len niečo, čo chce trh, a nie je o tom presvedčený, tak sa to preje rýchlo.“
Je mäso zo Slovenska alebo Česka kvalitou porovnateľné napríklad s mäsom z Rakúska alebo z Nemecka?
„Úplne. Bravčové mäso, ktoré na 99 percent pochádza z veľkochovov a je spracované priemyselne, je všade rovnaké, v Nemecku aj v Česku. Nie je rozdiel v kvalite. Pri hovädzom mäse je to zložitejšie. U nás v minulosti platilo, že krava má dávať mlieko a nakoniec skončí na tanieri. Teraz je to rozdelené tak, že sú mliečne a mäsové typy dobytka. Mäsové majú oveľa lepšie mäso. Keď budeme porovnávať mäsové typy medzi Rakúskom a Českom, tak trochu lepšie sú rakúske. Oni majú tradíciu a dokážu mäsové plemeno lepšie vychovať, lepšie spracovať vo fabrikách a ešte lepšie predať. My to až tak dobre nevieme.“
A keď porovnáme mäso zo Slovenska a z Česka, kto ho má kvalitnejšie?
„Trúfam si povedať, že Česi sú o kúsok vpredu. Trošička. Ukazuje to ponuka. Česko ani Slovensko nie sú sebestačné v mäse a v potravinách vôbec. Ale na Slovensku bola ekonomika a kvalita poľnohospodárstva viac zdeformovaná. České podniky sa posunuli o kúsok ďalej ako na Slovensku.“
Keby sme porovnávali krajiny V4 Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko kde je najkvalitnejšie mäso?
„Je to vcelku jednoduché. Produkčne sú najsilnejší Poliaci. Ich kvalita je mizerná, ale o to rýchlejšie sa zlepšujú. Kvalitatívne by som povedal, že na prvom mieste je Česko, potom Slovensko, Poľsko a nakoniec Maďarsko.“
Prečo je Maďarsko posledné?
„Maďarsko náramne pokleslo. Na konci socializmu bolo na tom veľmi dobre. Potom im výrazne klesla produkcia. Reštrukturalizačné kroky neurobili dobre, bolo v nich veľa chýb. Ide aj o peniaze. Potrebujú ich všetky ozdravné procesy.“
Ladislav Steinhauser
Narodil sa v roku 1954 v Brnevyučil sa najskôr za mäsiara,neskôr vyštudoval veterinárnu fakultu, na ktorej potom aj učil
zakladal výskumný ústav na kvalitu a bezpečnosť potravín v Brne,
bol viceprezidentom potravinárskej komory,
dlhé roky bol šéfom českého klubu spracovateľov mäsa,
bol aj dekanom fakulty veterinárnej hygieny a ekológie,
v Tišňove pri Brne má firmu, ktorá nesie jeho priezvisko.
Čítajte viac:
odkaz