hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Konečne poriadna kuchárka

príspevkov
10
zobrazení
0
tému vytvoril(a) 19.9.2012 11:39
posledná zmena 19.9.2012 15:38
1
19.09.2012, 11:39
Pivo

Domáce pivo
Suroviny:
60 dag jačmeňa, 16 l vody, 250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (dá sa kúpiť sušený v lekárni), 2 dag sladkého drievka (lékořice, pendrek), 1 hrsť sušených jabĺk, pivovarnícke kvasnice (alebo obyčajné droždie 5 - 6 dag)

Postup:
60 dag jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť. Potom tento slad necháme 2 dni uschnúť v chladnej miestnosti, vložíme na väčšiu panvicu a pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbijeme v mažiari, vsypeme do 16 litrov vody, pridáme asi 250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (kúpime sušený v lekárni), pridáme 2 dag sladkého drievka (lékořice, pendrek) a hrsť sušených jabĺk. Zmes asi 2 hodiny varíme, potom precedíme cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca. Keď tekutina trochu schladne pridáme pivovarnícke kvasnice, alebo obyčajné droždie asi 5 - 6 dag. Nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžeme pivo stáčať do fliaš. Vo fľašiach sa pivo necháva najmenej 8 dní.

Domácí tmavé pivo
Suroviny:
50 g suchého chmele, 700 g cukru, 300 g melty, 40 g kvasnic, 6 l kvalitní vody (bez chloru)

Postup:
Vše svařit (mimo kvasnic), až se odvaří asi 2 l vody. Po odstavení a ochlazení rozmíchat do šálku 40 g kvasnic a řádně s odvarem zamíchat a nechat 8 hodin stát. Po této době se vývar slije přes plátno do připravených lahví. Lahve se plní o 10 procent obsahu méně než je obsah lahve. Poté se lahve zazátkují, je dobré zátky dobře zajistit. Při kvašení se může stát, že tlak zátku vytlačí. Po 4 až 5 dnech se konzumuje.

Jak doma vařit pivo

Pivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje.

Pan Josef Fencl z Krušovic tvrdí, že zvládnout tento proces doma není problém - sám si pivo vyrábí v garáži již léta a o své zkušenosti se s námi ochotně podělil. To podstatné ukazují obrázky, ale byť je celý proces v zásadě jednoduchý, vstupuje do něj řada dalších faktorů, které mohou výsledek pokazit. Především je třeba pečlivě dbát na čistotu.

Teorie:
Slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice nám v menším množství prodají (případně věnují) v každém pivovaru. Důležitá je kvalita vody -vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě. Slad si můžeme dát našrotovat přímo v pivovaru nebo jej pomeleme v kuchyňském mlýnku - trvá to pochopitelně déle. Dále potřebujeme hrnec odpovídajícího objemu, další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty, potravinářskou hadici na stáčení, zdroj tepla (kamna, sporák), přesný teploměr schopný měřit do 100 °C a vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velká dřevěná vařečka). Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat. Břečku mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly. Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny. Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu. Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky. Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i PET láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno -pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.

Postup výroby:
1) K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda.
2) Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme - získáme tzv. šrot.
3) Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
4) Za pravidelného míchání směs vody a sladu (břečku) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
5) Břečku poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot - tzv. mláto.
6) Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dag šišek nebo 1,2 dag granulí.
7) Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.
8) V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.
9) Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).
10) Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.

Pivo
Suroviny:
5 l vody, 10 g chmelu, 35 g melty, 150 g cukru, 10 gr kvasníc
Domáce PIVO

Postup:
Vodu, chmel, meltu a cukor povaríme 15 minút. Do vychladnutého - ale nie studeného roztoku pridáme kvasnice. Necháme vylúhovať 12 hodín. Po uvedenej dobe penu aj s chmelom odstránime, cez plátno precedíme a dáme do 0,5 l fliaš, ktoré uložíme asi na týždeň do chladu.



Na zdravie nech vám to dobre pení
none
2
19.09.2012, 11:41
Už dosť mám, že si robím dobre, ešte keby som si mal variť pivo..........tak by to bolo na riť, ale piť sa musí, aj keď chlapa dusí.........
none
3

2. 19.09.2012, 11:41

Už dosť mám, že si robím dobre, ešte keby som si mal variť pivo..........tak by to bolo na riť, ale piť sa musí, aj keď chlapa dusí.........

19.09.2012, 11:49
Medzi nami pivármi, komu by sa s tým chcelo babrať, keď dostanem už hotové.
none
4

3. 19.09.2012, 11:49

Medzi nami pivármi, komu by sa s tým chcelo babrať, keď dostanem už hotové.

19.09.2012, 11:51
Ale nieje hotové ako hotové, pivo bez peny je ako žena po štyridsiatke!!!!!!!!!
none
5

4. 19.09.2012, 11:51

Ale nieje hotové ako hotové, pivo bez peny je ako žena po štyridsiatke!!!!!!!!!

19.09.2012, 12:24
Che, radšej neporovnávaj pivo so ženou, lebo to pivo môže byť prelažené.
none
6

5. 19.09.2012, 12:24

Che, radšej neporovnávaj pivo so ženou, lebo to pivo môže byť prelažené.

19.09.2012, 12:27
Aj žena keď je dobre uložená, môže byť preležaná, ale niekomu je taká neželaná.
none
7

5. 19.09.2012, 12:24

Che, radšej neporovnávaj pivo so ženou, lebo to pivo môže byť prelažené.

19.09.2012, 12:56
No ale ležiaky sú najstabilnejšie pivá čo najmenej podliehajú skaze, či ?
none
8

7. 19.09.2012, 12:56

No ale ležiaky sú najstabilnejšie pivá čo najmenej podliehajú skaze, či ?

19.09.2012, 13:14
No ale ženu ležiaka by som nechcel, kto by varil, pral, žehlil................?
none
9
19.09.2012, 13:16
No veď využívaj komerčné služby.........
none
10
19.09.2012, 15:38
...hmm, zaujímavé. Koľko to má promile?
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 verzia : 1.05 ( 17.4.2024 8:30 ) veľkosť : 103 797 B vygenerované za : 0.105 s unikátne zobrazenia tém : 50 650 unikátne zobrazenia blogov : 914 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

hľadanie :

blog dňa :

Boh vás požehnáva, pretože ste spravodliví Požehnanie je na hlave spravodlivého... Príslovia 10,6 Vždy, keď v Biblii nájdete zasľúbenie alebo požehnanie pre spravodlivých, chopte sa ho a povedzte: "Otče, prijímam toto požehnanie v mene Ježiša!" A...

citát dňa :

Život je ako pohár a je iba na tebe čím si ho naplníš. Aj tak si to nakoniec vypiješ sám.