Hoď ma hore
prihlásenie:
Registrácia  |  Zabudnuté heslo
tu sa nachádzate: hlavná stránka  rôzne  téma
kategórie:  

Kde sa vzal, tu sa vzal zemiakový šalát

93
reakcií
3100
prečítaní
Tému 22. decembra 2013, 21:15 založil Kubko.

podobné témy:



1.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 21:15 avatar
Korene tradičného zemiakového šalátu siahajú pravdepodobne do cárskeho Ruska z polovice 19. storočia. V tom čase fungovala v Moskve luxusná reštaurácia Hermitage s belgickým šéfkuchárom Lucienom Olivierom a ten pre svojich zákazníkov z vybranej spoločnosti začal pripravovať špeciálny pokrm z varených zemiakov, majonézy, varených vajec, kyslých uhoriek a ďalších vzácnych ingrediencií. Akých, to sa nikdy nikto nedozvedel.

Ako ho robíte vy, čo sú pre vás okrem varených zemiakov, majonézy, varených vajec, kyslých uhoriek ostatné vzácne ingrediencie?


2.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 21:26 avatar
ja dávam do neho aj lyžicu horčice, plus trochu kyslej smotany aby bol jemnejší, mrkvu s hráškom, najskôr zálivku s cibuľkou.
Súhlasí Kubko


3.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 21:28 avatar
Aj tatarskú omáčku.
Súhlasí Kubko


5.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 21:35 avatar
3. tatarskú už na čo ?


8.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 21:42 avatar
Kvôli chuti. Podľa mňa zlepší chuť šalátu.


9.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 21:45 avatar
8, nie je potom ten šalát ťažký ?, aj majonéza, aj vajcia aj tatarka a ešte s vyprážanou rybou, mäsom, to je dobré na žlčníkový záchvat  


10.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 21:47 avatar
Neviem. My tak doma robíme. Okrem majonézy dáme aj tatársku.


11.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 21:49 avatar
10. nemusí to byť zlé, možno vyskúšame aj my.


12.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 21:52 avatar
Teraz neskúšaj. Inokedy. Aby si potom na mňa nenadávala, že ti nechutil.


15.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 22:00 avatar
Vidíš, aj Kubko v 14. spomína, že jeho švagriná tiež pridáva tatársku.
Súhlasí Kubko


19.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:05 avatar
15. však prečo nie, tým sa nič nepokazí.


4.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 21:31 avatar
Ja dávam ešte nadrobno posekanú cibuľu, hrášok, mrkvu, čierne korenie, soľ , šťavu z uhoriek a domácu majonézu (žĺtka vymiešané s olejom do hustej peny).
Súhlasí Blanka, Lemmy


6.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 21:39 avatar
4. vodu z uhoriek na dochutenie aj my občas zvykneme.
A máš rád šalát redší, či hustejší ? , lebo jedna pani robí "majonézový šalát, že len varené zemiaky, pomazané majonézou, neverila som vlastným ušiam a očiam že "čo to je ?"
Súhlasí Kubko


14.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 21:57 avatar
Ja mám radšej hustejší. Moja švagriná naopak, redší, preto doňho dáva ešte aj tatárku. Dá sa aj ten, ale môj zvyk, je môj zvyk a "železná košeľa"  
Súhlasí Blanka


20.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:07 avatar
14, každý si urobí taký aký má rád, základom sú aj tak dobré krumple.


38.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 22:48 avatar
V teste vyhrali franzúske www.pluska.sk Tento odkaz smeruje mimo DF.sk


39.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 22:51 avatar
Som z toho jeleň, ako môže niekto rozpoznať rozdiel medzi zemiakmi. Teda, ja nerozpoznám ani rozdiel medzi kvalitnými vínami či pivom.


40.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 22:53 avatar
Lenže ak sa ti rozvaria po štvť hodine varenia zemiaky aj v šupke, tak vieš, že na šalát asi moc vhodné nie sú, nie?


41.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 22:55 avatar
To akože keď si v obchode, tak keď nemajú zemiaky Annabella, tak iné nekúpiš? Neviem o tom, že by niekto kupoval zemiaky podľa názvu odrôd.


43.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 23:00 avatar
No, moje deti mali nakázané kúpiť ružové šalátove podlhovasté zemiaky, ony sú drahšie, ale výýýbornééé, lenže... nemali, a tak kúpili obyčajné  


63.
označiť príspevok

Osvietený muž
   23. 12. 2013, 01:06

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



64.
označiť príspevok

Kubko
   23. 12. 2013, 07:10 avatar
Pekne. Nech už je odkiaľkoľvek, hlavná vec, že zajtra už bude u nás  
Súhlasí Fialka3


65.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 07:20 avatar
64. podla mna z Talianska-bambolo
v luxusnej restauracii Hermitage sa podaval zemiakovy salat,ktory Puskin pomenoval-Bombolo
a na Slovensku ho vie najlepsie robit ten,kto sa hrdi prave tymto nickom 


66.
označiť príspevok

Robinsonka
   23. 12. 2013, 07:31 avatar
Keď čítam tunajšie recepty, ešte mi v nich chýba kvapka oleja. Som zvedavá, ako ich zhodnotí majster kuchár Bambolo.


67.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 07:38 avatar
66.neviem ci si robis majonezu sama,pokial ano,v nej je oleja dost....aj ked taliani
dokazu nakydat olej este aj do dukatovych buchticiek 
Súhlasí Fialka3


68.
označiť príspevok

Fialka3 žena
   23. 12. 2013, 08:07 avatar
67. vieš čo je zaujímavé na zemiakovom šaláte ? že ak by sme ho obidve robili podľa rovnakého receptu, tak aj tak by bol každý iný  

akurát som počúvala v rádiu Bukovského( myslím, že tak sa volá ) a ten jeho " zdravý " recept na šalát sa mi ani náhodou nepáčil a viem, že moje Slnko by ho nejedlo  
Súhlasí Al_ice


69.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 08:35 avatar
68. Fialus*, staci sa pozriet na Bukovskeho ako vypada 
moja kamoska Magda robi najlepsi salat,robi ho vo velkom, vzdy za dva velke vajlingy,
lebo cez sviatky chodia k nej vsetci na salat.
raz som ju pod tarchou vina zlomila a prezradila mi recept,aj som dodrzala ingrediencie,mnozstvo,postup
a veru to nebol taky salat,ako ho robieva ona 
teraz mam plnu hlavu vinoveho šoda, budem ho robit prvykrat....  
Súhlasí Fialka3


78.
označiť príspevok

Osvietený muž
   23. 12. 2013, 09:54

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



70.
označiť príspevok

Bombolo
   23. 12. 2013, 08:39 avatar
neznaboh by povedal že šalát pochádza z Tesca....ale my vieme svoje... 


71.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 08:48 avatar
70.Bombolo*,spomen anjela... 
aj v Lidli maju,s takym neobsluzili ani anglickeho krala v Hermitage  


72.
označiť príspevok

Bombolo
   23. 12. 2013, 08:58 avatar
tak či onak...ale pre každého je najlepší šalát od mamy
robím ho často ale vždy je iný...záleží od zemiakov 
Súhlasí Al_ice, Fialka3, Chiara.1


73.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 09:03 avatar
Aj na pomere zložiek, kto už váži ingrediencie do šalátu?


75.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 09:05 avatar
73. ja to mam v oku  
Súhlasí Fialka3


77.
označiť príspevok

Fialka3 žena
   23. 12. 2013, 09:09 avatar
73. ja aj koláče pečiem tak, že nič nevážim  , tak ma to naučila moja mamina


74.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 09:04 avatar
72. ficim na trh zohnat ruzaky 
caves 


76.
označiť príspevok

Fialka3 žena
   23. 12. 2013, 09:06 avatar
72. áno ten mamin je najlepší, aj moje Slnko to tvrdí  


7.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 21:39 avatar
Mrkvu, petržlen, zeler, hrášok, kukuricu, cibulu, šunkovú salámu, čierne korenie, kyslú smotanu sol a citron. Niekedy trochu cesnaku, inokedy oregano (dobromyseľ), a pod.
Súhlasí Lemmy


13.
označiť príspevok

ranexil muž
   22. 12. 2013, 21:55 avatar
este aj sunkovu salamu? Ved to je parizsky.
Súhlasí dorota


17.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 22:03 avatar
V parižskom je saláma základ, a tuná sú to zemiaky.
Súhlasí dorota


42.
označiť príspevok

ranexil muž
   22. 12. 2013, 22:59 avatar
Nadja clekom by som uvital vediet, kde si v tom recepte spomenula zemiaky 


44.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 23:01 avatar
Tie sú defaultne už hore spomínané a my sme mali doplniť, čo ešte... )))


45.
označiť príspevok

ranexil muž
   22. 12. 2013, 23:03 avatar
No jo, mudry sa vykruti.


21.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:09 avatar
13. tiež si myslím, že ak tam ide saláma je to parížsky šalát , ten tuším nemá zemiaky 
Súhlasí dorota


16.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 22:02 avatar
Môj kolega dáva tiež zeler a ešte aj nadrobno nakrájané jablko.


18.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 22:04 avatar
To znie zaujímavo, na troche vyskúšam, fajnovo to asi odľahčí ťažký a sýty šalát


23.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:11 avatar
16. nakrájané jablko dávame do kapusty.


24.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:12 avatar
16. takýto obdobný som už jedla, boli v ňom aj vlašské orechy a moc chutný bol.


22.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:10 avatar
7. my robievame maj. šalát za obrovský hrniec aj na niekoľko dní, keď tam dáš salám, neskysne vám ?


25.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 22:12 avatar
A prečo na niekoľko dní? Ja keď zjem čosi na obed, tak už na večeru nechcem to isté. Nie to ešte jesť to isté aj na druhý deň.


26.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:16 avatar
25, lebo je nás viac, a je mimoriadne dobrý , 1 deň ho máme k rybe, 2 deň k rezňom, a zase k nejakému mäsu, máme ho strašne radi a nevieme sa ho dojesť, dávame si ho na raňajky, na obed, na večeru, preto tak veľa. Ale to len na vianoce, inak menšie dávky robievame.


27.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 22:18 avatar
Aj my ho robíme za vedro  
Súhlasí Blanka, Nadja, dorota


28.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 22:26 avatar
Neviem, kolko šalátu by som musela urobiť, aby sme ho mali príliš veľa...
Ja ho ale robím tak, aby ostal ešte aj na Silvestra na chlebíčky, ale na to je taká finta... tak dlho totiž normálne naozaj nevydrží...


29.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 22:31 avatar
U nás by do Silvestra vydržal jedine vtedy, keby na ňom had syčal  
Súhlasí Blanka


30.
označiť príspevok

Kubko
   22. 12. 2013, 22:33 avatar
Aká finta? Nože nás nenapínaj  


31.
označiť príspevok

Lemmy muž
   22. 12. 2013, 22:34 avatar
Veď predsa dá na šalát hada.   


33.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 22:35 avatar
Heš...  
Súhlasí Lemmy


36.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:42 avatar
namiesto salámu hadie mäso.-a je to 


32.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:34 avatar
28. nám sa nezdá že ho robíme veľa, tak akurát, a niekedy je ešte aj málo  ;
asi viem, daš ho zamraziť bez majonézy 
Súhlasí Nadja


34.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 22:36 avatar
Ano, šikulka si, to je jediný spôsob aj záruka, že naozaj ostane, bez majonézy nikomu nechutí  


35.
označiť príspevok

Blanka žena
   22. 12. 2013, 22:41 avatar
34. že sa opýtam, tie zemiaky zmrazené a odmrazené si zachovajú svoju chuť, nie sú nejakú čudné ? síce aj hranolky sú zamrazené, hm.


37.
označiť príspevok

Nadja žena
   22. 12. 2013, 22:45 avatar
Ja som skúšala zamraziť najprv hotový šalát, ale to je potom vodové a nedobré. Tak som vyskúšala tento spôsob, a ten je v pohode, nie, zmraziť sa naozaj dá všetko bezo zmeny okrem toho "pojidla" majonézy, kys. smotany či tatarky.


46.
označiť príspevok

dodo...best muž
   23. 12. 2013, 00:00 avatar
......furt mi tam chyba 0c0t...)


48.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 00:04 avatar
Hej hej, ten je dobrý na odstraňovanie vodného kameňa, aj ja ho používam...  


47.
označiť príspevok

Scarletshadow žena
   23. 12. 2013, 00:03

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



49.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 00:04 avatar
A čo robíš netradičné?


51.
označiť príspevok

Scarletshadow žena
   23. 12. 2013, 00:10

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



52.
označiť príspevok

Scarletshadow žena
   23. 12. 2013, 00:11

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



53.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 00:13 avatar
Aj my budeme mať lososa tentoraz, ale asi aj kapra aj kuracie rezne, nech si každý zoberie, na čo má chuť... a ty čo si daš?


55.
označiť príspevok

ranexil muž
   23. 12. 2013, 00:17 avatar
A ja nemam ani stromcek. Ani rybu, ani nic.


57.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 00:20 avatar
Aj ty? Ach jaj. to je des, a tu na df-ku nie si isto jediný!


60.
označiť príspevok

ranexil muž
   23. 12. 2013, 00:21 avatar
Heh pojdem tam kde je:D
Súhlasí Nadja


61.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 00:23 avatar
No veď hneď mi to bolo čudné. že by ani--- ostatní nemali...


56.
označiť príspevok

Scarletshadow žena
   23. 12. 2013, 00:18

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



58.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 00:20 avatar
No, pýtala som sa skôr na jedlo...


62.
označiť príspevok

Scarletshadow žena
   23. 12. 2013, 00:31

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



50.
označiť príspevok

J.Savo
   23. 12. 2013, 00:08 avatar
To ani ja, ale raz v roku sa to dá vydržať.
Súhlasí Scarletshadow


54.
označiť príspevok

Scarletshadow žena
   23. 12. 2013, 00:15

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



59.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 00:21 avatar
Smrtelným hriechom je nesvätiť sviatok  
Súhlasí Osvietený


79.
označiť príspevok

Tvoja_depresia
   23. 12. 2013, 10:22 avatar
vďaka šikovnice prešikovné   už ste ho tu tooooľko navarili, že si vystačím aj s vašim šalátom  
Súhlasí Oleandra


80.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 11:20 avatar
79. vidim,ze finisujes,inac by si uz mala davno prehodeny...ehm ubor 
my sme si iba vymienali recepty,salat sa robi az dnes vecer 


81.
označiť príspevok

Nadja žena
   23. 12. 2013, 12:32 avatar
Ježíškovi voči ja ho práve dorobila, musím ho vyhodiť? Idem ochvílu do robotky a potom nestíham ))


82.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 12:54 avatar
81. este to,ten tvoj bude lepsie nalezany 


83.
označiť príspevok

Oleandra žena
   23. 12. 2013, 12:58 avatar
81. ale coby ) to by som musela najskor ja, kedze som svoj urobila vcera vecer )
Súhlasí Al_ice


84.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 12:59 avatar
83.este lepsie nalezany uz to vidim,ze budem mat najhorsi salat z celeho deefka  


85.
označiť príspevok

Oleandra žena
   23. 12. 2013, 13:03 avatar
84. a uvidiš, aj tak sa zje celý )
a koláčiky ako, vydarené? napecene? ... 


86.
označiť príspevok

Al_ice
   23. 12. 2013, 13:08 avatar
85. teraz si ma dostala a cez advent sa nema ciganit 
s kolacikmi je to u mna poslabsie,niektore viem,tie uz mam a niektore sa mi pecu 
ale k Novemu roku nieco upeciem a odfotim,aby ste ma zase pochvalili 
Súhlasí Oleandra


87.
označiť príspevok

Oleandra žena
   23. 12. 2013, 13:29 avatar
86. jasne, ) ja som volala s mamou a nenápadne som sa jej pochválila   


89.
označiť príspevok

Allinone žena
   23. 12. 2013, 17:05 avatar
idem už na to aj ja, kúpila som do neho červenú cibuľku a uhorky nakladané v chilli .... joooooooooj  
šalát síce ešte nemám hotov, ale zato mám medovníky z kila múky (t.j.dvojnásobná dávka) :D


88.
označiť príspevok

dorota
   23. 12. 2013, 15:58 avatar
takze salat uz lezi a chladi sa, kapustnicka sa vari ,... boha ale taka je dobra!!


90.
označiť príspevok

Oleandra žena
   23. 12. 2013, 18:20 avatar
predsa vianocna chutí najlepšie  


91.
označiť príspevok

Lux.Aeterna žena
   23. 12. 2013, 22:18

Príspevok bol vymazaný administrátorom.



92.
označiť príspevok

Lemmy muž
   23. 12. 2013, 22:20 avatar
Čo je mčk?


94.
označiť príspevok

Lemmy muž
   23. 12. 2013, 22:29 avatar
Už viem, mleté čierne korenie. To je skratka. 


93.
označiť príspevok

Bombolo
   23. 12. 2013, 22:23 avatar
u nás detto.....ja tam nakoniec prásknem lyžicu.....milujem také mlsanie z vajlinga....
a mčk bude asi miestny čitateľský klub...ja vždy čítam keď jem.....
váš príspevok

Pridávať príspevky môžu iba zaregistrovaní účastníci fóra.

Som zaregistrovaný

nick: heslo:
zostať trvalo prihlásený    
Nie som zaregistrovaný

Vaša prezývka:  

Po zaregistrovaní budete automaticky presmerovaní do tejto témy.

najnovšie príspevky na celom fóre

neprehliadnite
df.sk na Facebooku
vyhľadávanie
 
I v pekle dobre, keď máš strýca diabla.
Prevádzkuje df.sk | TOPlist
(199 612 bytes in 0,537 seconds)