1
|
Z tradície do zjavenia
Príbeh jedného znovuzrodenia — a výzva pre každého, kto hľadá viac než náboženstvo
Bol som katolík. Poznal som modlitby, sviatosti, učenie, pápeža. Ale nepoznal som Krista osobne. Moja viera bola naučená, zdedená, opakovaná — ale nie živá. Až keď som sa znovuzrodil, pochopil som, že Ježiš neprišiel založiť systém, ale vzťah. Nie hierarchiu, ale spoločenstvo tých, ktorí Ho poznajú osobne.
Ježiš povedal Petrovi:
„Ty si Skala a na tejto skale postavím svoju cirkev.“ (Matúš 16:18)
Ale tou skalou nebola osoba Petra. Bola to pravda, ktorú vyznal:
„Ty si Kristus, Syn živého Boha.“ (Matúš 16:16)
A práve na tejto pravde — nie na titule, nie na úrade — Ježiš buduje svoju cirkev. Nie na jednom Petrovom nástupcovi, ale na miliónoch Petrov, ktorí dostali osobné zjavenie od Otca. Každý, kto pozná Krista ako Mesiáša, je živým kameňom v duchovnej stavbe. Nie pasívnym členom, ale aktívnou súčasťou Ježišovej cirkvi.
Dnes viem, že znovuzrodenie nie je len zmena názoru — je to nový život. A že pravá cirkev nie je budova, ale spoločenstvo znovuzrodených, ktorí počuli Jeho hlas a nasledujú Ho.
Ak si ešte stále v tradícii, ale tvoje srdce túži po niečom hlbšom — Ježiš ťa volá. Nie do systému, ale do zjavenia. Nie do slepého nasledovania, ale do živého poznania.
Staň sa Petrom. Nie hlavou cirkvi, ale skalou, na ktorej Kristus môže stavať.Šimon – obyčajný rybár
Na začiatku bol Šimon, syn Jonášov. Bol rybárom, impulzívnym, nedokonalým, ale úprimným. Keď ho Ježiš prvýkrát stretol, povedal mu:
„Ty si Šimon, syn Jonášov. Budeš sa volať Kéfas (čo znamená Skala).“ (Ján 1:42)
Týmto mu Ježiš dal nové meno, ktoré neodrážalo jeho aktuálny charakter, ale jeho budúce povolanie. V tej chvíli Šimon ešte nebol „skala“ — ale Ježiš videl, čo z neho môže byť.
|
 |
|
2
|
|
|
1. qwert 20.05.2025, 10:07
Z tradície do zjavenia
Príbeh jedného znovuzrodenia — a výzva pre každého, kto hľadá viac než náboženstvo
Bol som katolík. Poznal som modlitby, sviatosti, učenie, pápeža. Ale nepoznal som Krista osobne. Moja viera bola naučená, zdedená, opakovaná — ale nie živá. Až keď som sa znovuzrodil, pochopil som, že Ježiš neprišiel založiť systém, ale vzťah. Nie hierarchiu, ale spoločenstvo tých, ktorí Ho poznajú osobne.
Ježiš povedal Petrovi:
„Ty si Skala a na tejto skale posta...
▲
20.05.2025, 10:11
|
Za koho ma pokladáte? — Príbeh, kde sa Šimon stáva Petrom Cesta do okolia Cézarey Filipovej bola pokojná. Učeníci kráčali s Ježišom, možno si mysleli, že to bude ďalší deň plný podobenstiev a uzdravení. Ale Ježiš mal v srdci otázku, ktorá mala roztrhnúť závoj náboženských predstáv a odhaliť, kto z nich skutočne pozná, kým je.
Zastavil sa a spýtal sa:
„Za koho pokladajú ľudia Syna človeka?“ Učeníci odpovedali: „Jedni za Jána Krstiteľa, iní za Eliáša, ďalší za proroka...“
Ale Ježiš išiel hlbšie. Už ho nezaujímalo, čo hovoria druhí. Obrátil sa priamo na nich:
„A za koho ma pokladáte vy?“
V tej chvíli nastalo ticho. Táto otázka nebola akademická. Bola osobná, ostrá, prenikavá. A práve vtedy vystúpil Šimon, ten impulzívny rybár, ktorého Ježiš už dávno nazval Kéfas — Skala. A povedal:
„Ty si Mesiáš, Syn živého Boha.“
Ježiš sa na neho pozrel s láskou a povedal:
„Blahoslavený si, Šimon, syn Jonášov. Telo a krv ti to nezjavili, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach. A ja ti hovorím: Ty si Peter (Petros) a na tejto skale postavím svoju cirkev.“
Tu sa naplnil význam mena Peter. Nie že by ho Ježiš práve vtedy premenoval — to sa stalo už skôr, keď ho prvýkrát stretol. Ale v tejto chvíli sa Šimon stal tým, čo mu bolo zasľúbené: človekom, ktorý dostal zjavenie od Otca. A práve toto zjavenie je skala, na ktorej Ježiš buduje svoju cirkev.
Nie osoba Petra, ale pravda, ktorú vyznal.
|
 |
|
3
|
|
|
2. qwert 20.05.2025, 10:11
Za koho ma pokladáte? — Príbeh, kde sa Šimon stáva Petrom Cesta do okolia Cézarey Filipovej bola pokojná. Učeníci kráčali s Ježišom, možno si mysleli, že to bude ďalší deň plný podobenstiev a uzdravení. Ale Ježiš mal v srdci otázku, ktorá mala roztrhnúť závoj náboženských predstáv a odhaliť, kto z nich skutočne pozná, kým je.
Zastavil sa a spýtal sa:
„Za koho pokladajú ľudia Syna človeka?“ Učeníci odpovedali: „Jedni za Jána Krstiteľa, iní za Eliáša, ďalší za proroka...“
A...
▲
20.05.2025, 10:19
|
Ale príbeh pokračuje. Len o pár veršov ďalej, keď Ježiš začne hovoriť o svojej smrti, Peter ho začne napomínať:
„Nech ti je Boh milostivý, Pane! To sa ti nesmie stať!“ A Ježiš mu odpovie: „Choď za mňa, satan! Si mi na pohoršenie, lebo nemyslíš na Božie veci, ale na ľudské.“
Tu vidíme, že Peter ako človek nebol dokonalý základ. Bol schopný vyznať pravdu, ale aj myslieť telesne. Ježiš ho pochválil za zjavenie, ale hneď ho napomenul za nepochopenie Božieho plánu.
|
 |
|
6
|
|
|
2. qwert 20.05.2025, 10:11
Zastavil sa a spýtal sa:
A...
▲
20.05.2025, 20:46
|
Peter bol impulzívny, telesný, zlyhávajúci — ako každý z nás. Ježiš ho miloval, povolal, dal mu meno „Skala“ — ale tou skutočnou skalou nebola jeho osoba, ale pravda, ktorú vyznal. A keď myslel telesne, Ježiš ho nekompromisne pokarhal.
Preto cirkev nemôže stáť na človeku. Musí stáť na duchovnom zjavení, ktoré pochádza od Otca. A práve to je základ, ktorý neotrasie ani peklo Peter ako osoba nemohol byť základom Len o pár veršov ďalej Peter myslí telesne a Ježiš ho ostro pokarhá:
„Choď za mňa, satan! Si mi na pohoršenie, lebo nemyslíš na Božie veci, ale na ľudské.“ (Matúš 16:23)
Peter zaprel Ježiša, bol napomenutý Pavlom, zlyhával — ako každý z nás. Preto nemohol byť základom cirkvi ako osoba. Skutočná skala je duchovná pravda, zjavenie, že Ježiš je Mesiáš.
Každý veriaci má byť „Petrom“ Apoštol Peter sám píše:
„Aj vy sa ako živé kamene budujte na duchovný dom.“ (1 Pt 2:5)
Ježišova cirkev nie je o jednom človeku, ale o spoločenstve tých, ktorí Ho poznajú osobne. Každý, kto dostane zjavenie od Otca, sa stáva živým kameňom — nie hlavou cirkvi, ale súčasťou duchovnej stavby.
Znovuzrodenie je vstup do tejto stavby Nie tradícia, nie pozícia, nie systém — ale osobné zjavenie Krista. To je vstupná brána do Ježišovej cirkvi. A práve preto nestačí byť len členom organizácie. Treba byť živým kameňom, ktorý pozná Krista, miluje Ho a je pripravený byť použitý.
Záver Ježišova cirkev nestojí na jednom Petrovi. Stojí na pravde, ktorú Peter vyznal — a ktorú má vyznať každý, kto chce byť súčasťou Božej stavby. Nie jeden Peter, ale milióny Petrov. Nie jeden kameň, ale živý chrám z tých, ktorí poznajú Krista osobne.
|
 |
|
4
|
|
|
Z tradície do zjavenia
Ježiš povedal Petrovi:
▲
20.05.2025, 15:55
|
|
5
|
|
|
Z tradície do zjavenia
Ježiš povedal Petrovi:
▲
20.05.2025, 16:56
|
Rok som strávil študovaním mimobiblických krestanskych spisov datovaných od roku 70-340, čiže pred príchodom Konštantína, tkzv "cirkevné spisy" a jednotlivé krestanské apokryfy. Ked som porovnával ich učenie s RKC, boli tam isté podobnosti, ale tých rozdielov bolo viac než podobností a to predovšetkým v klučových témach v ktorých sú medzi protestantmi a katolíkmi spory. Ciže prví krestania boli viac protestantski naladení, než katolícky. Ono to je dosť paradoxné, kedže RKC sa ohána Tradíciou a týmito spismy ktoré akože podporuje jej učenie, a pritom v realite ju viac vyvracajú ako potvrdzujú. odkaz
|
 |
|
7
|
|
|
Z tradície do zjavenia
Ježiš povedal Petrovi:
▲
21.05.2025, 13:54
|
Na konci svojho života každý zistí dve skutočnosti, ľudia ktorí pochopili zmysel života, nájdu rodinu, chlebík (prácu a jedlo) a šťastie. Druhá skupina ľudí nepochopí zmysel života a po smrti opravuje chyby na inom svete, kresťania takým ľudom hovoria cirkev do neba a ty ich spomínaš.
|
 |
|
|