hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

7 vecí, ktoré by ste mali vedieť o Slnku

príspevkov
13
zobrazení
19
tému vytvoril(a) 1.12.2013 19:57 Sphynxinatorix
posledná zmena 2.12.2013 17:05
1
01.12.2013, 19:57
7 vecí, ktoré by ste mali vedieť o slnku

1. Úplné zatmenie
Ak sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú do jednej priamky, nastáva úplné zatmenie Slnka. Mesiac celkom zatieni Slnko, aj keď je v skutočnosti neporovnateľne menší (efekt veľkosti vytvára pomer ich vzdialeností od Zeme). Najdlhšie pozorovateľné úplné zatmenie Slnka v 21. storočí bolo 22. júla 2009. Ďalšie nastane 13. 11. 20125 a 20. 3. 2015.

2. Kráľ Slnko
Ľudovít XIV. (1638 – 1715), francúzsky kráľ prezývaný „kráľ Slnko“, bol na vrchole svojej moci v 80. rokoch 17. storočia. Obdobie jeho panovania prinieslo veľký rozkvet francúzskej literatúry, vied, umenia a architektúry. Obdiv svojich súčasníkov si získal stavbou obrovského paláca vo Versailles, kam presťahoval celý kráľovský dvor. Všetkým jeho vlastnostiam však dominovalo sebazbožňovanie a bezmedzná pýcha. Veril, že kráľ je Bohom vyvolený, že je jeho zástupcom na zemi.

3. Slnečný cirkus
Cirque du soleil je cirkusový fenomén. V nápaditých výpravných predstaveniach nevystupujú cvičené zvieratá, ale artisti, mímovia či tanečníci. Sídlo cirkusu je v kanadskom Montreale, pravidelne je však na turné. Zakladateľom bol artista Guy Laliberté, ktorý mu dal aj meno „Slnečný“, pretože ho zaujala definícia slnka ako symbolu mladosti, sily a energie.

4. Umelkyňa slnečnica
Semená slnečnice sú usporiadané do špirál, ktoré sa pravidelne stáčajú doprava a doľava. Matematici vypočítali, že tento pomer dokonale zodpovedá pravidlám zlatého rezu. Ten nájdeme aj na najslávnejších umeleckých dielach – napríklad na obrazoch Leonarda da Vinci. To umožňuje slnečnici sústrediť množstvo semien na malom priestore.

5. Slnečný vietor
Pri mohutných erupciách každú sekundu Slnko opustí milión ton plazmy ô- od svojho vzniku až dodnes však Slnko stratilo len 0,1 % hmoty. Magnetické pole Zeme väčšinu častíc slnečného vetra odkláňa, napriek tomu niekedy vyvoláva geomagnetické búrky, ktoré spôsobujú výpadky bezdrôtového spojenia a elektrického prúdu.

6. Slnečné okuliare
Legendy vravia, že rímsky cisár Nero s obľubou sledoval zápasy gladiátorov cez smaragdy. Ploché tabuľky zo záhnedy používali v 12. storočí čínski sudcovia počas výsluchov, aby si nimi zakrývali výraz tváre. Prvé slnečné okuliare však vznikli ešte v prehistorickom období – Inuiti si do mrožích klov vyrezávali úzke štrbiny na pozeranie.

7. Costa del Sol
V preklade pobrežie Slnka – nájdeme na juhu Španielska v Andalúzii. Je jednou z najpopulárnejších turistických destinácií v Španielsku. Na severe je chránené pohorím, ktoré zabraňuje prístupu chladného vzduchu a dažďa, preto je na pobreží viac ako 300 slnečných dní v roku. Costa del Sol sa tiahne od Malagy až po mesto Cádiz.

-Sphynxinatorix
none
2
01.12.2013, 19:59
šiši ?
none
4

2. Osvietený 01.12.2013, 19:59

šiši ?

01.12.2013, 20:02
3. Ak sa ti niečo nepáči nemusíš čítať moje témy.
none
3
01.12.2013, 20:00
Oprava ďalšie zatmenie nastane 13.11. 2015 som sa pomýlil napísal som 20125 moja chyba
none
5
01.12.2013, 21:05
Vzduch na Zemi už má svojho majiteľa, či mi to napadlo ako prvého človeka?
none
8

5. Nadja 01.12.2013, 21:05

Vzduch na Zemi už má svojho majiteľa, či mi to napadlo ako prvého človeka?

01.12.2013, 23:37
Nie. To Osvietenému treba platiť za slnečnú energiu. Nakumuloval v sebe príliš veľa svetla, takže teraz mu treba za to platiť.
odkaz
none
9

8. 01.12.2013, 23:37

Nie. To Osvietenému treba platiť za slnečnú energiu. Nakumuloval v sebe príliš veľa svetla, takže teraz mu treba za to platiť.
http://www.youtube.com/watch?v=Npkhyeotzog

02.12.2013, 16:04
14. To si zabil
Takéto komentáre mám rád
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2025 verzia : 1.05 ( 27.4.2024 1:45 ) veľkosť : 96 647 B vygenerované za : 0.045 s unikátne zobrazenia tém : 594 392 unikátne zobrazenia blogov : 6 398 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti :

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

nikto (nie) je online

hľadanie :

blog dňa :

Pope Francis is Jacob Rothschild, 4th Baron Rothschild's third cousin once removed's wife's first cousin four times removed's husband's great niece's husband's brother! Preložte to prosím niekto do slovenčiny, nie som si istý, či Deepl neklame. Mu...

citát dňa :

Muži počas choroby sú tak telesne a duševne vyčerpaní, že uzdraviť ich dokáže jedine žena.