hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
16.február - sviatok má svätá Filipa Mareri, rehoľníčka
príspevkov 3 |
zobrazení 17 |
tému vytvoril(a) 15.2.2017 21:01
posledná zmena 15.2.2017 21:01
|
1
|
Filipa Mareri, rehoľníčka
Svätá
Sviatok: 16. február
* 1190 Petrella Salto, Taliansko
† 16. febrár 1236 Assisi, Taliansko
Sv Filippa Mareri
Filippa sa narodila v Rieti v roku 1190. Jej rodičia Peter a Donna Imperatrice pochádzali zo slávnych talianskych šľachtických rodov. Od detstva sa vyznačovala inteligenciou, zbožnosťou a rozhodnosťou. Mala to šťastie, že osobne poznala sv. Františka Assiského a viackrát sa s ním rozprávala, keď počas svojich ciest v Reatinskom údolí býval hosťom v jej rodine. To, čo ju najviac u Chudobného oslovovalo a vábilo, bola jeho stála modlitba a že mu vôbec nezáležalo na hmotnom bohatstve. Pritiahnutá jeho ideálmi sa rozhodla ho nasledovať. Keď ju otec prehováral, aby sa vydala, odpovedala: „Už som si vyvolila Snúbenca, a to najvyššieho a najušľachtilejšieho – Ježiša Krista.“ Ani prehováranie rodičov, ani posmech bratov Tomáša a Gentilisa nedokázali zmeniť jej rozhodnutie. Filipa si ostrihala krásne, bohaté vlasy, obliekla si chudobný odev a s niekoľkými družkami sa usadila na blízkej hore v skalnej jaskyni. Jej život odovzdaný Bohu a plný umŕtvovania premenil hnev rodiny a príbuzných, aj posmech bratov, na veľký obdiv. Tomáš sa za ňou vydal, odprosil ju a daroval jej kostolík a kláštor, kde kedysi bývali sestry benediktínky a ktorý mu teraz patril, a prosil ju, aby sa tam usadila.
Filipa prijala bratov návrh a keď prijala spôsob života a rehole klarisiek z kláštora sv. Damiána v Assisi, spolu so svojimi družkami začala žiť klauzúrny život. Nejaký čas bol sám sv. František duchovným vodcom tohoto malého sesterského spoločenstva. Potom túto úlohu odovzdal kňazovi bl. Rogerovi z Todi, svojmu učeníkovi a nasledovníkovi. V krátkej dobe sa veľa dievčat rozhodlo zasvätiť sa Bohu v spoločenstve sestry Filipy. Podľa príkladu Františka a Rogera si Filipa zamilovala chudobu a zverila sa Božej Prozreteľnosti. Často ležala pred krížom, modlila sa zaliata slzami a odprosovala Ježiša za hriechy sveta. Konala pokánie a prosila Boha o milosrdenstvo pre svet.
|
 |
|
2
|
Po mnohých rokoch vernej služby Bohu smrteľne ochorela. Zhromaždila okolo svojho lôžka všetky svoje sestry, láskavo ich napomínala a povzbudzovala, aby verne vytrvali v sesterskej láske. Potom sa rozlúčila s každou zvlášť. Bl. Roger jej udelil sväté sviatosti a ona, posilnená Božími Darmi, prehovorila ešte týmito slovami: „Neplačte nadomnou, najdrahšie sestry! Váš smútok sa premení na radosť, z raja vám budem pomáhať ešte viac. Chcem zomrieť, aby som žila v Kristovi, pretože On je mojim dedičstvom v krajine žijúcich. Dôverujte Pánovi! Vytrvajte v Božej službe! Majte na pamäti všetko, čo som vám povedala a urobila. Pokoj Kristov, ktorý prevyšuje každé chápanie, nech chráni vaše srdcia a vaše telá!“ Zomrela 16. februára 1236. Jej hrob sa v krátkej dobe stal miestom putovania a veriaci dostávali rôzne milosti z neba, ktoré im udeľoval Boh na príhovor sestry Filipy. V roku 1706 došlo k ohliadke jej telesných pozostatkov a bolo nájdené neporušené srdce, ktoré je uložené dodnes v striebornom relikviári.
Hlavnou úlohou, ktorej sa venovalo spoločenstvo sestry Filipy, bola česť a chvála Boha, liturgický život, čítanie a štúdium Svätého Písma. Popri tejto duchovnej aktivite sestry tiež pracovali, slúžili chudobným a plnili sociálny apoštolát pripravovaním liekov, ktoré rozdávali zadarmo chorým prichádzajúcim z rôznych strán. Touto charitatívnou dobročinnou prácou, dobrými slovami a radami, ktoré sestra Filipa poskytovala za mriežkou klauzúry, pripomínala svetu niektoré stránky evanjelia, na ktoré svet zabúdal.
|
 |
|
3
|
Sestra Filipa je prvá blahoslavená v II. ráde sv. Františka, čiže prvá medzi klariskami. Tento titul sa prvýkrát objavil v bule Inocenta IV., vydanej v roku 1247, jedenásť rokov po jej smrti, ešte za života svätej Kláry. Pápež udelil taktiež odpustok 40 dní v deň jej pamiatky. Pius VII. potom 29. apríla 1806 rozšíril jej úctu na celý františkánsky rád.
V roku 1706 regionálna správa rozhodla zaliať vodou kláštor aj kostol bl. Filipy a ďalšie stavby a dedinky, aby sa vytvorilo umelé jazero. To, čo bolo možné zachrániť a zachovať, bolo odnesené a po vytvorení jazera sa pristúpilo k budovaniu a rekonštrukcii svätyne bl. Filipy. Práce sa skončili v roku 1940. Dnes sa toto miesto nazýva Borgo S. Pietro.
Teraz priťahuje pozornosť pútnikov a turistov kaplnka zasvätená bl. Filipe a múzeum. Jej telesné pozostatky sú prechovávané v pozlátanej schránke a vedľa nej v striebornom relikviári je zachované jej srdce. Medzi relikviami sa nachádza aj prameň vlasov sv. Františka, osobná relikvia sestry Filipy, ktorú jej duchovný vodca bl. Roger z Todi, ktorý bol prítomný v Assisi v Porciunkule pri smrti sv. Františka, po jeho pohrebe pri návrate priniesol do Borgo S. Pietro a odovzdal Filipe, ktorá ju uchovávala s veľkou úctou a láskou.
V múzeu sú zhromaždené knihy, náradie a nádoby z doby Filipy, s pomocou ktorých sestry pripravovali lieky, ktorými liečili seba aj chorých, prichádzajúcich s prosbou do kláštora.
odkaz
|
 |
|
|
prevádzkuje diskusneforum.sk
kontaktuj správcu diskusného fóra
vytvoril dzI/O 2023 - 2026
verzia : 1.05 ( 27.4.2024 1:45 )
veľkosť : 91 191 B
vygenerované za : 0.051 s
unikátne zobrazenia tém : 1 897 982
unikátne zobrazenia blogov : 19 052
táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...
|
možnosti :
hlavná stránka
nastavenia
blogy
todo
hľadanie :
blog dňa :
So, you’re looking for a fun, addictive, and endlessly replayable browser game? Look no further than Slither io. This simple yet challenging game has captured the hearts (and playing time) of millions worldwide, and for good reason. It's easy to pick...
citát dňa :
Včera som bol chytrý, preto som chcel zmeniť svet. Dnes som múdry, preto mením sám seba.
|