1
|
Hotové z 35%. 1000 vecí, ktoré sú pravdivé a sú spomenuté v Novom Zákone. Tieto sa delia na 15 kategórii : 1 : Historické pravdy - Historické udalosti spomenuté v Novom Zákone 2 : Postavy/Osobnosti - Historické osobnosti spomenuté v Novom Zákone 3 : Vedecké pravdy - Pravdivé vedecké tvrdenia spomenuté v Novom Zákone 4 : Proroctvá - Vyplnené proroctvá v Novom Zákone 5 : Mestá / Štáty / Dediny / Ostrovy - Existencia týchto miest spomenutých v Novom Zákone 6 : Rieky/Moria/Vetry - Existencia týchto vecí spomenutých v Novom Zákone 7 : Vrchy/Budovy/Púšte/Lokality - Existencia týchto miest a objektov spomenutých v Novom Zákone 8 : Jednotka meracej miery/Platidlá - Existencia meracích mier a platidiel spomenutých v Novom Zákone 9 : Zvieratá - Existencia zvierat spomenutých v Novom Zákone 10 : Počasie - Existencia atmosférických javov spomenutých v Novom Zákone 11 : Choroby - Existencia chorôb spomenutých v Novom Zákone 12 : Ovocné stromy/Rastliny/Oleje - Existencia ovocných stromov, rastlín a olejov spomenutých v Novom Zákone 13 : Hudobné nástroje - Existencia hudobných nástrojov spomenutých v Novom Zákone 14 : Kovy/Látky - Existencia kovov, látok spomenutých v Novom Zákone 15 : Kamene - Existencia kameňov spomenutých v Novom Zákone 16 : Písmo - Správne citácie Starozákonného Písma v Novom Zákone, a pohanského Písma v Novom Zákone 17 : Mená - Existencia mien v staroveku, spomenutých v Novom Zákone 18 : Cudzie preklady - Cudzojazyčné slová správne preložené v Novom Zákone odkaz
|
 |
|
2
|
Ty svojím bludárstvom o akýchsi „1000 právd“, ODPUDÍŠ od pravdy ešte aj tých čo hľadajú jednu jednoduchú pravdu, či Boh existuje. Asi zámerom, lebo raz si tu rozpisoval o tom koľko veľa rozporov je v Biblii. Si bludárom.
|
 |
|
3
|
|
|
2. Myslitel 12.08.2025, 05:37
Ty svojím bludárstvom o akýchsi „1000 právd“, ODPUDÍŠ od pravdy ešte aj tých čo hľadajú jednu jednoduchú pravdu, či Boh existuje. Asi zámerom, lebo raz si tu rozpisoval o tom koľko veľa rozporov je v Biblii. Si bludárom.
▲
12.08.2025, 09:48
|
Na mojej stranke praveze vysvetlujem 500 rozporov v Novom Zakone. A co si urobil pre krestanstvo ty ? Nic, ziadna apologetika, lebo si lenivy ako vos, sam ani prstom nepohnes, a inych co zdvihaju tazke bremena ides kritizovat.... ty pokrytec jeden farizejsky, diablov syn
|
 |
|
6
|
|
|
5. Tomas123456 21.08.2025, 11:22
@qwert @kntsz
▲
21.08.2025, 11:29
|
|
7
|
|
|
6. qwert 21.08.2025, 11:29
A čo by si rád
▲
21.08.2025, 11:56
|
Len ma zaujima ci si to pozeral, a ako dlho si to studoval, a co si o tom myslis
|
 |
|
8
|
|
|
7. Tomas123456 21.08.2025, 11:56
Len ma zaujima ci si to pozeral, a ako dlho si to studoval, a co si o tom myslis
▲
21.08.2025, 11:59
|
nepozeral som...Ved davaj temy na jednotlive myslienky, čo ti v tom brani...
|
 |
|
9
|
|
|
8. qwert 21.08.2025, 11:59
nepozeral som...Ved davaj temy na jednotlive myslienky, čo ti v tom brani...
▲
21.08.2025, 12:09
|
Pozri je tam veľa zaujímavého
|
 |
|
10
|
|
|
9. Tomas123456 21.08.2025, 12:09
▲
21.08.2025, 12:12
|
Urobiš lepsie, ked budeš dávať na to temy..ked bude zaujimava, pridám sa...
|
 |
|
11
|
|
|
9. Tomas123456 21.08.2025, 12:09
▲
21.08.2025, 12:17
|
No vidím tam ako obhajuješ lokalnu potopu..    ...
|
 |
|
12
|
|
|
11. qwert 21.08.2025, 12:17
No vidím tam ako obhajuješ lokalnu potopu..  ...
▲
21.08.2025, 14:34
|
Jaj, je tam tisícka roznych zaujímavých vecí, a ty si všimneš zrovna tu potopu ? Okrem iného, ved či bola potopa lokálna alebo svetová, to nie je spásne učenie, tak na čo sa budeme kvoli tomu teraz tu škriepiť ?
|
 |
|
13
|
|
|
12. Tomas123456 21.08.2025, 14:34
Jaj, je tam tisícka roznych zaujímavých vecí, a ty si všimneš zrovna tu potopu ? Okrem iného, ved či bola potopa lokálna alebo svetová, to nie je spásne učenie, tak na čo sa budeme kvoli tomu teraz tu škriepiť ?
▲
21.08.2025, 14:39
|
Kto odmieta celosvetovú potopu totálne ignoruje písmo a môže ho rovno zahodiť...
Kto trepe o lokálnej potope a pritom sa nazýva kresťanom, ten si z Boha robí šaša. To nie je len omyl, to je výsmech Bohu do tváre. Boh jasne povedal, že vody vystúpili nad všetky vrchy pod nebom, nie nad kopčeky v Mezopotámii!!!!. Ak to niekto spochybňuje, trepe nezmysly a zároveň tvrdí, že verí Biblii. Prečo by Boh prikázal Noemovi stavať obrovský koráb, ak stačilo odísť do vedľajšieho údolia? Prečo by zachraňoval zvieratá, ak mohli prežiť inde? Prečo by Ježiš prirovnával svoj druhý príchod k dňom Noeho, ak to bola len regionálna búrka? Takéto trepanie je podkopávanie Božej autority, relativizovanie jeho súdu a znevažovanie jeho obety. Potopa bola globálny súd nad hriechom, predobraz kríža. Kto to nevidí, nech si nehovorí kresťan. Lebo ak neveríš, že Boh raz súdil celý svet vodou, ako chceš veriť, že ho raz bude súdiť ohňom? ak bola potopa len lokálna, potom rodokmene v Biblii nedávajú žiadny zmysel. Biblia jasne sleduje líniu od Noeho cez jeho troch synov Šéma, Cháma a Jafeta, až po národy sveta. V Genezis 10 je tzv. „Tabuľka národov“, kde sa píše, ako sa z Noeho potomstva rozšírilo celé ľudstvo. Ak potopa nezničila všetkých ostatných, potom tieto rodokmene sú lož. A ak sú lož, potom je lož aj rodokmeň, ktorý vedie až ku Kristovi.!!!!! A ak neveríš v súd, načo ti je milosť? Tak prestaň trepať a začni čítať písmo s úctou.
|
 |
|
14
|
|
|
13. qwert 21.08.2025, 14:39
Kto odmieta celosvetovú potopu totálne ignoruje písmo a môže ho rovno zahodiť...
Kto trepe o lokálnej potope a pritom sa nazýva kresťanom, ten si z Boha robí šaša. To nie je len omyl, to je výsmech Bohu do tváre. Boh jasne povedal, že vody vystúpili nad všetky vrchy pod nebom, nie nad kopčeky v Mezopotámii!!!!. Ak to niekto spochybňuje, trepe nezmysly a zároveň tvrdí, že verí Biblii. Prečo by Boh prikázal Noemovi stavať obrovský koráb, ak stačilo odísť do vedľajšieho údolia? Preč...
▲
21.08.2025, 18:51
|
Sám si minule písal, že to či niekto verí alebo neverí že potopa bola celosvetová, nie je spasne učenie.... tak prečo to teraz meníš ?
Ja verím že biblia je bez chýb, to prečo verím v lokálnu potopu nie je preto že si myslím že sa biblia pomýlila a treba ju podriadiť vede, ale preto že verím že biblický opis ovela lepšie sedí na lokálnu potopu než na celosvetovú... na stránke som aj uvádzal dovody prečo si to myslím
|
 |
|
15
|
|
|
14. Tomas123456 21.08.2025, 18:51
Sám si minule písal, že to či niekto verí alebo neverí že potopa bola celosvetová, nie je spasne učenie.... tak prečo to teraz meníš ?
Ja verím že biblia je bez chýb, to prečo verím v lokálnu potopu nie je preto že si myslím že sa biblia pomýlila a treba ju podriadiť vede, ale preto že verím že biblický opis ovela lepšie sedí na lokálnu potopu než na celosvetovú... na stránke som aj uvádzal dovody prečo si to myslím
▲
21.08.2025, 20:13
|
Tu ide o postoj ku Bohu a jeho dielu.Vysvetlené je to dosť, možno tvrdo ale je . Ked to nie je spásne učenie, tak si budem robiť z Boha srandu? Ved to je bez najmenších pochybnosti celosvetová potopa, ktora vyplýva z písma, to keby som nevidel také úvahy, akože oblastná, tak ma taká hlúposť ani len nenapadne. Videl som to tu od katolíckeho kňaza, najprv som si myslel že si robí srandu a jeho filozofické harašenie ma doslova nahnevalo...(pretože kňaz a takéto trepe)...to čo za duch vám toto nahovára?    
|
 |
|
17
|
|
|
15. qwert 21.08.2025, 20:13
Tu ide o postoj ku Bohu a jeho dielu.Vysvetlené je to dosť, možno tvrdo ale je . Ked to nie je spásne učenie, tak si budem robiť z Boha srandu? Ved to je bez najmenších pochybnosti celosvetová potopa, ktora vyplýva z písma, to keby som nevidel také úvahy, akože oblastná, tak ma taká hlúposť ani len nenapadne. Videl som to tu od katolíckeho kňaza, najprv som si myslel že si robí srandu a jeho filozofické harašenie ma doslova nahnevalo...(pretože kňaz a takéto trepe)...to čo za duch vám ...
▲
22.08.2025, 15:11
|
1. Význam slova „zem“ (hebr. eretz)
V origináli slovo „eretz“ znamená „zem“, ale často sa používa aj vo význame „krajina, oblasť, región“.
Príklad: „celá zem prišla do Egypta kupovať obilie od Jozefa“ (Gn 41,57) – zjavne to neznamená Austráliu alebo Ameriku, ale známy staroveký Blízky východ.
Preto keď text hovorí, že „vody pokryli celú zem“, môže ísť o celú známu zem Noemovho sveta, nie o celý glóbus.
2. Zmysel záchrany zvierat
Ak by išlo o celosvetovú potopu, Noe by musel zhromaždiť všetky druhy zvierat na svete – kengury, pandy, tučniaky… To by bolo logisticky nemožné.
Ak šlo o lokálnu povodeň, dáva zmysel, že Noe mal zhromaždiť zvieratá zo svojho regiónu – aby sa po potope obnovil život v krajine, ktorú poznal.
3. Výška vôd a vrchy
Text hovorí, že vody „pokryli aj vysoké vrchy“ o 15 lakťov. V starovekom obraze sveta vrchy znamenali najvyššie kopce v okolí, nie Mount Everest.
Ľudia vtedy nemali predstavu o celej planéte – ich „svet“ bol obmedzený na Mezopotámiu a okolie. Takže „všetky vrchy“ = všetky vrchy v regióne.
4. Zvieratá a olivová ratolesť
Holubica priniesla olivovú ratolesť po niekoľkých týždňoch (Gn 8,11). Olivy rastú v nížinách Blízkeho východu.
Keby bola potopa celosvetová, všetka vegetácia by bola zničená. Ale tu sa olivy rýchlo obnovili – čo svedčí skôr o regionálnej povodni, kde časť vegetácie ostala zachovaná.
|
 |
|
18
|
|
|
17. Tomas123456 22.08.2025, 15:11
1. Význam slova „zem“ (hebr. eretz)
V origináli slovo „eretz“ znamená „zem“, ale často sa používa aj vo význame „krajina, oblasť, región“.
Príklad: „celá zem prišla do Egypta kupovať obilie od Jozefa“ (Gn 41,57) – zjavne to neznamená Austráliu alebo Ameriku, ale známy staroveký Blízky východ.
Preto keď text hovorí, že „vody pokryli celú zem“, môže ísť o celú známu zem Noemovho sveta, nie o celý glóbus.
2. Zmysel záchrany zvierat
Ak by išlo o celosvetovú potopu,...
▲
22.08.2025, 15:39
|
tomaško, do kuta a ku radiatoru.... stači vidieť toto a viem s kým mam do činenia...píšeš Ak by išlo o celosvetovú potopu, Noe by musel zhromaždiť všetky druhy zvierat na svete – kengury, pandy, tučniaky… To by bolo logisticky nemožné.
takže tu ukazuješ, že biblia a Bozie slovo je hlúposť...a absolutne tomu neveríš. utiekaj ku ateistom alebo skeptikom a nestraš v biblických témach, kde sa vyžaduje viera.     !!!!!tfuj tajbl!!!! Tvoje výklady o olivovej ratolesti, o logistike zvierat, o výške vrchov — to všetko sú ľudské výhovorky, ktoré sa snažia obísť Božiu moc. Boh nie je obmedzený tvojou predstavou o tom, čo je logické. On je Boh a keď povie, že zničil celý svet vodou, tak to tak aj bolo. Ak tomu neveríš, tak nehovor, že veríš Biblii. Lebo viera v Bibliu znamená viera v to, čo je tam napísané, nie v to, čo si z toho spravíš, čudaku    
|
 |
|
20
|
To vobec nie je tak že by to Boh nedokázal, jemu by stačilo len lusknut prstom a bolo by to hotové... Ide o to že Noe by to nedokázal, a z biblie vyplýva že Boh dal tento príkaz zhromaždiť zvieratá do archy Noemu, čiže tuto prácu musel spraviť Noe sám bez pomoci Boha. a To si veru fakt neviem predstaviť, ako by Noe svojpomocne so synmi nahánal kengury v Austrálii a ladové medvede v Arktíde... to by mu trvalo tisícročia dokial by zhormaždil všetky zvieratá..
|
 |
|
22
|
|
|
20. Tomas123456 22.08.2025, 15:52
To vobec nie je tak že by to Boh nedokázal, jemu by stačilo len lusknut prstom a bolo by to hotové... Ide o to že Noe by to nedokázal, a z biblie vyplýva že Boh dal tento príkaz zhromaždiť zvieratá do archy Noemu, čiže tuto prácu musel spraviť Noe sám bez pomoci Boha. a To si veru fakt neviem predstaviť, ako by Noe svojpomocne so synmi nahánal kengury v Austrálii a ladové medvede v Arktíde... to by mu trvalo tisícročia dokial by zhormaždil všetky zvieratá..
▲
22.08.2025, 16:00
|
tomaško nestraš v biblickych temach...ty absolutne neveríš ... Kľudne si založ stránku a rozoberaj verše, ako si teraz rozobral Noeho a jeho možnosti. Ale nie ako kresťan, ale ako ten, čo vyvracia bibliu a zosmiešňuje. ty pako tvrdohlavé, ješitné.(inač máš právo neveriť, ale vieš vôbec kam sa takýmito úvahami zaraduješ?....    
|
 |
|
23
|
|
|
▲
22.08.2025, 16:12
|
Vojdú ta s tebou(božia moc) po páre z vtáctva, dobytka i zo všetkých zemských plazov podľa svojich druhov, aby zostali nažive. Ty si vezmi z každej potravy, čo sa môže jesť, a zhromaždi ju k sebe; tebe aj im to bude za pokrm. Noach urobil všetko tak, ako mu Boh prikázal.
|
 |
|
25
|
|
|
23. qwert 22.08.2025, 16:12
Vojdú ta s tebou(božia moc) po páre z vtáctva, dobytka i zo všetkých zemských plazov podľa svojich druhov, aby zostali nažive. Ty si vezmi z každej potravy, čo sa môže jesť, a zhromaždi ju k sebe; tebe aj im to bude za pokrm. Noach urobil všetko tak, ako mu Boh prikázal.
▲
22.08.2025, 16:26
|
19 A z každého druhu živočíchov VEZMES do korába po jednom páre, aby sa s tebou zachovali nažive, teda samca i samicu. 20 Zo všetkých vtákov podľa svojho druhu, z dobytka podľa svojho druhu a z plazov podľa svojho druhu vojdú po dvoch do korába s tebou, aby mohli žiť. Gn 6, 20 21 Ty však NABER z každého jedla, čo sa jedáva, a vezmi so sebou!"
Vidíš tam tie výrazy "VEZMES" a "NABER" ? Tak si spočítaj ako dlho by trvalo Noemovi len NABRAT potravu pre miliony druhov zvierat na 4 mesiace.... a VZIAT všetky zvieratá na palubu..
|
 |
|
26
|
|
|
25. Tomas123456 22.08.2025, 16:26
19 A z každého druhu živočíchov VEZMES do korába po jednom páre, aby sa s tebou zachovali nažive, teda samca i samicu. 20 Zo všetkých vtákov podľa svojho druhu, z dobytka podľa svojho druhu a z plazov podľa svojho druhu vojdú po dvoch do korába s tebou, aby mohli žiť. Gn 6, 20 21 Ty však NABER z každého jedla, čo sa jedáva, a vezmi so sebou!"
Vidíš tam tie výrazy "VEZMES" a "NABER" ? Tak si spočítaj ako dlho by trvalo Noemovi len NABRAT potravu pre miliony druhov zvierat na 4 mesiace.... ...
▲
22.08.2025, 16:44
|
Tomaško, ty si fakt myslíš, že keď tam čítaš vezmeš a naber, tak Boh sedel bokom a Noe si to celé odmakal sám? To akože Boh prikázal nemožnú úlohu a len sa díval, ako sa Noe trápi? To je tvoj obraz Boha? Takýto výklad je urážka Božej múdrosti, moci aj charakteru. V Genezis 6:20 sa jasne píše: vojdú k tebe nie naháňaj ich po svete. Boh to zariadil. Tak ako priviedol zvieratá k Adamovi, tak ich priviedol aj k Noemovi. Ale ty si z toho spravíš problém, ako keby Boh bol obmedzený tvojím rozumom. A potom povieš, že veríš Biblii. to je výsmech Bohu do tváre.
Keď Boh prikázal postaviť koráb, vedel presne, čo robí. Vedel, že Noe to zvládne, nie vlastnou silou, ale v poslušnosti a s Božou pomocou. Ty si z toho spravíš scénu, kde Noe naháňa tučniaky a kengury po Austrálii. To nie je viera, to je komédia.....
|
 |
|
27
|
|
|
26. qwert 22.08.2025, 16:44
Tomaško, ty si fakt myslíš, že keď tam čítaš vezmeš a naber, tak Boh sedel bokom a Noe si to celé odmakal sám? To akože Boh prikázal nemožnú úlohu a len sa díval, ako sa Noe trápi? To je tvoj obraz Boha? Takýto výklad je urážka Božej múdrosti, moci aj charakteru. V Genezis 6:20 sa jasne píše: vojdú k tebe nie naháňaj ich po svete. Boh to zariadil. Tak ako priviedol zvieratá k Adamovi, tak ich priviedol aj k Noemovi. Ale ty si z toho spravíš problém, ako keby Boh bol obmedzený tvojím rozumom. A...
▲
22.08.2025, 17:14
|
Ale zas aby som nebol až taký prísny tomáško, tak veľa vecí už vidíš dobre, len niekedy nepochopiteľne sa zasekneš, ale tak nikto nie sme dokonaly a nikto nemôže povedať, že ma 100% vieru, ani ja. Viera rastie.
|
 |
|
29
|
|
|
27. qwert 22.08.2025, 17:14
Ale zas aby som nebol až taký prísny tomáško, tak veľa vecí už vidíš dobre, len niekedy nepochopiteľne sa zasekneš, ale tak nikto nie sme dokonaly a nikto nemôže povedať, že ma 100% vieru, ani ja. Viera rastie.
▲
22.08.2025, 18:21
|
Jééj, toto je azda prvá tvoja pochvala mna, vieš o tom že je takéto pochvaly potrebujem čím viac ? A čo ostatní, kto z vás ma tiež pochváli ?
|
 |
|
28
|
|
|
26. qwert 22.08.2025, 16:44
Tomaško, ty si fakt myslíš, že keď tam čítaš vezmeš a naber, tak Boh sedel bokom a Noe si to celé odmakal sám? To akože Boh prikázal nemožnú úlohu a len sa díval, ako sa Noe trápi? To je tvoj obraz Boha? Takýto výklad je urážka Božej múdrosti, moci aj charakteru. V Genezis 6:20 sa jasne píše: vojdú k tebe nie naháňaj ich po svete. Boh to zariadil. Tak ako priviedol zvieratá k Adamovi, tak ich priviedol aj k Noemovi. Ale ty si z toho spravíš problém, ako keby Boh bol obmedzený tvojím rozumom. A...
▲
22.08.2025, 18:21
|
No práveže ja si nemyslím že Boh dal Noemu nezvladnutelnu úlohu, a práve preto si myslím že šlo len o lokálnu potopu, aby Noe mal tej roboty tolko že to zvládne aj sám so synmi....
Ja chápem tomu výrazu "vojdú" tak že ked ich Noe odchytí tak tam naozaj vojdú, čiže oni naozaj vošli do Archy ale spolu s Noem. Ja výraz "vojdu" dávam do súlade s výrazom "vezmeš do korába" čiže oni vošli do korábu takým sposobom že ich tam Noe vzal...
|
 |
|
30
|
|
|
28. Tomas123456 22.08.2025, 18:21
No práveže ja si nemyslím že Boh dal Noemu nezvladnutelnu úlohu, a práve preto si myslím že šlo len o lokálnu potopu, aby Noe mal tej roboty tolko že to zvládne aj sám so synmi....
Ja chápem tomu výrazu "vojdú" tak že ked ich Noe odchytí tak tam naozaj vojdú, čiže oni naozaj vošli do Archy ale spolu s Noem. Ja výraz "vojdu" dávam do súlade s výrazom "vezmeš do korába" čiže oni vošli do korábu takým sposobom že ich tam Noe vzal...
▲
22.08.2025, 19:19
|
to su len tvoje dohady a špekulovania...
|
 |
|
24
|
|
|
▲
22.08.2025, 16:20
|
|
21
|
@solo12 @qwert odkazNejako takto to mohlo byť. Kotlina, priekopa, kráter, v ktorom boli obydlia a kopce, tie zatopili vody potopy, len s tým rozdielom že ten kráter nemal len niekolko stoviek metrov ako na obrázku, ale možno kilometre, desiatky kilometrov....
|
 |
|
31
|
|
|
21. Tomas123456 22.08.2025, 15:55
@solo12 @qwert https://www.dzio.sk/lipka/gallery/KV1PMXOA2U-20250822155032.png Nejako takto to mohlo byť. Kotlina, priekopa, kráter, v ktorom boli obydlia a kopce, tie zatopili vody potopy, len s tým rozdielom že ten kráter nemal len niekolko stoviek metrov ako na obrázku, ale možno kilometre, desiatky kilometrov....
▲
23.08.2025, 13:20
|
mohlo ale nebolo lebo NECHCEŠ rozumieť príčine potopy
|
 |
|
32
|
|
|
31. solo12 23.08.2025, 13:20
mohlo ale nebolo lebo NECHCEŠ rozumieť príčine potopy
▲
23.08.2025, 14:53
|
A je podla teba učenie potopy spásne ? Ciže ak sa v nom človek mýli, zle ho chápe, skončí v zatratení ? 
|
 |
|
33
|
|
|
32. Tomas123456 23.08.2025, 14:53
A je podla teba učenie potopy spásne ? Ciže ak sa v nom človek mýli, zle ho chápe, skončí v zatratení ? 
▲
23.08.2025, 15:20
|
tomáško, otázka nestojí len pri potope. Ak zlyhávaš v tak jasnej veci, ako je jej rozsah, ako potom pristupuješ k ostatným pasážam Písma?
Celý biblický kontext, od genezis cez prorokov až po Ježišove slová, ukazuje, že potopa bola globálnym súdom nad hriechom. Nie je to niečo nepodstatné, ale jasne vidíme prečo to Boh urobil, ktorý aj oľutoval že stvoril človeka.
|
 |
|
34
|
|
|
32. Tomas123456 23.08.2025, 14:53
▲
23.08.2025, 15:48
|
neviem, odkiaľ berieš to delenie na učenie spásne a nespásne. k obsahu biblie nemôžeš pristupovať takto selektívne, vypočítavo. buď ber všetko, alebo nič ... buď veríš, čo je tam jasne napísané, alebo to nechaj tak. všetko tam súvisí s ostatným, jedno objasňuje - doplňuje druhé, všetko do seba zapadá. s qwertom málokedy súhlasím, ale v pohľade na potopu sa s ním zhodujem. s 13,18,26, alebo 33 sa súhlasiť dá.
|
 |
|
35
|
|
|
34. solo12 23.08.2025, 15:48
neviem, odkiaľ berieš to delenie na učenie spásne a nespásne. k obsahu biblie nemôžeš pristupovať takto selektívne, vypočítavo. buď ber všetko, alebo nič ... buď veríš, čo je tam jasne napísané, alebo to nechaj tak. všetko tam súvisí s ostatným, jedno objasňuje - doplňuje druhé, všetko do seba zapadá. s qwertom málokedy súhlasím, ale v pohľade na potopu sa s ním zhodujem. s 13,18,26, alebo 33 sa súhlasiť dá.
▲
23.08.2025, 16:33
|
Verím že všetko v biblii je pravda, ja sa len pýtam na to že ked niečomu človek zle pochopí, či za to pojde do zatratenia, proste ma to zaujíma ako je to u vás JS, že ktoré učenia musí človek správne pochopiť aby sa dostal do neba, viem že to je u vás peklo, Ježišova podstata, krv, ale čo ešte, je tam aj potopa ?
|
 |
|
16
|
|
|
13. qwert 21.08.2025, 14:39
Kto trepe o lokálnej potope a pritom sa nazýva kresťanom, ten si z Boha robí šaša. To nie je len omyl, to je výsmech Bohu do tváre. Boh jasne povedal, že vody vystúpili nad všetky vrchy pod nebom, nie nad kopčeky v Mezopotámii!!!!. Ak to niekto spochybňuje, trepe nezmysly a zároveň tvrdí, že verí Biblii. Prečo by Boh prikázal Noemovi stavať obrovský koráb, ak stačilo odísť do vedľajšieho údolia? Preč...
▲
21.08.2025, 23:25
|
takže nie celý NZ je pravdivý, ale len vybraných "1000 vecí", ktoré určil tunajší prekrúcač  a samozvaný vykladač  Biblie. ostatné, ktoré nechápe, (nechápe však ani tým, ktoré vybral) budú teda asi lži. 
|
 |
|
19
|
|
|
16. solo12 21.08.2025, 23:25
takže nie celý NZ je pravdivý, ale len vybraných "1000 vecí", ktoré určil tunajší prekrúcač a samozvaný vykladač Biblie. ostatné, ktoré nechápe, (nechápe však ani tým, ktoré vybral) budú teda asi lži. 
▲
22.08.2025, 15:41
|
Celý NZ je pravdivý, ibaže je píšem len o tých veciach, ktoré majú aj iný zdroj než NZ. Niektoré veci v NZ nemajú iný zdroj okrem NZ, to je pochopitelne, kedže 99,7% databázy sa bud nezachovalo alebo ešte stále nenašlo. To však neznamená že sa tieto udalosti neodohrali, odohrali, len sa dodnes nezachovali alebo ešte nenašli.
|
 |
|
36
|
„To znamená večný život, že prijímajú poznanie o tebe, jedinom pravom Bohu, a o tom, ktorého si vyslal, o Ježišovi Kristovi.“ (JÁN 17:3)
prijímaj teda to poznanie ... postupne, aj keď dlhší čas ... ale už budeš na dobrej ceste. štúdiom Písma postupne odbúraš nesprávne predstavy (napr. peklo) a nahradíš ich Pravdou.
ak napr. veríš, že peklo vytvoril Boh-Stvoriteľ, aby v ňom mučil ľudí celú večnosť, tak už neprijímaš poznanie o ňom - "jedinom pravom Bohu" (ktorý to peklo "nezaviedol").
ako vidíš podľa toho Jána, tú otázku si položil zle a hlavne zbytočne.
ak sa dnes rozhodneš úprimne to poznanie prijímať a zajtra ťa prejde auto, čiže si nestihol ešte prijať nič, nevadí ... Boh ťa vzkriesi rovno do toho večného života.
lebo v tom texte sa nepíše, že večný život patrí tým, ktorí to správne poznanie už prijali, ale už aj tým, ktorí s tým (úprimne) začali.
|
 |
|
|