Voľby 4. novembra
|
5
reakcií |
441
prečítaní |
Tému 5. novembra 2008, 21:53 založil Kasafran. |
| Kasafran | 5. 11. 2008, 21:53 |
|
|---|---|---|
|
REFLEXIE FIDELA CASTRA VOĽBY 4. NOVEMBRA 4. november bude veľmi významný deň. Celý svet bude sledovať dianie v USA, v súvislosti s voľbmi. Jedná sa o najmocnejší národ na planéte. S menej ako 5 % obyvateľov zeme spotrebuje obrovské množstvá pohonných hmôt, surovín, spotrebného tovaru a sofistikovaných výrobkov zo zahraničia. Veľa z týchto komodít pochádza z neobnoviteľných zdrojov. Zároveň je tiež najväčším výrobcom a vývozcom zbraní, okrem toho vojenský prieysel má zabezpečený odbyt aj na domácom trhu. Jeho vzdušné a námorné sily sú sústredené na desiatkach domácich a zahraničných vojenských základniach. Strategické rakety USA, nosiče atómových hlavíc, môžu s presnosťou zasiahnuť akékoľvek miesto na svete. Veľa múdrych ľudí z celého sveta je stiahnutých do USA, aby pracovali a slúžili severoamerickému systému. Je to parazitné a drancujúce impérium. Ako je známe čierne obyvateľstvo USA, ktoré bolo vytrhnuté v dobe oktrokárstva zo svojich vlastí, je ešte stále obeťou silnej diskriminácie. Obama, demokratický kandidát, z časti černoch, s výraznými černošskými črtami, mal možnosť študovať na univerzite, ktorú ukončil s vynikajúcim prospechom. Bezosporu je oveľa inteligentnejší, kultúrnejší a rozvážnejší ako jeho republikánsky rival. Pozerám sa na tieto voľby v súvislosti s najväčšou svetovou finančnou krízou od 30. rokov minulého storočia, ktorá, spolu s ostatnými, ktoré sa objavili v priebehu viac ako ? storočia, v nemalej miere poškodili ekonomiky mnohých štátov. Svetová tlač, analytici a politickí komentátori, venujú značný priestor tejto téme. Považujú Obamu za najlepšieho politického rečníka USA za posledné desaťročia. Jeho krajanka, Toni Morrisonová, Nobelova cena za literatúru v r. 1993, prvá z tohoto etnika, narodená v Spojených štátoch, ktorej sa dostalo takého ocenenia, vynikajúca spisovateľka, hovorí o Obamovi ako u budúcom prezidentovi a básnikovi. Pozoroval som boj medzi týmito dvomi rivalmi. Čierny kandidát, ktorý vyhral medzi toľkými sokmi menovanie za demokratov, má dobre vydefinované svoje idey, s ktorými vyzýva na zamyslenie a obracia sa nimi na voličov. Neváha im pripomínať, že nezávisle na politickej príslušnosti, v prvom rade sú Severoameričanmi, ktorých považuje na najproduktívnejší národ na svete. Sľubuje, že strednej vrstve, do ktorej zahŕňa všetkých, zníži dane; odpustí dane najchudobnejším, a najbohatším ich zvýši; a že príjmy nebudú slúžiť na záchranu bánk. Viackrát pripomína, že zničujúce náklady Bushovej vojny v Iraku nemajú prečo platiť severoamerickí daňoví poplatníci. Sľubuje, že tomu urobí koniec, pretože stiahne vojakov z Iraku. Možno si uvedomil, že Irak nemal nič spoločné s 11. septembrom 2001. Bola tam preliata krv tisícov amerických vojakov a viac ako milióna obyvateľov tamtej moslimskej krajiny. Bola to okupačná vojna impéria hľadajúceho ropu. V súčasnosti, keď svet trpí dôsledkami finančnej krízy, severoamerických občanov zaujíma viac vlastná hospodárska situácia ako vojna v Iraku. Sú znepokojení z prepúšťania, z neistoty, čo bude s ich úsporami v bankách, s dôchodkovými fondami; majú strach zo straty kúpnej sily peňazí a zo straty strechy nad hlavou. Chcú mať zabezpečenú adekvátnu lekársku starostlivosť a istotu, že ich deti budú môcť študovať na vysokých školách. Obama je provokujúci. Myslím si, že mu stále hrozí veľké nebezpečenstvo; žije v krajine, kde si ktorýkoľvek extrémista môže bez problémov zohnať sofistikovanú zbraň; takisto, ako na západe USA v XVIII. storočí. Podporuje a bude podporovať existujúci systém. V skutočnosti pálčivé problémy sveta nezaberajú hlavné miesto Obamovej mysle a ešte menej v mysli kandidáta, ktorého vôbec nemrzí, že ako vojnový pilot zhodil desiatky ton bômb na Hanoj vzdialený od Washingtonu 15 tisíc kilometrov. Keď som 30. októbra napísal Lulovi - okrem toho, čo som napísal v reflexiách z 31.10.2008 - povedal som v liste presne toto: „Rasizmus a diskriminácia existujú v severoamerickej spoločnosti od ich vzniku až dodnes; viac ako dve storočia. Černosi a Latinskoameričania boli v nej vždy diskriminovaní; jej občania boli učení konzumizmu. Ľudstvo je objektívne ohrozené jej zbraňami hromadného ničenia. Severoamerický národ má teraz väčšiu starosť o hospodársku situáciu ako o vojnu v Iraku. McCain je bojachtivý starec, nekultúrny, málo inteligentný a nemocný“. Nakoniec som dodal: „Ak by som sa mýlil vo výpočtoch a rasizmus by zvíťazil, takže by sa stal prezidentom republikán, zvýšila by sa hrozba vojen a znížili by sa možnosti krajín na vlastný rozvoj“. Keď tieto reflexie vyjdú zajtra na svetlo sveta, nik už nebude mať čas ma obviniť, že som napísal niečo, čo by mohol použiť niektorý z kandidátov vo svoj prospech. Musel som a aj som bol neutrálny v tejto volebnej kampani. Nie je to „zasahovanie do vnútorných záležitostí USA“, ako by sa vyjadril Štátny department, ktorý tak „veľmi rešpektuje zvrchovanosť ostatných štátov“. Fidel Castro Ruz, 3. november 2008, 16:10 hod. |
||
| global | 5. 11. 2008, 23:02 |
|
|---|---|---|
|
Obama ma tazku ulohu a tiez celi nebezpecenstvu atentatu. Som zvedavy ako sa s tym vysporiada. Nasledujuce roky budu zaujimave. Fidel ma dobry prehlad. |
||
Mojka
|
⇑ 8. 11. 2008, 18:00 |
|
|---|---|---|
..global, ked som počula jeho prvý príhovor, ako novozvoleného prezidenta, tak moja prvá myšlienka bola : no zlatý môj, neviem, neviem, či nedopadneš ako Kenedy
|
||
starec
|
8. 11. 2008, 16:45 |
|
|---|---|---|
|
Od začiatku bolo jasné,kto bude prezidentom.Načo potom celý ten cirkus okolo? Aby si ľudia mysleli,že to bolo ich voľba? V skutočnosti aj tak vládne z pozadia niekto iný.
|
||
ateista
|
10. 11. 2008, 15:09 |
|
|---|---|---|
|
starec vobec to nebolo jasne. a keby si vedel ako funguje cely amercky volebny system tak by si zistil ze MacCain mal rovnako a mozno aj viac hlasov ako Obama.
|
||
starec
|
11. 11. 2008, 15:31 |
|
|---|---|---|
|
Volebný systém môže byť aký chce,keď majú mocní možnosť dosiahnuť výsledok aký potrebujú.Ja som od začiatku mal len jedného kandidáta.
|
||
váš príspevok
Pridávať príspevky môžu iba zaregistrovaní účastníci fóra.
Som zaregistrovaný
podobné témy testovacia prevádzka
| Názov témy | Príspevkov | Posledný príspevok |
|---|---|---|
| Pozitíva novembra. | 99 | 20. 11. 2011 |
| Protagonista 17. novembra opilec Václav Havel. | 31 | 21. 12. 2011 |
| Prelet planétky okolo Zeme 8 Novembra | 16 | 07. 11. 2011 |
| Hrozba amerických hackerov: 5. novembra 2011 vypneme facebook! | 25 | 24. 08. 2011 |
| Volby na df. | 10 | 12. 04. 2009 |
| Voľby do EP | 34 | 15. 07. 2009 |
| Voľby | 48 | 19. 03. 2010 |
| volby df 2 | 32 | 13. 04. 2009 |
| Volby 2009 | 28 | 23. 12. 2008 |
| Voľby prezidenta DF | 52 | 28. 09. 2008 |
najnovšie príspevky na celom fóre
dnes, 02:16, Kto trepe sprostosti? nabzlo, alebo Krišťof, ktorí súhlasí, že trepe sprostosti?
dnes, 01:49, 21. Nuž veriaci, nazývate sa veľmi príhodne. Ste stádom ovečiek. máte pastierov. Chýbajú...
dnes, 00:46, tak dik. to ale neznamena, ze sa nemylis ty :) Ale aj tak sa mylis aspon z casti urcite....
dnes, 00:36, Preco znarodnuju, preco si tam ludia volia protikapitalisticke vlady? Nebodaj ich nedostali...
dnes, 00:36, nie tak som to myslela. skor tak, ze som prave neprisla zo zoznamu, tak viem, ze ty aj ked...
dnes, 00:32, Chávez oznámil znárodnenie baní na zlato...
dnes, 00:30, zato som ta ale nepocastoval "modrou gumou" alebo niecim podobnym.
dnes, 00:29, http://alethonews.wordpress.com/2012/05/11/nationalization-bolivian-style-morales-seizes-electric...
dnes, 00:29, ja s tvojimi nazormi tiez vobec nesuhlasim. ale tak mna asi ovplyvnuje aj to, ze nejaky ten...
dnes, 00:28, Prezident Evo Morales dal ťažko skúšanému ľudu Bolívie malý darček k 1. máju: oznámil...
dnes, 01:49, 21. Nuž veriaci, nazývate sa veľmi príhodne. Ste stádom ovečiek. máte pastierov. Chýbajú...
dnes, 00:46, tak dik. to ale neznamena, ze sa nemylis ty :) Ale aj tak sa mylis aspon z casti urcite....
dnes, 00:36, Preco znarodnuju, preco si tam ludia volia protikapitalisticke vlady? Nebodaj ich nedostali...
dnes, 00:36, nie tak som to myslela. skor tak, ze som prave neprisla zo zoznamu, tak viem, ze ty aj ked...
dnes, 00:32, Chávez oznámil znárodnenie baní na zlato...
dnes, 00:30, zato som ta ale nepocastoval "modrou gumou" alebo niecim podobnym.
dnes, 00:29, http://alethonews.wordpress.com/2012/05/11/nationalization-bolivian-style-morales-seizes-electric...
dnes, 00:29, ja s tvojimi nazormi tiez vobec nesuhlasim. ale tak mna asi ovplyvnuje aj to, ze nejaky ten...
dnes, 00:28, Prezident Evo Morales dal ťažko skúšanému ľudu Bolívie malý darček k 1. máju: oznámil...